Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2024 *

Dato: 24.04.2024
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 2 [11:14:24]

Ordinær spørretime

Talere

Presidenten []: Det blir noen endringer i den oppsatte spørsmålslisten, og presidenten viser i den sammenheng til den elektroniske spørsmålslisten i salappen.

Endringene var som følger:

Spørsmålene 11, 12 og 13, fra henholdsvis representantene Mari Holm Lønseth, Ola Elvestuen og Sveinung Stensland til justis- og beredskapsministeren, utsettes til neste spørretime, da statsråden er bortreist.

Spørsmål 1

Mahmoud Farahmand (H) []: «De siste årene har det vært flere debatter i mediene om hvordan emisjoner og restrukturering av selskaper resulterer i at småaksjonærer blir økonomisk skadelidende, altså at deres aksjeverdier blir utvannet til fordel for de større aksjonærene. Flere har etterspurt at Finanstilsynet kommer på banen i disse sakene.

Hvilken rolle mener statsråden at Finanstilsynet har for å sikre likebehandling av aksjonærer i emisjoner og restruktureringer av selskaper?»

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det stemmer at det de siste årene har vært mye debatt i media om emisjoner og likebehandling av aksjonærer. Dette er viktige diskusjoner.

Likebehandlingsregelens utgangspunkt er fortrinnsrettede emisjoner, dvs. at alle eksisterende aksjeeiere skal likebehandles og ha fortrinnsrett til å tegne nye aksjer i samme forhold som de fra før eier aksjer i selskapet. Dersom det er saklig begrunnet ut fra selskapenes og aksjonærenes fellesinteresse, kan det i stedet foretas en såkalt rettet emisjon, dvs. at selskapet retter tilbudet om å tegne aksjer til en eller flere bestemte aksjonærer eller andre personer.

Rettede emisjoner har over lang tid vært sterkt dominerende ved kapitalforhøyelse i det norske markedet. De senere årene har slike emisjoner utgjort over 90 pst. av det samlede emisjonsvolumet i selskaper notert på Oslo Børs, Euronext Expand Oslo og Euronext Growth Oslo.

Den omfattende bruken av rettede emisjoner kan øke risikoen for at aksjonærer blir usaklig forskjellsbehandlet, og kan bidra til å svekke tilliten til det norske kapitalmarkedet. Finanstilsynet fører tilsyn med virksomheten til bl.a. verdiforetak og handelsplasser og med overholdelsen av verdipapirhandellovens bestemmelser.

Finanstilsynet leverte en rapport fra tematilsyn om rettede emisjoner og likebehandling hos verdipapirforetak og utstederselskaper i desember 2023, og en rapport fra tematilsyn om oppfølging av likebehandlingsreglene ved rettede emisjoner ved Oslo Børs ASA i april 2024. Sist måned, altså i mars 2024, sendte Finanstilsynet et brev til Finansdepartementet med forslag om å nedsette et utvalg som skal se på om kravet som stilles til selskapene ved emisjoner, i tilstrekkelig grad ivaretar hensynet til likebehandling av aksjonærer, og se på hvordan håndhevingen av reglene kan bli mest mulig effektiv.

Til slutt: Det er viktig for den norske økonomien at vi har et velfungerende kapitalmarked, der også småaksjonærene kan ha tillit til at de ikke blir usaklig forskjellsbehandlet. Det er viktig at Finanstilsynet nå har sett nærmere på emisjoner og likebehandling av aksjonærene. Rapportene og brevene fra Finanstilsynet gir en god redegjørelse for bruken av rettede emisjoner og behovet for en utredning. Jeg vurderer nå hvordan saken bør følges opp, og om det bør settes ned et utvalg for å vurdere om regelverket er godt nok, med bakgrunn i de tallene som har kommet fram i dette svaret.

Mahmoud Farahmand (H) []: Jeg takker statsråden for svaret og ser fram til denne utredningen.

Jeg vil starte dette spørsmålet med et sitat. Det amerikanske fondet Pointiliss Partners uttalte følgende i forbindelse med en viss emisjon som foregikk her i våres: Dette er et korrupt utviklingsland verdig, og dette hadde aldri vært mulig i USA.

Jeg er glad for å høre at statsråden også er opptatt av den vanlige mann og kvinne i gata og deres bidrag til og deltakelse i det norske finansmarkedet og næringslivet. Mengden transaksjoner som overkjører småsparerne, er latterlig høy, noe Finanstilsynet, slik statsråden også påpekte, har bemerket. Særlig striden mellom de to rederiene Solstad Offshore og Höegh LNG har fått mye oppmerksomhet i mediene, uten at det har ført til stort. Nå hører jeg at statsråden er i ferd med å gjøre noe, og så får vi se hva det resulterer i.

Vi er enige om at Norge som et trygt finansmarked skal opprettholdes, og at Oslo Børs som både investeringsmarked og ettertraktet energibørs bør ha tillit. Men i enkelte tilfeller ser vi at småaksjonærer overkjøres fullstendig og blir sittende igjen med smuler. Hva tenker statsråden om Finanstilsynets manglende beskyttelse i disse sakene inntil nå?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Norge har et solid og godt finanstilsyn. Det er også viktig, det de har påpekt, om valget mellom emisjoner med fortrinnsrett eller rettede emisjoner, og at det har vært en ganske stor overvekt av rettede emisjoner, med over 90 pst. Når de har sendt et brev til Finansdepartementet og meg som finansminister sist måned, er det jo fordi de ser at det her er noen utfordringer som vi bør gå nærmere inn i. Så skal vi gjøre en grundig vurdering av det, for det er viktig hvis vi setter ned et utvalg som skal gå inn i og se på regelverket, at vi har et godt og grundig og nytt regelverk. Det er derfor jeg også i svaret til representanten åpner for at vi skal gå grundigere inn i problemstillingen.

Mahmoud Farahmand (H) []: Igjen takker jeg for svaret fra statsråden.

Det virker av og til som det blir en ansvarsfraskrivelse. Ifølge Oslo Børs er det ikke noe lovpålagt krav om hvordan markedsoperatørene skal følge opp egne regler eller selvpålagte plikter, og at det dermed etter børsens syn innebærer at «markedsoperatørene i større grad står friere til å gjøre egne vurderinger og prioriteringer.»

Finanstilsynet skriver at Oslo Børs har en plikt til å følge opp bestemmelsene om likebehandling når dette er inntatt i eget regelverk. Som jeg sa: Det framstår som man skyver fra seg ansvaret, med den konsekvens at den vanlige mann og kvinne i gata, eller vanlige folk, som statsråden har snakket mye om tidligere, blir sittende igjen med svarteper.

Med myndigheter som bare sitter og ser på, hvordan skal vi nå sørge for at Finanstilsynet oppfyller sin plikt som tilsyn inntil denne saken er på plass, og at vi på denne måten opprettholder tilliten til Norge som finansmarked, slik at vi ikke fremstår som en bananrepublikk, men faktisk beskytter de vanlige småsparerne?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Som jeg redegjorde for i svaret mitt, har Finanstilsynet hatt en aktiv rolle, og også hatt flere vurderinger og uttalelser og utført sin tilsynsoppgave. Men de har også, som jeg også svarte, sendt et brev til meg og bedt om en vurdering av om vi skal se på om regelverket er godt nok, og det har jeg til vurdering i departementet nå. Jeg vil selvfølgelig komme raskt tilbake til representanten, og hvis vi lander et sånt utvalg, kan jeg love at han er en av de første som får beskjed om det.

Spørsmål 2

Kathy Lie (SV) []: «2024 startet på tragisk vis med altfor mange drap, og vold i nære relasjoner er fortsatt en stor utfordring. Vold- og overgrepslinjen, også kjent som VO-linjen, ble etablert i 2019. Siden har Hjelpelinjen vokst, og tilbudet er blitt profesjonalisert. En ekstern evaluering konkluderer med at VO-linjen gir et godt tilbudet. Likevel risikerer de nå å måtte kutte i sine tjenester samtidig som regjeringen varsler en opptrapping mot vold og overgrep.

Er statsråden enig i at VO-linjen er en viktig tjeneste, og hva vil hun gjøre for å sikre den?»

Statsråd Kjersti Toppe []: Eg er, på same måten som spørsmålsstillaren, veldig uroa over det høge talet på kvinner som er drepne så langt i år. Vald i nære relasjonar er framleis ei veldig stor samfunnsutfordring. VO-linja er eit veldig viktig samtaletilbod til både utsette og pårørande, og det er eit veldig godt førebyggande tilbod. Det er Krisesentersekretariatet og Oslo krisesenter som har jobba godt med VO-linja i mange år, og departementet mitt er vorte kjent med at det no er utfordringar med finansiering av denne linja. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har ansvaret for å følgja opp VO-linja fagleg. Foreløpig er det direktoratet som er i dialog med dei relevante aktørane – altså Oslo krisesenter og Krisesentersekretariatet – for å finna ei løysing, og eg skal følgja veldig godt med på kva dei rapporterer. Eg skal sjølvsagt jobba for at VO-linja skal halda fram med å vera eit godt og synleg tilbod for dei som er utsette for vald og overgrep.

