Stortinget - Møte tirsdag den 15. mars 2005 kl. 10

Dato: 15.03.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 135 (2004-2005), jf. St.meld. nr. 47 (2003-2004))

Sak nr. 1

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om innovasjonsverksemda for miljøvennlege gasskraftteknologiar mv.

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram 18 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–5, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslagene nr. 6–8, fra Øyvind Vaksdal på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 9–16, fra Hallgeir H. Langeland på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslagene nr. 17 og 18, fra Eli Sollied Øveraas på vegne av Senterpartiet

Forslagene nr. 17 og 18, fra Senterpartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utrede økonomiske bidrag som vil øke lønnsomheten ved å bruke CO2 som trykkstøtte for mer oljeproduksjon.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å sørge for at det for eksisterende vannkraftverk blir foreslått samme regler som i Sverige, dvs. at alle eksisterende anlegg under 1,5 MW får sertifikater. For nye vannkraftprosjekter settes det en grense på 10 MW, slik at bare anlegg under denne grensa kan delta.»

Votering:Forslagene fra Senterpartiet ble mot 6 stemmer ikke bifalt.

Presidenten: Forslagene nr. 9–10 og 12–16, fra Sosialistisk Venstreparti, tas opp til votering.

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å sørge for statlig samordning, iverksette tiltak og foreslå endrede rammebetingelser slik at økt utvinning gjennom CO2- injeksjon gjennomføres for Tampenfeltene, slik at ikke feltene blir stengt for tidlig.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen stille krav om CO2-rensing og CO2-håndtering til gasskraftverk på Skogn, Kårstø og Kollsnes.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre CO2-avgift for innenlands bruk av gass til energiformål som ikke er innbefattet i det nasjonale kvotesystemet for klimagasser. Denne avgiften skal tilsvare CO2-avgift ved bruk av gass offshore. CO2-avgiften for fyringsolje økes tilsvarende, slik at insentivene for å gå fra olje til gass ikke reduseres.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å foreslå 1 øres påslag på nettariffen, øremerket tiltakspakke for fornybar energi, samt investeringsstøtte som kan gjøre folk mindre strømavhengige, og legge dette fram i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2005.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sette i gang et norsk system for pliktige elsertifikater fra 1. januar 2006, og om mulig samordne med det svenske systemet fra 1. januar 2007, og legge fram forslag om dette for Stortinget i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2005.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen snarest, men senest i forbindelse med forslag til Revidert budsjett 2005, komme med forslag til strategisk, operativ og økonomisk satsing på utviklingen av hydrogensamfunnet.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheten til å ta i bruk eksisterende borehull offshore til elektrifisering av sokkelen.»

Forslag nr. 11, fra Sosialistisk Venstreparti, vil presidenten komme tilbake til.

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 80 mot 14 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.30.31)

Presidenten: Forslagene nr. 6–8, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gi Statnett, eventuelt annet statlig selskap, sammen med kommersielle aktører i oppdrag å gå inn i konkrete drøftinger med industrien i Grenland, Trøndelag, Mongstad og andre aktuelle steder med sikte på å realisere rørløsninger for transport av gass.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å overføre inntil 5 mrd. kroner til et statlig selskap som skal ha ansvar for å vurdere, og medinvestere i, ulike infrastrukturtiltak for naturgass.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gjennomføre en analyse av tilførselssituasjonen for norsk gassindustri i et langsiktig perspektiv, der også sammenhengen mellom ulike utbyggings- og transportløsninger for naturgass, og den effekt ulike løsninger vil ha på mulighetene for industrielle effekter på land, blir vurdert.

Stortinget ber Regjeringen om å fremlegge analysen i forbindelse med statsbudsjettet for 2006.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 78 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.31.00)

Presidenten: Forslagene nr. 1–5, fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om, gjennom Oljedirektoratet, å utarbeide en rapport over de samlede mulighetene for CO2-injeksjon på norsk sokkel, og tiltak for samordning og gjennomføring av dette for økt utvinningsgrad og CO2-deponering.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å starte et arbeid med sikte på å etablere et statlig selskap som kan ta seg av verdikjeden fra CO2 fanges og til den leveres til en mottaker eller et deponeringssted.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utforme regelverket slik at all eksisterende fornybar kraftproduksjon basert på vind, bioenergi, bølger og sol må få mulighet til å delta i sertifikatmarkedet dersom de tilbakebetaler eventuell investeringsstøtte som er mottatt, til Energifondet/Enova.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å legge tidspunktet for produksjonsstart til grunn for deltakelse i sertifikatmarkedet i stedet for byggestart.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake med virkemidler som sikrer fornybar varmeproduksjon like gode rammebetingelser som fornybar elektrisitet.»

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ble med 74 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 20.31.33)Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget ber Regjeringen gi Statnett, eventuelt annet statlig selskap, sammen med kommersielle aktører i oppdrag å gå inn i konkrete drøftinger med industrien i Grenland og Trøndelag med sikte på å realisere rørløsninger for transport av gass. En statlig støtte til rør inn Trondheimsfjorden begrenses til å støtte grenrør inn til for eksempel Trondheim, Orkdal og Verdal og eventuelt utvidelse av rørdiameter for hovedrøret for å gi plass til gass til disse mottakssteder. Resultatene av disse prosessene kan danne grunnlag for distribusjon av gass til andre steder langs kysten, for eksempel Mongstad.

Presidenten: Her foreligger det et alternativt forslag fra Sosialistisk Venstreparti, nr. 11. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gi Statnett eller et annet statlig selskap i oppdrag å gå inn i konkrete drøftinger med industrien med sikte på å realisere rørløsning for transport av gass til Grenland. En forutsetning for en slik løsning er imidlertid at det blir CO2-håndtering og fanging, samt en realisering av CO2-injeksjonsprosjekter offshore og derved reduksjoner i norske klimagassutslipp.»

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti bifaltes innstillingen med 80 mot 14 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.32.09)Videre var innstillet:

II

St.meld. nr. 47 (2003-2004) – om innovasjonsverksemda for miljøvennlege gasskraftteknologiar mv. – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.