Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 13. juni 2007 kl. 10

Dato:
President: Eirin Faldet

Dokumenter: 

Sak nr. 8

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Martin Engeset, Kari Lise Holmberg, Bent Høie og Jan Tore Sanner om tiltak for å sikre nødvendig arbeidsinnvandring og dermed bedre tilgangen på arbeidskraft

Talere

Votering i sak nr. 8

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten er det sett fram fire forslag. Det er

  • forslag nr. 1, frå Vera Lysklætt på vegner av Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 2 og 3, frå Vera Lysklætt på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 4, frå Vera Lysklætt på vegner av Høgre og Venstre

Det blir votert over forslag nr. 4, frå Høgre og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å:

  • 1. Snarest mulig fjerne overgangsreglene i forhold til arbeidstakere fra EØS-land.

  • 2. Vurdere forenkling/endring av regelverket for arbeidsinnvandrere fra ikke-EU-land som ønsker å ha ektefelle/barn med til Norge.»

Votering:Forslaget frå Høgre og Venstre blei med 82 mot 20 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 15.40.30)

Presidenten: Det blir votert over forslaga nr. 2 og 3, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen gi utenlandske studenter som har tatt høyere utdanning i Norge, mulighet til å få arbeidstillatelse i inntil 5 år etter fullført utdannelse for å øke sin kompetanse.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å:

  • 1. Snarest mulig utforme en strategi for å informere utenlands (både innenfor EØS-området og utenfor) om muligheter for arbeid i Norge, herunder muligheten for norskkurs i utlandet og bruk av «jobbavis» eller lignende for å spre informasjon.

  • 2. Utrede en modell med forhåndsgodkjenning av bedrifter og et hurtigsporsystem.

  • 3. Endre reglene for arbeidstillatelse som faglært/spesialist, slik at kravene til kompetanse i større grad bestemmes av arbeidsgiverne.

  • 4. Vurdere skatteincentiver for kompetent utenlandsk arbeidskraft med sikte på å gjøre Norge mer attraktivt for høykompetent arbeidskraft.

  • 5. Åpne for naboland-visum for russiske statsborgere.»

Votering:Forslaga frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre blei med 75 mot 27 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 15.40.56)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 1, frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å:

  • 1. Forenkle prosedyrene for forlengelse/fornyelse av arbeidstillatelser.

  • 2. Styrke Arbeidstilsynet for å sikre en god oppfølging av handlingsplanen mot sosial dumping.

  • 3. Styrke samordningen mellom UDI, politiet, utestasjonene og likningsmyndighetene for å gjøre saksbehandlingen mer brukervennlig, og sikre en respons- og behandlingsgaranti.

  • 4. Utrede muligheten for visum med lang varighet for arbeidstakere ansatt i bedrifter som er lokalisert både i Norge og i utlandet. Visumet må gi rett til ubegrenset inn- og utreise fra Norge. Dette må skje innenfor rammen av våre Schengen-forpliktelser.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre blei med 53 mot 49 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 15.41.22)Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 8:32 (2006-2007) – om representantforslag fra stortingsrepresentantene Martin Engeset, Kari Lise Holmberg, Bent Høie og Jan Tore Sanner om tiltak for å sikre nødvendig arbeidsinnvandring og dermed bedre tilgangen på arbeidskraft – vedlegges protokollen.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.