Kathy Lie (SV) []: VO-linjen er en hjelpelinje for alle som opplever vold og overgrep. De har åpent døgnet rundt og har en viktig funksjon som samtalepartner, og for å gi voldsutsatte viktig informasjon om hvor de kan få mer hjelp, som f.eks. hvor nærmeste krisesenter er, eller hvor overgrepsmottak befinner seg. Så vet vi at en stor utfordring for mange voldsutsatte, særlig akutt, jo er å finne informasjon om hjelpetiltakene. Jeg lurer litt på hvordan statsråden vil jobbe for å styrke informasjonsarbeidet for dem som utsettes for vold og overgrep.

Statsråd Kjersti Toppe []: Eg vil òg understreka at VO-linja fungerer veldig godt i dag fordi ho er gratis, døgnopen og landsdekkjande, og det er låg terskel. Den evalueringa som nettopp har vorte gjort av dette tilbodet, kjem fram til akkurat det same: at dette er ei teneste som er veldig viktig for mange, og kan senka terskelen for å ta kontakt med hjelpeapparatet, som er enormt viktig. Nordlandsforskning har òg evaluert måten dette er organisert på i dag, og det har kome fram ei tilråding om at vi skal fortsetja denne måten å organisera det på. Så er det som sagt utfordringar som vi no ser på, og som eg skal følgja opp. Til dei generelle spørsmåla om å informera godt om alle hjelpetiltak – det kan vera krisesenter og andre ting – har vi ein jobb å gjera. Opptrappingsplanen for vald og overgrep har òg det som eit prioritert tiltak.

Kathy Lie (SV) []: Som tidligere helsepersonell har jeg møtt flere pasienter som har vært utsatt for – eller som jeg mistenker at har vært utsatt for – vold, og det kan ofte være litt vanskelig å snakke om. Helsepersonell er ofte litt usikre på hvordan de kan hjelpe. Her har også VO-linjen en viktig funksjon fordi de gir informasjon og veiledning til ulike yrkesgrupper som jobber med mennesker. Jeg lurer på om statsråden har noen tanker om hvordan vi kan sørge for å styrke at folk som jobber med mennesker og kan møte utsatte for vold og overgrep, skal få mer kunnskap og bli bedre i stand til å hjelpe.

Statsråd Kjersti Toppe []: Vi har ein ting felles, du og eg, og det er at vi er tidlegare helsepersonell begge to. Eg har òg akkurat same erfaring. Det er veldig, veldig vanskeleg når ein mistenkjer eit eller anna og vert usikker på korleis ein kan spørja, og ikkje minst kva ein skal gjera med det. Det trur eg veldig mange kjenner seg igjen i. Opptrappingsplanen mot vald og overgrep er veldig tydeleg på det trengst tryggleik og kunnskap om vald og overgrep i alle tenester, men kanskje særleg i helsevesenet, som kjem i møte med mange i sårbare situasjonar. Å få kunnskapen ut, – tryggleiken på kva ein skal gjera viss det er mistanke om noko – er noko ein må jobba for heile tida. Vi må jobba med det betre enn vi har klart til no, for vi får framleis tilbakemeldingar på det same som eg har lurt på – og som sikkert du har lurt på – og det må verta betre i framtida.

Spørsmål 3

Hege Bae Nyholt (R) []: ««Russen blir lett bytte for kommersielle selskap. Dette kan ikke fortsette». Det sa statsråd Toppe da regjeringen lanserte seg som festbrems for russen. Jeg kunne ikke være mer enig. Vi vet at russeselskapene skyr få midler i sitt forsøk på å loppe ungdommen for mest mulig penger. Jeg er glad for at statsråden har satt Forbrukertilsynet på saken.

Hva konkret ser statsråden for seg at slike tilsyn skal lede fram til, og hvilke grep er regjeringen villige til å ta for å regulere denne industrien?»

Statsråd Kjersti Toppe []: Ja, det er uakseptabelt at russen vert utsett for aggressiv marknadsføring og kommersielt press. Eg har i tildelingsbrevet for 2024 bedt Forbrukartilsynet om å prioritera å føra tilsyn med kommersielt press overfor russ, og sjølv om eg gir slike prioriteringssignal, er det jo Forbrukartilsynet som etter marknadsføringslova er fagleg uavhengige i sine tilsyn. Det er tilsynet som vurderer korleis dei skal følgja opp dette prioriteringssignalet i løpet av året, men departementet mitt held ein fagleg dialog med tilsynet om dette.

Forbrukartilsynet er allereie godt i gang med denne prioriteringa og dette arbeidet. Dei vurderer no fleire av kontraktane til fleire av dei som har leigd ut bussar. Dei arbeider med å få innsikt i andre typar kontraktar og kva marknadsføring russen blir utsett for, og tilsynet har òg bedt om tips frå publikum på nettsida si og i sosiale medium.

Forbrukartilsynet skal både rettleia og kunna ha sanksjonar, og reglane i marknadsføringslova er strengare når barn er i målgruppa – og ein del av russen er jo òg barn. Forbrukartilsynet planlegg og gjennomfører tilsyn, og det held dei altså på med no.

Sjølv om det er dei næringsdrivande som har ansvaret når barn blir utsette for ulovleg marknadsføring, synest eg det òg er viktig at vi kan læra opp barn og unge om kva dei kan møta av reklame som er ulovleg. Forbrukartilsynet har jo òg noko som heiter reklameskolen.no, som i 2024 òg skal ut på vidaregåande skuler. Eg har sjølv vore inne og testa den, og den er faktisk veldig bra – ein får nokre vekkjarar og medvit om kva som er lov, kva som ikkje er lov, skjult reklame osv.

Eg har tidlegare sagt, og eg gjentar det, at russeselskapa må følgja gjeldande regelverk. Barn og unge har eit særskilt vern i marknadsføringslova. Dei har ein særskilt beskyttelse. No aukar vi tilsyna, og det er òg auka risiko for økonomiske sanksjonar om russeselskapa ikkje innrettar seg.

Hege Bae Nyholt (R) []: To av de største aktørene i russemarkedet er Russedress og Russeservice, og de er igjen eid av R&U Holding AS, hvor Ole Jørgen Smedsrud er majoritetseier. De nevnte selskapene opptrer som konkurrenter i salg av russekort, russedress og andre produkter, men er dominerende i markedet. Journalist Ivar Brandvol har i sin bok pekt på at det også er et utstrakt samarbeid mellom disse og andre aktører, som f.eks. arrangørene av landsstevnet i Stavanger og Høvik Hørsel, som står for «årets hjemmesnekk». Bør ikke Konkurransetilsynet avlegge disse aktørene et besøk, eller mener ministeren at en sånn type samarbeid er uproblematisk?

Statsråd Kjersti Toppe []: No ligg vel Konkurransetilsynet ikkje under mitt ansvarsområde, så sånn sett kan eg ikkje enno svara på det. Likevel kan eg svara generelt at det er veldig mykje med det vi ser i konkurransen i denne marknaden som uroar meg. Eg og kunnskapsministeren har hatt møte med nokre russeselskap, og det er bekymringsfullt, det vi ser. Eg har òg fått den same informasjonen som representanten tar opp. Det kan jo gjera at det vert enda vanskelegare å vera ein ungdom i møtet med ein veldig sterk kommersiell bransje som i mange år ikkje har hatt så mykje konkurranse, og som køyrer ein til dels veldig aggressiv marknadsføring.

Hege Bae Nyholt (R) []: I nevnte Brandvols bok fortelles det flere historier fra unge jenter som blir invitert med på såkalt prøverulling med dem som leier ut russebusser. På de turene blir jentene, mange av dem mindreårige, skjenket av voksne menn. De samme jentene forteller om pågående forsøk på sjekking fra de samme mennene, og attpåtil skriver Brandvol om hvordan enkelte av disse jentene har våknet opp på hotellrommene til dem uten noe særlig minne om hvordan de havnet der. Det gjør meg dypt bekymret.

Forutsatt at Brandvols kilder snakker sant: Kan ministeren akseptere at slike aktører opererer i Norge?

