Stortinget - Møte torsdag den 25. mai 2023

Dato: 25.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 383 L (2022–2023), jf. Prop. 54 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [12:14:52]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Endringer i forurensningsloven (endring av tillatelser og tilsyn med kommunenes internkontroll) (Innst. 383 L (2022–2023), jf. Prop. 54 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Stein Erik Lauvås (A) [] (ordfører for saken): I denne proposisjonen foreslår Klima- og miljødepartementet endringer i lov av 13. mars 1981 nr. 6 om vern mot forurensning og om avfall.

For det første foreslår departementet hjemmel til å endre tillatelser når det er påkrevd etter direktivet om industriutslipp, og formålet med endringen er å gi forurensningsmyndighetene tilstrekkelig hjemmel til å overholde Norges folkerettslige forpliktelser etter EØS-avtalen. Forslaget innebærer at forurensningsloven § 18 tilføyes et nytt fjerde ledd.

For det andre foreslår departementet hjemmel for at statsforvalteren kan føre tilsyn med kommunenes internkontroll etter kommuneloven § 25-1 på saksområdene som omfattes av forurensningsloven § 48 a. Formålet med å utvide tilsynshjemmelen er å legge til rette for at tilsyn kan være mest mulig målrettet.

Det har vært særdeles rent trav i komiteen i denne saken, og tilrådingen fremmes av en samlet komité.

Statsråd Espen Barth Eide []: Jeg er glad for rent trav i komiteen og veldig glad også for at man har en enstemmig innstilling på to tilsynelatende ganske tekniske, men egentlig ganske viktige justeringer i forurensningsloven, som saksordfører Lauvås har redegjort godt for.

Den første er å etablere en hjemmel i loven som muliggjør endringer av utslippstillatelser der det er påkrevd etter industriutslippsdirektivet, som legger til grunn dette vi kaller BAT, eller beste tilgjengelige teknologi – «best available techniques».

Den andre justeringen går på at statsforvalteren kan utføre et utvidet tilsyn med kommunene og gjøre dem mer effektive, målrettede og helhetlige, uten at kommunene dermed får noen nye oppgaver.

Mye av dette er i praksis implementert i Norge, men det vil være gunstig at vi får gjort disse to regelendringene. Siden det er stor enstemmighet i komiteen, regner jeg med det ikke blir en veldig lang og krevende debatt, men jeg vil bare uttrykke takknemlighet for godt arbeid i komiteen.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se voteringskapittel