Statsråd Kjersti Toppe []: Nei, under den føresetnaden kan eg sjølvsagt ikkje det. Det å skjenka mindreårige er jo kriminelt etter norsk lov, og det er totalt uakseptabelt.

Spørsmål 4

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) []: «Utenriksministeren har bedt næringslivet om ikke å handle med selskaper som bidrar til å opprettholde ulovlige bosettinger på Vestbredden. Flere har fulgt oppfordringen, men ikke alle. Dermed er det folk flest som får ansvaret for å sjekke hvorvidt en vare bidrar til å opprettholde ulovlige bosettinger. Etter at regjeringen kom med sin oppfordring, har situasjonen gått fra vondt til verre både på Gaza og på Vestbredden.

Er ikke utenriksministeren enig i at det er på tide å innføre et forbud mot import fra selskaper som bidrar til å opprettholde ulovlige bosettinger?»

Utenriksminister Espen Barth Eide []: La meg først få si at jeg er fullstendig enig med representanten Berg i at situasjonen har gått fra vondt til verre, både i Gaza og også på Vestbredden. Det er viktig å få fokus på det, for der ser vi ulovlige bosettere, altså folk fra ulovlige bosetninger som tar seg til rette. Det er veldig mye vold, og det er svært bekymringsfullt.

Jeg er glad for at vi har vært tydelige på at okkupasjonen er ulovlig etter folkeretten. Vi har intervenert i Den internasjonale straffedomstolen om dette, og vi har altså frarådet selskaper å handle med varer og tjenester og investeringer knyttet til ulovlige bosettinger. Den frarådingen har en lenke til åpenhetsloven vår, som i utgangspunktet sier at det påligger bedrifter å følge med på om de bidrar til menneskerettighetsbrudd, folkerettsbrudd osv. Her har vi gjort en tydelig kobling. Det som umiddelbart skjedde, var at næringslivets øverste ledelse, sjefen for NHO, kom ut samme dag som dette ble kunngjort og sa at de støttet dette, og at de ønsket å følge det opp. Vi har også sett at bedrifter har tatt handling på grunnlag av det.

Jeg tror rett og slett ikke at det hadde bidratt spesielt mye mer om vi også hadde et forbud. Jeg mener at denne advarselen er tydelig. Jeg opplever at næringslivet ønsker å følge den. Jeg vil igjen tydeliggjøre at vi forventer at norske selskaper opptrer ansvarlig, at de etterlever FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, altså UNGP, og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Bedriftene forventes å kartlegge, forebygge og begrense risiko for negativ påvirkning av menneskerettighetene, herunder den beskyttelsen humanitærretten skal gi sivile i konflikt.

Vi snakker konkret med Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv, Etisk handel Norge og med ledelsen i NHO og andre deler av næringslivet om veiledning. Med den koblingen mener jeg det budskapet er sendt. Dette kommer på toppen av at vi allerede i 2022 besluttet å skjerpe skillet mellom produkter produsert i ulovlige israelske bosetninger på okkuperte områder og produkter produsert i Israel.

Jeg kan bruke anledningen til å opplyse Stortinget om at vi i går knyttet oss til et nytt sett av sanksjoner mot voldelige bosettere, konkrete enkeltpersoner og enheter, sammen med EU. Vi mener at den type sanksjoner er best i fellesskap med andre. Regjeringen mener samtidig det ikke er riktig å gå inn for en generell boikott av hele Israel, for om vi skal nå målet om både våpenhvile, mer humanitær innsats og også en tostatsløsning, er det viktig at vi opprettholder kontakt med alle parter. Alle parter inkluderer Israel. En tostatsløsning består av Palestina og Israel, og det er umulig å komme dit uten å ha kontaktene åpne. Alt vi gjør, ser vi i lys av at vi ønsker å opprettholde den kontakten med alle parter, også til Israel. For øvrig er vi svært tydelige på vår kritikk av bosetningene.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) []: Jeg hører at utenriksministeren ønsker å vise fram koblingen til næringslivet, men ikke ønsker å gjennomføre noe forbud. Boikott viser seg jo å ha en effekt på selskapene som blir utsatt for det. Til tross for den totale forakten Israel nå viser mot menneskerettighetene på Gazastripen, er det ikke i dag en formell boikott av Israel fra verken Norge eller andre land. Men folket boikotter, så flere selskap, som McDonald’s og Starbucks, rapporterer nå om svakere tall på grunn av redusert etterspørsel.

Tror ikke utenriksministeren at en større og mer formell boikott av selskap som bidrar til å opprettholde ulovlige bosetninger, vil kunne ha en påvirkning på disse bosetningene?

Utenriksminister Espen Barth Eide []: Jeg mener at det er svært viktig at vi tar tydelig avstand fra de ulovlige bosetningene, de voldelige bosetterne som bor der, men også selve eksistensen av bosetningene. Vi anser den klart og tydelig som ulovlig.

Jeg mener også at det er riktig at vi har kommet med denne tydelige frarådingen som kobles til en eksisterende lov, nemlig åpenhetsloven, og gjør det tydelig at dette faktisk er forbudt etter eksisterende lov, men vi veileder selskapene ved å si at det foreligger en kobling. Det mener jeg er riktig.

Jeg vil være helt ærlig på at jeg ikke tror dette vil endre krigens gang. Det er riktig å gjøre det, det er prinsipielt korrekt, men det er ikke slik at det store dramaet rundt Israel–Palestina-konflikten blir løst avhengig av om vi kaller dette en fraråding eller et forbud. På direkte spørsmål må jeg si at vi må passe på ikke å overvurdere betydningen av vår ganske begrensede handel med denne delen av Israel.

Lan Marie Nguyen Berg (MDG) []: Jeg vil takke utenriksministeren for svarene og vil også bare få bekreftet det han sier om at vi nå slutter oss til EUs sanksjoner, som EU har vedtatt. Det jeg fortsatt ikke forstår fullt ut, er hvor langt vår forståelse for Israel skal strekke seg. Man har forsøkt en dialoglinje over veldig mange år nå, som bare har bidratt til at Israel har opprettholdt bosetningene og utvidet dem, bidratt til at Israel har fortsatt å bombe Gazastripen med jevne mellomrom. Det har nå gått så langt at vi ser en hungersnød på Gazastripen og en total ødeleggelse av bebyggelsen der.

Da er spørsmålet: Hvor lenge skal vi være på et spor der vi bare sier at vi skal være balanserte, så vi kan spille en rolle overfor Israel, når det er helt tydelig at Israel ikke hører på den type oppfordringer, og at de ikke endrer seg? Når er det vi må begynne å gå lenger, og da også gå inn for en formell boikott?

Utenriksminister Espen Barth Eide []: Det er lenge siden vi gikk forbi den linjen. Vi gjør veldig mye mer enn bare å drive med dialog. Vi har f.eks. stått helt i spissen for forsvaret av UNRWA. En lang rekke vestlige land – de fleste – kuttet støtten til UNRWA etter påstanden fra Israel om at ansatte hadde deltatt i terrorangrepene. Nå har det kommet en FN-rapport som viser at vi hadde rett, og de aller fleste giverne har nå kommet tilbake. Det har vi bidratt til direkte. Dette er ikke veldig populært i Israel, for å si det forsiktig. Det er veldig populært i Palestina – både i Gaza og på Vestbredden – at vi har vært med og reddet UNRWA.

Vi har også sørget for at de palestinske selvstyremyndighetene ikke gikk konkurs i vinter, da Israel hadde konfiskert mesteparten av de pengene de trenger for å drive sin stat – altså på Vestbredden, i Øst-Jerusalem, der det er muligheter. Det var bare mulig fordi vi er i stand til å snakke med både Palestina og Israel. Jeg mener at hvis vi går enda lenger nå på et konkret, helhetlig boikottspor, mister vi anledning til å gjøre disse tingene, som etter mitt syn er mye viktigere enn litt mer symbolsk boikott.

Spørsmål 5

Frank Edvard Sve (FrP) []: «I regjeringens forslag til Nasjonal transportplan framkommer det at regjeringen vil drive en aktiv politikk for å unngå transportvekst. Samtidig viser framskrivinger av gods- og persontransporten videre jevn vekst også i tiden som kommer.

Hvordan vil folk og bedrifter i både by og bygd merke at regjeringen vil motarbeide den jevne veksten i mobilitet for befolkningen?»

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Regjeringen har et overordnet mål for transportpolitikken om «et effektivt, miljøvennlig og trygt transportsystem i hele landet». Formålet med transportsystemet er mobilitet. Samtidig må politikken reflektere at vi står i en klima- og naturkrise, og vi må levere på øvrige transportpolitiske mål.

Utviklingen av transportsektoren skal gjøre det attraktivt å bo og arbeide i hele landet. God infrastruktur er viktig for at landet, by og bygd, bindes sammen på en effektiv og trygg måte. Det har regjeringen lagt vekt på i den nye nasjonale transportplanen.

Regjeringen vil samtidig bidra til at vi oppfyller Norges klima- og miljømål. Det framgår av klimastatus og -plan for 2024 at FNs klimapanel har brukt et rammeverk som på norsk benevnes «unngå, flytte og forbedre», også kalt UFF, for å kategorisere klimatiltakene i transportsektoren.

Regjeringen vil legge UFF-rammeverket til grunn for å kutte utslipp i sektoren. Vi har framskrivninger som viser at trafikken vil vokse, som i hovedsak skyldes at befolkningen øker. Aktuelle tiltak for å redusere behovet for å reise, altså «unngå», er bl.a. god transport- og arealplanlegging som gir kortere avstander til daglige gjøremål. Det gjør selvfølgelig også hverdagen enklere for folk.

Regjeringen vil bidra til en klima- og miljøvennlig utvikling av byområdene med god mobilitet og god framkommelighet. Byvekstavtalene og nullvekstmålet er sentrale virkemidler for å bidra til dette og for å redusere den negative innvirkningen av veitrafikken i byområdene. Vi har et godt etablert samarbeid mellom byene og mellom kommunene, fylkeskommunen og staten for å få til dette. Regjeringen vil fortsette satsingen på kollektivtransport, sykkel og gange i planperioden for å gi et godt alternativ til privatbilen. Samtidig er det nødvendig at lokale myndigheter i større grad bidrar med en effektiv arealbruk og restriktive tiltak for å nå nullvekstmålet.

Regjeringen vil også fortsette satsingen på jernbane for å møte samfunnets behov for transport på en bærekraftig måte. Det betyr at regjeringen vil videreutvikle jernbanen der hvor den gir best løsninger på veksten i samfunnets transportbehov. Det er først og fremst som en del av kollektivsystemet i og mellom byområder og for gods på de lange strekningene. Det er ikke riktig at regjeringen vil redusere framkommelighet for folk. Tvert imot vil vi legge til rette for en enklere reisehverdag, som er et av hovedmålene i NTP. Det følger vi opp med en rekke tiltak i hele transportsystemet.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det kan jo ikkje stemme at denne regjeringa jobbar for å få auka mobilitet. Vi ser forslag om å lage humpetitten på vegen, såkalla fartsdumpar, ein skal ta ned farta, ein skal stengje vegar, og ein skal gjere vegar om til gang- og sykkelveg. I ei sak i NRK for nokre dagar sidan stod det at den norske bilisten køyrer saktast av alle i heile Europa. Snittfarta mellom byane i Noreg er på 68,5 km/t. I Frankrike er det 105 km/t, i Sverige er det 87,9 km/t, og i Danmark er det 91,1 km/t. Det vi ser no, er tiltak for å senke farta, få meir kø og kaos. Kva er det eigentleg regjeringa ønskjer å gjere for å auke mobiliteten, når vi ser at realitetane faktisk er det stikk motsette?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg kan forsikre representanten Sve om at jeg ikke har tenkt til å bruke 1 380 mrd. kr på å redusere framkommeligheten til folk – tvert imot. I den nye nasjonale transportplanen ligger det inne 29 veitiltak som kommer til å bidra til økt framkommelighet, ta bort flaskehalser og bidra til skredsikring. I tillegg ligger det en offensiv satsing på drift og vedlikehold, utbedring og mindre investeringer som kommer til å ta bort flaskehalser og bidra til økt framkommelighet og økt trafikksikkerhet. Det representanten Sve er inne på, er det vi har som utfordringer i byene våre, nemlig at byene våre ikke kan drukne av personbiltrafikk. Jeg tror ikke representanten Sve må forveksle mobilitet med bil. Mobilitet handler om flere transportformer. Det handler om å øke kapasiteten på gange, sykkel og kollektiv – særlig kollektiv – på bekostning av bil i de store byene våre.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Eg brukar å seie at ein må måle politikarane på kva dei gjer, og ikkje det dei seier. Når ein snakkar om at ein skal bruke 1 380 mrd. kr i NTP, trur eg ikkje heilt på det. Når det gjeld Arbeidarpartiet og dagens regjering i praksis, er det slik at det i 2021 låg seks store vegprosjekt byggjeklare. Ikkje eit einaste av dei seks prosjekta anna enn to stykk kjem til å starte før i slutten av 2025, etter at dagens regjering går av. Statsråden har prøvd å ta representanten for at dei brukar mindre bompengar enn det den førre regjeringa gjorde. Ja, det er jo ikkje rart at dei brukar mindre bompengar, når dei ikkje har bygd veg. Av dei seks nye prosjekta som var byggjeklare, er det ikkje eit einaste prosjekt som kjem til å starte i Nygård si driftstid. Då vert det heller ikkje bompengar. Har regjeringa tenkt å byggje veg, eller skal det verte sånn som i desse fire åra?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg er glad for å høre representanten Sve innrømme at det var mer bompengebruk på Fremskrittspartiets vakt. Det legger jeg til grunn i videre debatter med representanten Sve.

I denne nasjonale transportplanen legger vi opp til 29 store veiprosjekter. Det skal bygges ut en rekke jernbaneprosjekter, men ikke minst er det en stor satsing på drift og vedlikehold i alle transportområdene. Representanten Sve vet at det på min vakt har vært startet opp prosjekter. Det er bl.a. OPS-prosjekt i Vestland, og det er OPS-prosjekt i Nordland, Hålogalandsvegen. Det er en rekke pågående prosjekter, og så er det selvfølgelig en rekke mindre prosjekter. Vi starter nå opp, gjennom stortingsbehandling, tre større prosjekter som skal gå i de kommende årene.

Spørsmål 6

Bård Hoksrud (FrP) []: Først vil jeg gratulere statsråden med jobben som helseminister – vi kommer sikkert til å ses mange ganger i spørretimen på onsdagene.

«Styret i Helse Møre og Romsdal har vedtatt at sykehusene i fylket skal innføre Helseplattformen 27. april. Flere leger, sykepleiere og annet helsepersonell må være på plass innen den tid, og det er fortsatt uklart hvordan en skal klare det. På tross av usikkerheten dette skaper for pasienter og ansatte, velger en å gå videre med innføringen.

Er statsråden bekvem med å ha ansvaret for et eksperiment som kan sette pasientsikkerheten i fare og lede til skandaler dersom innføring av Helseplattformen feiler igjen?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet og takk for hyggelig lykkønskning. Jeg ser fram til godt samarbeid med representanten, og jeg er helt sikker på at vi kommer til å møtes ofte her i Stortingets spørretime.

Det er helseforetaket som har ansvaret for pasientsikkerheten. Det gjelder også i dette tilfellet, og Helse Møre og Romsdal vurderer at pasientsikkerheten ved innføringen skal være håndterbar. Styret i Møre og Romsdal har vedtatt innføring av Helseplattformen 27. april, gitt at det kommer på plass tilstrekkelig og forsvarlig bemanning. Helse Møre og Romsdal har derfor tilpasset inntaket av pasienter, økt bemanningen og ikke minst etablert ekstra beredskapsordninger.

Som vi vet, har Helseplattformen vært i bruk i snart to år. Det er gjennomført en rekke forbedringsaktiviteter og tiltak knyttet til selve løsningen. Det inkluderer bl.a. opplæring og samarbeid mellom sykehusene i Midt-Norge for å sikre at innføringen er trygg.

Styret i Helse Møre og Romsdal vedtok i styremøte 17. april at saken om oppstart av Helseplattformen skulle behandles i et ekstraordinært styremøte i dag, 24. april, dette for å dokumentere at kritisk kompetanse er på plass, slik at denne overgangen er forsvarlig. Helse Møre og Romsdal har i dette styremøtet, som akkurat er ferdig, vedtatt å gå videre med planene om innføring kommende lørdag, og da med begrunnelse i at dette personellet er på plass.

Det er Helse Midt-Norge som har det overordnede ansvaret for å påse at de tjenester som ytes i foretaket, er i samsvar med lovverkets krav, herunder kravet til forsvarlige tjenester og til pasientsikkerhet. Helse Midt-Norge har informert om at de ikke vil overprøve Helse Møre og Romsdals vurdering knyttet til pasientsikkerheten i denne saken. Det forholder jeg meg til.

Jeg har stor forståelse for at situasjonen er krevende for de ansatte. Det er en stor endring å skifte en slik journalløsning. Alle som jobber på sykehus og i kommunehelsetjenesten i Møre og Romsdal, har en krevende periode foran seg. Det er viktig at sykehuset gjør det de kan for at belastningen ikke blir større enn nødvendig, at det opprettholdes et godt arbeidsmiljø, og selvfølgelig også at en ivaretar pasientsikkerheten på aller beste måte.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg hører statsråden si at det er helseforetaket som har ansvaret. Det er statsråden som er øverste ansvarlige for helseforetaket, og jeg forutsetter at han også har ansvaret for pasientsikkerheten hvis dette går galt.

Så sier statsråden at vi tilpasser antallet pasienter og har tatt ned pasienter. Det betyr tidenes største helsekø – i hvert fall en av tidenes, kanskje var den større forrige gang Arbeiderpartiet satt i regjering – og at helsekøen sannsynligvis kommer til å øke i Helse Møre og Romsdal. Og ja, styret har akkurat vedtatt det, men så vidt jeg vet, har alle de ansatte styrerepresentantene valgt å stemme imot. Man kan jo lure på, når man i dag går ut med 28 nye stillingsannonser fordi man er bekymret for innføringen, om statsråden og Helse Midt-Norge er i ferd med å sette i gang russisk rulett – med pasientenes helse, ansattes sikkerhet og arbeidsforhold som innsatsen i dette spillet.

Statsråd Jan Christian Vestre []: En av de aller viktigste prioriteringene jeg kommer til å ha som helse- og omsorgsminister, er å redusere ventetidene i vår felles helse- og omsorgstjeneste. Ventetidene begynte å øke i 2017–2018, akselererte under pandemien, og vi har dessverre ikke klart å få dem ned igjen. Det er jeg helt enig med representanten i må være en viktig prioritering.

Ved all omstilling, og når en tar i bruk nye systemer og gjør endringer, må en også gjøre tilpasninger på kort sikt for å få ting til å fungere. Jeg har tillit til at dette gjøres på best mulig måte, slik at pasientsikkerheten ivaretas, at hensynet til ansatte ivaretas, at en forsøker å finne gode løsninger lokalt, og at denne overgangen forhåpentligvis kan gå så bra som mulig. Men det er altså helseforetaket som har ansvaret for å ivareta disse hensynene.

Bård Hoksrud (FrP) []: Statsråden må gjerne prate om det som har vært bakover i tid, men siden denne regjeringen overtok, har altså ventetiden på behandling på sykehusene økt for et sted mellom 60 000 og 70 000. Det er denne regjeringens ansvar, og det som en nå legger opp til med at Helse Møre og Romsdal må redusere kapasiteten sin – færre pasienter inn – betyr at det blir økte utfordringer i forhold til ventelister. Hvis denne innføringen er så fantastisk bra og prosessen har vært så god, er det jo et sykdomstegn at Legeforeningen i Møre og Romsdal sa nei til å fortsette samarbeidet om innføring og implementering av Helseplattformen. Som vi vet, er det nå 66 leger som søker om annen jobb, det er 174 som vurderer å si opp. Dette er alvorlig, og det er en risikosport ikke å stoppe opp og ta en ny vurdering av situasjonen. Det kunne vært interessant å høre om statsråden har like god nattesøvn, og hva han gjør for å forsikre seg om at denne innføringen ikke blir en ny skandale, slik som vi har sett på St. Olavs hospital i Trondheim.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Som jeg sa, er det en hovedprioritering at vi skal ha ned ventetiden i våre felles sykehus, og de tiltakene som nå gjøres kortsiktig for å sikre at denne overgangen til Helseplattformen skjer på en forsvarlig og god måte, håper jeg også blir en overgangsperiode. Så forstår jeg at foretaket har lagt stor vekt både på å rekruttere kompetanse og på å få inn ekstra bemanning i denne overgangsperioden, for å sikre at det skjer på en forsvarlig måte. Det er jeg helt sikker på at helseforetaket kommer til å følge veldig nøye med på, og det kommer selvfølgelig også vi til å følge med på, for det er viktig for oss at det er pasientsikkerhet, det er viktig for oss at ansatte har en god og trygg arbeidshverdag med meningsfulle oppgaver, og at systemene fungerer. Samtidig skal vi hele tiden utvikle våre felles helse- og velferdstjenester slik at de yter optimal hjelp og er tilpasset dagens behov, slik at vi også kan få til bedre samhandling mellom de ulike delene av helsetjenesten vår. Den utviklingen stanser ikke.

Spørsmål 7

Seher Aydar (R) []: Jeg vil også starte med å gratulere statsråden med ny jobb. Det blir spennende.

«Folk er bekymra for om de vil få nødvendig helsehjelp, nå og i framtida. Det kommer fram i Helsepolitisk barometer for 2024 fra Kantar. I undersøkelsen svarer 27 pst. at de selv eller pårørende befant seg i en situasjon der de ikke fikk nødvendig helsehjelp i fjor. Både Legeforeningen og Norsk Sykepleierforbund peker på helsepersonellmangelen som en av årsakene.

Hva er statsrådens konkrete tiltak for å løse disse utfordringene slik at alle kan være sikre på at de får den helsehjelpen de trenger, når de trenger den?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet. Jeg vil også gjerne si til denne representanten at jeg ser veldig fram til samarbeidet og er helt sikker på at vi skal få ha mange gode og spennende diskusjoner.

Representanten stiller et spørsmål jeg synes er godt, og med en virkelighetsbeskrivelse jeg delvis deler. Jeg tror det er riktig som representanten sier, at det er for mange i vårt land som er usikre på om de får den hjelpen de trenger når de skal ha den. Så er det viktig å understreke at det foregår veldig mye bra arbeid i våre felles sykehus. Vi har et helsevesen i verdensklasse. La oss jobbe sammen for å beholde det. Vi har kompetente fagarbeidere og gode systemer, og det det er mye som fungerer bra. De som trenger akutthjelp, får akutthjelp, de som trenger behandling for alvorlige sykdommer, får det, men vi har dessverre utfordringer knyttet til både ventetider og tilgangen til kvalifisert arbeidskraft. Det må vi jobbe sammen for å forbedre.

Da er det helt riktig som representanten sier – god tilgang til helsepersonell er en forutsetning for å få til disse målene og bevare et helsesystem i verdensklasse. Vi vet at dette er en utfordring i Norge, slik det er det i andre land. Vi vet også at tjenestene våre står overfor et viktig omstillingsarbeid som ikke bare kan løses med mer personell, men som vanlig: Kvalitet koster penger, så personell er åpenbart viktig – både at vi har nok folk, og at vi har kompetent arbeidskraft og ikke minst mennesker som opplever at de kan ta etter- og videreutdanning og stadig fylle på med nødvendig kompetanse.

Regjeringen har lagt fram Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Der presenteres det syv hovedgrep som alle handler om samhandling, hvordan få ned ventetidene, og hvordan sy tjenestene bedre sammen. Et av disse hovedgrepene er å rekruttere og beholde fagfolk.

Vi kommer derfor til å fortsette det arbeidet som er satt i gang for å sikre nok personell. Da er det tre hovedinnsatsområder. Det ene er å understøtte arbeidet med å fremme et godt arbeidsmiljø og gode arbeidsvilkår. Våre felles sykehus må være den beste arbeidsgiveren. Det handler videre om at vi får en hensiktsmessig oppgavedeling og kompetanseutvikling for å fremme en effektiv organisering av arbeidsprosesser. Nå har jeg vært så heldig å få møte noen av organisasjonene som organiserer de flinke fagfolkene vi har, og jeg skal møte flere. Det alle tar opp, er nettopp betydningen av dette punktet. Vi må få en god oppgavedeling og spille hverandre gode i våre felles helse- og omsorgstjenester.

Det tredje er at vi skal være med og sikre tilgang til riktig kompetanse gjennom rekruttering, kvalifisering og kompetanseheving på både lang og kort sikt. Da er det mange tiltak som jeg ikke rekker å gå inn på nå, som ligger i helse- og samhandlingsplanen. Jeg er helt sikker på at vi også kan samarbeide godt i Stortinget om å sørge for at vi har et godt ambisjonsnivå og gode tiltak i noe jeg opplever at det er bred politisk enighet om.

Seher Aydar (R) []: Takk for svar. Jeg må si at de tre punktene statsråden nevnte avslutningsvis, er punkter som også har støtte fra et flertall på Stortinget. Det tror jeg er viktige punkter. Jeg er enig i at det er mye bra i helsevesenet vårt, men jeg har lyst til å løfte videre spesielt to områder, som en utfordring når det gjelder følelsen av å få helsehjelp og faktisk erfaringen av kanskje ikke å få det.

Det ene er de økonomiske forskjellene. De vokser, og det er flere og flere som gruer seg til å trekke kortet i betalingsautomaten, enten det er på butikken eller på sykehuset. Økonomi har noe å si for helsen. Ifølge en undersøkelse Opinion har gjort for Frelsesarmeen, dropper eller utsetter nær én av fire å oppsøke helsetjenester på grunn av egen økonomi. Det er det ene punktet.

Det andre punktet handler om at vi snakker om helsepersonellkrisen og er enige om at vi må ha gode arbeidsvilkår, være konkrete og ha sterke fagmiljøer, men skal vi styrke sykehusene våre, må vi ta makten vekk fra overbetalte direktører og begynne å lytte til fagfolkene, til pasientenes behov og til politiske beslutninger. Det er jo ikke det vi gjør i de politiske sykehusprosessene som finnes i dag.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Jeg er helt enig med representanten i at verdens beste helsetilbud skal være tilgjengelig for alle, uavhengig av lommebok. Det er velferdsstaten. Den absolutt beste forsikringsordningen vi skal ha i Norge, er velferdsstaten. Den har vi bygget sammen, og den skal vi bygge videre sammen. Den har noen enestående egenskaper og muligheter, men den har også noen hull jeg mener vi skal være ærlige om og kommunisere om. Det er først da vi virkelig kan ta tak i utfordringene, når vi også er ærlige om dem.

Jeg er enig med representanten i at skal vi få til gode resultater, må vi jobbe sammen på tvers. Da må vi lytte til fagfolkene. Da må vi snakke med fagforeningene. Da må vi ha god dialog med de ulike profesjonene i hele bredden av Helse- og omsorgs-Norge, sette oss ned sammen og se på hvor vi kan finne gode løsninger. Jeg opplever at Nasjonal helse- og samhandlingsplan i stort er tatt godt imot i sektoren, også fordi den har konkrete tiltak som vi nå kan bygge videre på, nettopp for å sikre at vi har de flinkeste folkene med oss, både nå og i framtiden.

Seher Aydar (R) []: Jeg ser fram til at statsråden tar fatt i faktisk å tette de hullene vi har i helsevesenet vårt, og erkjenner at det er en realitet.

Jeg vil fortsette der jeg slapp, om sykehusprosessene som skaper utrygghet for både befolkningen og ansatte. Det er avgjørelser som blir tatt over hodene på allerede overarbeidede helsearbeidere, og disse bidrar til at vi mister verdifulle fagfolk. I stedet for å løse det problemet, er det veldig mange sykehus som f.eks. heller finner løsningen i å ha en innleiepolitikk der pengestrømmen går til kommersielle vikarbyråer, og den bare øker og øker. Det er penger vi kunne brukt på å styrke eget lag. Det er viktig for meg å understreke at bemanningsbyråer ikke lager leger eller sykepleiere; de tar de folkene og rekrutterer de folkene vi trenger, og selger dem dyrt tilbake.

Dette er en del av den løsningen som må være til stede. Vi må ha prosesser og en politikk som gjør det mulig både å beholde og rekruttere folk, og i dag har vi faktisk fortsatt en veldig lang vei å gå.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Jeg tror det viktigste for folk er at det er kvalitet i tjenestene, at en får hjelp når en trenger det, uansett hvor en bor, at det er korte ventetider, at en opplever at en blir sett og hørt, og selvfølgelig også at en møter dyktige fagfolk som har overskudd i hverdagen, er motiverte og brenner for yrket sitt. Min opplevelse er at de aller, aller fleste gjør det.

Organisering er selvfølgelig også viktig, men jeg tror ikke vi skal begynne der. Jeg tror vi skal begynne med hva vi ønsker å oppnå gjennom våre felles velferdstjenester, og så sørge for at vi har en best mulig oppgavedeling og organisering.

Den forrige helse- og omsorgsministeren var tydelig på at bruken av innleie og vikarbyråer skulle reduseres. Vi ser nå en positiv utvikling der det er i ferd med å skje enkelte steder. Jeg er helt enig i at hovedregelen må være at vi har faste stillinger, at vi kan organisere kapasiteten på best mulig måte, og at det finnes gode løsninger lokalt. Det har jeg tillit til at skal skje også i fortsettelsen.

Spørsmål 8

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Presidenten tillater sikkert at jeg også gratulerer den nye helseministeren med oppgavene.

Presidenten []: Det er på sin plass.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Takk! Og jeg ser frem til et godt samarbeid, det liker man her på Stortinget.

Til spørsmålet:

«Ventetidene øker under Støre-regjeringen, og pasienter venter stadig lenger på helsehjelp. Samtidig styrer sykehus mot underskudd, aktiviteten i sykehusene er fortsatt ikke høy nok og regjeringen bygger ned samarbeidet mellom det offentlige, det ideelle og det private.

Hva vil være statsrådens viktigste tiltak for å redusere ventetiden for pasientene?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet, og igjen takk for hyggelig hilsen. Jeg ser selvfølgelig også fram til samarbeidet med representanten.

Det å beholde og videreutvikle en helsetjeneste i verdensklasse er en hovedprioritering for regjeringen og meg. Jeg er opptatt av at folk skal være trygge på at de får god hjelp når de trenger det. Derfor vil både det å styrke kvaliteten i helsetjenesten og ikke minst få ventetiden ned være blant det aller, aller viktigste å ta tak i nå. Det er riktig at den gjennomsnittlige ventetiden i spesialisthelsetjenesten har økt siden 2017. Den skjøt fart under pandemien, og vi har dessverre ikke klart å få den ned igjen. Vi så spesielt etter pandemien en høy økning innenfor somatikk og psykisk helsevern. Det har vært høy kostnadsvekst – som vi vet – det har vært høyt sykefravær etter pandemien, og det er også et behandlingsetterslep. Så har regjeringen tatt en rekke grep for å hjelpe sykehusene våre gjennom en krevende tid. Vi har økt grunnfinansieringen, vi har redusert andelen innsatsstyrt finansiering for å øke sykehusenes strategiske handlingsrom, og vi foreslår nå endringer i finansieringen når det gjelder sykehusbyggene, for også å øke det økonomiske handlingsrommet til sykehusene. Alt dette bidrar til å få ned ventetiden.

Regjeringen lanserte den 1. mars Nasjonal helse- og samhandlingsplan. Der er vi veldig tydelig på at vi trenger en hel verktøykasse av ulike tilnærminger for å få ventetiden ned. Det er behov for økt kapasitet, effektiv organisering og riktig bruk av personell – som vi har vært inne på tidligere – særlig spesialisert kompetanse og ikke minst digitale løsninger som frigjør arbeidstid. Vi vet at på litt lengre sikt vil både god forebygging og tilgjengelige lavterskeltjenester i kommunene redusere ventetiden i spesialisthelsetjenesten.

Denne planen inneholder ti tiltak for å redusere ventetiden – konkret:

  • styrke tilgangen til lavterskeltilbud i kommunene

  • sørge for rett hjelp på rett sted

  • styrke psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling

  • brukerstyrt poliklinikk i psykisk helsevern

  • en god og tilgjengelig allmennlegetjeneste – der det er gjort store løft i fastlegeordningen, men fortsatt er utfordringer

  • bedre oppfølging av kvinnehelse

  • forutsigbare økonomiske rammer og gode rammebetingelser for investeringer i sykehusene

  • bedre oppgavedeling og rett bruk av helsepersonell

  • prøve ut og innføre nye organisasjonsformer – og da i nært samarbeid med ansattes organisasjoner og fagforeningene

  • og ikke minst økt samhandling, der vi i planen peker på at det fortsatt er et betydelig – vil jeg si – uforløst potensial

Så følger vi tett opp de regionale helseforetakenes arbeid med å redusere ventetiden. De rapporterer om konkrete tiltak som begynner å få effekt. Dette er noe jeg kommer til å følge nøye med på framover. Vi har tidligere sagt at ventetiden i år skal være på et lavere nivå enn i 2023, og jeg håper at vi kommer dit.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Ikke siden 2014 har altså så mange nordmenn ventet i helsekø – over 250 000 nordmenn, nesten like mange som bor i Norges nest største by, Bergen. Jeg er litt usikker på om det Vestre svarer, at de grepene regjeringen har tatt, har bidratt til å få ned ventetiden. Det er jo ikke sånn at ventetiden økte dramatisk fra 2017, de økte med én dag. Nå ser vi at ventetiden har økt med to uker på to år, så det er på denne regjeringens vakt man ikke har klart å ta ned etterslepet fra pandemien. Man har ikke klart å få opp aktiviteten i sykehusene, og man har gitt sykehusene et veldig krevende handlingsrom for å løse oppgavene. Så jeg hadde håpet at statsråden ville være noe mer konkret når han sa at han gikk på jobb på mandag for å få ned ventetiden – at det var det viktigste.

Statsråd Jan Christian Vestre []: I dag er det onsdag, det er altså to dager siden mandag, og jeg kan forsikre representanten om at dette er noe jeg er veldig opptatt av, og som regjeringen også er opptatt av. Jeg er litt opptatt av at vi ikke må skape et inntrykk av at det er lav aktivitet i sykehusene våre, for det er det altså ikke. Det var litt mer enn 2,1 millioner pasienter som ble behandlet ved somatiske sykehus i fjor, der en økning på 2 pst. fra året før. Vi vet at sykehusene har vært igjennom en veldig krevende periode etter pandemien. Da ble alt satt på prøve – helsepersonell, sykehus og alle involverte gjorde sitt aller beste over lang tid. Det bør vi fortsatt takke dem for. Det bidro også til høyere sykefravær, som vi fortsatt må jobbe med å få ned. Vi har vært gjennom en historisk kostnadsvekst som også har vært krevende for sykehusene, og vi har demografiske utfordringer. Så det er mye for sektoren på én gang, men sektoren kan være helt trygg på at vi skal jobbe sammen for å få ventetiden ned.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) []: Det er selvfølgelig ikke lav aktivitet i sykehusene, men sykehusene har jo selv sagt til Stortinget, og det går frem av budsjettet fra regjeringen, at man ikke er oppe igjen i den aktiviteten man hadde før pandemien, og det er veldig alvorlig. Jeg vet at helseministeren er opptatt av dette, for på mandag sa han i en sak om helseforsikringer at mange er usikre på om de får den hjelpen de trenger, i det offentlige. Det er veldig alvorlig, og det er nettopp derfor vi ikke forstår hvorfor ikke regjeringen gjør mer konkrete tiltak for å få ned etterslepet, og for å sørge for at pasienter ikke må vente så lenge, men kommer seg tilbake til bedre livskvalitet og tilbake i arbeid. Da er det krevende at regjeringen har en stram sykehusøkonomi og heller ikke ser at det er mye kapasitet i det private som man kan bruke for målrettet å få ned ventetiden.

Statsråd Jan Christian Vestre []: La meg bare være veldig tydelig på at folk i Norge som har behov for akutt hjelp, får det. Folk i Norge som har alvorlig sykdom som krever behandling, får det. Folk i Norge kan være trygge på våre felles helsetjenester.

Det jeg sa på mandag – for å være helt presis – er at for mange nordmenn er usikre på om de får hjelp når de trenger det. Derfor tror jeg vi har sett en økning i antallet som tegner private helseforsikringer. Jeg er opptatt av at velferdsstaten skal være den desidert beste forsikringen man får. Den finansierer vi over skatteseddelen, og den er lik for alle uansett hvor i landet man bor, og uansett hvilken inntekt man har. Det er derfor jeg er sosialdemokrat.

Så må vi jobbe med mange tiltak for å få ventetiden ned, og vi er allerede i gang. Jeg ser for meg at vi også skal intensivere det arbeidet. Dette er noe av det første jeg har diskutert, også med organisasjonene og fagforeningene i sektoren: Hva kan vi gjøre? Hvilke steiner kan vi snu? Hvordan kan vi tenke nytt og kreativt for å få dette til?

I det ligger det selvfølgelig også en god arbeidsdeling.

Spørsmål 9

Sandra Bruflot (H) []: Først vil jeg også benytte anledningen til å si gratulerer til vår nye helseminister. Så til spørsmålet:

«Regjeringen bygger ned døgnplasser innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og flere organisasjoner på rusfeltet advarer om at dette kan føre til at viktige fagmiljø på rusfeltet blir rasert.

Er statsråden bekymret over hvilke konsekvenser endring fra døgn- til dagbehandling vil få for mennesker med rusmiddelavhengighet og deres pårørende?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet og takk for hyggelig hilsen! Jeg ser også fram til godt samarbeid.

Representanten Bruflot tar opp et veldig viktig tema, som jeg ser fram til å diskutere nærmere også, for dette handler om å sørge for at vi har et godt tilbud til noen av de flotte menneskene i vårt samfunn som trenger fellesskapet vårt aller mest.

Regjeringens oppdrag i helseregionene er å styrke tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Vi har vært tydelig på at det skal bygges opp basistjenester i alle helseforetak, ventetidene skal holdes nede og de skal være gjennomsnittlig kortere enn for annen sykehusbehandling. Så vet vi at sykehusene i stor grad lykkes med dette. Ventetidene til rusbehandling er kortere nå enn de har vært tidligere. Det kan vi glede oss over, men det er fortsatt utfordringer. Og jeg kommer til å følge veldig nøye med på at det er tilgjengelige og gode tilbud til pasienter med rusmiddelproblemer. Det er viktig for regjeringen at det fortsatt er den enkeltes behov som skal ligge til grunn for den hjelpen som gis.

Helseregionene har ansvaret for å sikre at det er tilstrekkelig kapasitet, slik at den retten som pasientene har og skal ha til forsvarlig behandling, sikres. Det løses gjennom tilbud i egne helseforetak, og det løses gjennom avtaler med private tilbydere og leverandører. Dersom situasjonen skulle tilsi det, er det viktig å understreke at helseforetakene raskt vil enten øke kapasiteten i egne helseforetak, utvide gjeldende avtaler med private aktører eller inngå nye slike avtaler dersom det er nødvendig.

For 2024 har vi innført et nytt krav til de regionale helseforetakene om at veksten i ressursbruken både til psykisk helsevern og til rusbehandling skal være høyere enn veksten i de generelle bevilgningene til sykehusene. I tillegg skal den polikliniske aktiviteten både innenfor psykisk helsevern og rusbehandling være høyere i 2024 sammenlignet med 2023. Det er uttrykk for konkretisering av nettopp det jeg nå har vært inne på. Krav vi stiller for å sikre at psykisk helsevern og TSB, tverrfaglig spesialisert rusbehandling, skal styrkes.

Hvilken behandling og hva slags behandling som er aktuelt for den enkelte pasient, er og blir en helsefaglig vurdering, og slik bør det være også i framtiden. Så er mitt ansvar som helse- og omsorgsminister å bidra til at helseforetakene har de nødvendige rammebetingelsene for å ivareta sitt sørge for-ansvar. Utformingen og dimensjoneringen av tilbudene i helsetjenesten der den enkelte får behandling som er godt tilpasset til eget behov, må en altså finne lokale løsninger på.

Representanten vet at regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en melding om en forebyggings- og behandlingsreform for rusfeltet. Der vil vi også være tydelig på retningen for den videre utviklingen av et godt kvalitetstilbud innenfor rusbehandlingen.

Sandra Bruflot (H) []: Jeg fikk ikke helt tak på om statsråden er bekymret, men det er rusorganisasjonene, og det er de pårørende. Det er det i hovedsak to grunner til:

Det ene er at når man fjerner så mange døgnplasser på kort tid som man gjør nå bare i Helse sør-øst alene, blir sterke fagmiljøer, som har drevet med rusbehandling og fått folk rusfrie i flere tiår, borte. Det er mange eksempler allerede på behandlingssteder som må lukke dørene, eller som er bekymret for at de må det.

Det andre er at når man kutter i antall døgnplasser og kutter i tiden pasientene får være i behandling, er vi bekymret for hva det får å si for pasientene. Her er det en pasientgruppe med mange ødelagte relasjoner i ryggsekken, og som trenger hjelp ikke bare til å bli rusfri, men å bore i grunnene til at de ruser seg og har fått et avhengighetsproblem. Så tid er helt avgjørende, og det sier både rusorganisasjonene og pårørende at de er bekymret for.

Nå slår de alarm. Hva vil helseministeren gjøre for å forhindre at fagmiljøene blir borte og for å sørge for at de får nok tid?

Statsråd Jan Christian Vestre []: La meg bare understreke igjen at behandling for rus- og avhengighetslidelser i spesialisthelsetjenesten er hjemlet, forankret, i individuelle pasientrettigheter. Det gjelder altså helt uavhengig av hvor pasienten måtte befinne seg. Så dette er en rett den enkelte av oss i samfunnet har. Det skal ikke være noen pasienter som står i fare for å miste sin rett til behandling, selv om det gjøres endringer i selve behandlingstilbudene. Det gjelder innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og det gjelder også innenfor alle andre fagområder.

Helseforetakene må kunne gjøre endringer og prioriteringer innenfor de rammene som er lagt gjennom styringsdokumentene om det viktige prinsippet jeg nettopp redegjorde for. Også innenfor dette feltet er det behov for omstilling og endring. Mennesker er forskjellig og trenger ulik hjelp. Det må også tjenestene og helsehjelpen reflektere. Men alle har altså rett til behandling, det skal vi ikke svekke.

Sandra Bruflot (H) []: Jeg synes helseministeren er inne på noe veldig viktig. Og dette er også bakgrunnen for den bekymringen som kommer, nettopp at det er en veldig stor pasientgruppe med veldig mange ulike behov. Det er en rett man har, men vi er bekymret for at selv om man får et tilbud, så får man et dårligere tilbud, et mindre variert tilbud og et kortere behandlingsforløp.

Det vi er bekymret for, er at man gjør ting i helt feil rekkefølge her. Først legger man ned døgnplasser, først oppløser man fagmiljøer, og så står ikke plassene der hvis man ser at man får flere svingdørspasienter, får økte ventetider og finner ut at disse plassene trengs likevel. Er det en bekymring helseministeren deler for det tempoet i nedbygging på feltet som skjer nå, og hva vil han eventuelt gjøre for å forhindre at det skjer?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Jeg er ikke enig i premisset om at det foregår en nedbygging på feltet, for alle har individuelle rettigheter til behandling. Slik er det nå, slik skal det være i fortsettelsen. Det har vi også vært veldig tydelig på til tjenestene.

Det må være opp til foretakene og fagfolkene ute, som er nærmest på, å bestemme hvordan dette tilbudet skal organiseres. Det handler om å finne best mulig løsninger for den enkelte. Det handler om at det skjer faglig og teknologisk utvikling på feltet. Det handler om at en skal få god arbeidsdeling, oppgavedeling, og organisere dette på en annen måte. Gjennom den anskaffelsen som Helse sør-øst nå legger opp til, vil en bl.a. kunne endre behandlingstiden framover til tre, seks og ni måneder, mens det i dag er inntil ni og tolv måneder. Det gir større rom for å lage fleksible løsninger for den enkelte. Og denne utviklingen bør vi ikke stoppe. Det er bra med omstilling og innovasjon, og den enkelte skal være trygg på at man får den behandlingen man har rett på.

Spørsmål 10

Erlend Svardal Bøe (H) []: Jeg må først gratulere statsråden med ny utnevnelse og nye arbeidsoppgaver.

«God mat er god eldreomsorg. Eldre som får i seg nok mat og riktig mat, har det bedre og holder seg friske lenger. Det er viktig å sikre god ernæring på sykehjemmet, men ernæringsproblemene kan ofte oppstå før eldre kommer på sykehjem. Helsedirektoratet anslår at én av tre pasienter som er på sykehus, sykehjem, eller som mottar hjemmetjenester, er underernært eller står i fare for å bli det.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at flere eldre får bedre og mer næringsrik mat, og at færre eldre er underernærte?»

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for spørsmålet. Jeg ser fram til samarbeidet med representanten, og jeg er glad for at representanten har et sterkt engasjement for dette, for det er viktig. Jeg opplever at det her er bred politisk enighet om at dette er noe vi bør satse på.

Jeg er også helt enig i det som representanten sa, at god og riktig ernæring er viktig for en god eldreomsorg. Det var regjeringen Solberg som i 2021 la fram nasjonal strategi for godt kosthold og ernæring hos eldre i sykehjem og som mottar hjemmetjenester. Denne regjeringen følger opp tiltakene i den strategien. Erfaringer fra oppfølgingen av strategien har også dannet kunnskapsgrunnlag for ytterligere ernæringstiltak i denne regjeringens bo trygt hjemme-reform, og der har vi dreid innsatsen mer mot den hjemmeboende delen av befolkningen. Innsats og tiltak i bo trygt hjemme-reformen skal bidra til å styrke kompetanse og systematisk ernæringsoppfølging av eldre i tjenestene, slik at flere opprettholder en god ernæringsstatus. Det vil igjen kunne bidra til at flere kan bo lenger hjemme når de ønsker det – helt i tråd med det som er intensjonene i denne viktige reformen.

Så er det kommunene som har ansvar for å sikre at innbyggerne får et forsvarlig og nødvendig ernæringstilbud. Vi har derfor bedt kommunene om å utvikle og gjennomføre lokale ernæringsstrategier i tråd med den nasjonale strategien, og ikke minst med Helsedirektoratets faglige råd. Dette støtter vi kommunene i, både gjennom å gi kommunene større økonomisk handlingsrom og gjennom konkrete tiltak.

Vi har også forlenget modellutviklingsprogrammet for klinisk ernæringsfysiologer som en ressurs for omsorgstjenestene som ble innført med forrige regjerings strategi. Vi vil samle og spre informasjon om erfaringene fra denne ordningen, slik at vi kan bygge videre på dem. I oppfølgingen av de øvrige tiltakene i bo trygt hjemme-reformen skal det også utarbeides enkle digitale verktøy for mer effektiv ernæringsoppfølging av utarbeidelsen av planverk. Så økt kompetanse og mer systematisk arbeid vil bidra til å ivareta en god oppfølging av ernæring også i fortsettelsen.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Vi er enig i problemstillingen, men jeg tror ikke vi er helt enig i en del av tiltakene. Riksrevisjonen har kommet med en evaluering av rehabiliteringsområdet, som viser at seks av sju kommuner ikke har den rehabiliteringskompetansen som en er lovpålagt å ha. En annen del av det er at en har en anbefalt kompetanse på rehabilitering, som jo handler om ernæringsfysiologer, og der ser vi at det er kun 13 pst. av kommunene som har kompetanse på ernæring. Det er klart at når Høyre foreslår i Stortinget at vi skal ha en rehabiliterings- og habiliteringsreform, og regjeringspartiene stemmer imot den, så mener jeg at en ikke nødvendigvis er enig i de tiltakene som en har.

Statsråden nevner modellutviklingsprogrammet, som er et veldig bra program. Høyre foreslo i folkehelsemeldingen i fjor at vi skal videreføre og utvikle modellutviklingsprogrammet. Det jeg synes mangler, er utviklingsdelen av modellutviklingsprogrammet. Så jeg har lyst til å spørre statsråden: Hvordan skal regjeringen bidra til å følge opp det stortingsvedtaket om ikke bare å videreføre, men også utvikle modellutviklingsprogrammet til flere deler av helse- og omsorgstjenesten?

Statsråd Jan Christian Vestre []: Takk for oppfølgingsspørsmålet. Som jeg sa, ligger strategien og øvrige dokumenter til grunn, og de følges opp. Hvis det er områder i de dokumentene som trenger ytterligere oppfølging, skal vi selvfølgelig også gjøre det, for jeg opplever at det er bred politisk enighet om at dette er et felt det er viktig at vi prioriterer også framover.

Så tror jeg det også her er viktig at vi har god dialog med både fagforeningene, fagfolkene og de som er ute og jobber i tjenestene. De er nært på for å vurdere hva som fungerer godt, hvor det er utfordringer, hvor det eventuelt er barrierer. Det kan handle om kompetanse, det kan handle om økonomi, det kan handle om kultur, og det kan handle om andre ting. Hvis det er nye grep og nye tiltak vi kan gjøre innenfor det som er en stor og viktig ambisjon i bo trygt hjemme-reformen, mener jeg vi skal være åpne for å vurdere de tiltakene. Om det er behov for ytterligere reformer, eller ikke – vel, det viktigste er de tiltakene vi faktisk gjennomfører, og at de bedrer folks livskvalitet i hverdagen.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Jeg blir litt bekymret når jeg hører statsrådens svar, for spørsmålet var hva en skal gjøre for å følge opp stortingsvedtaket om å utvikle modellutviklingsprogrammet. Jeg kan gi statsråden noen anbefalinger der. Det handler f.eks. om: Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring har akkurat lagt fram en studie som viser en høyere andel underernærte pasienter i sykehusene – én av tre sykehuspasienter er underernært. Mindre enn fire av ti får et ernæringstiltak på grunn av det, og vi ser faktisk også at halvparten har fått sin ernæringsinformasjon videreformidlet fra sykehus eller fra kommunen. Det betyr at en er altfor dårlig på f.eks. samhandling.

Jeg har lyst til å utfordre statsråden igjen på det forrige spørsmålet mitt – hva en skal gjøre for å utvikle modellutviklingsprogrammet. For en ting er å videreføre det som var et forslag fra Høyre, og som også regjeringen har gjort, og det er jeg veldig glad for, men poenget er at når vi ser store utfordringer både på sykehjem, hos hjemmeboende og i sykehus, må en ha noen tanker om hvordan en skal utvikle det programmet som ligger der. Det vil jeg gjerne utfordre statsråden på igjen.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Som jeg sa, hvis det er deler av denne strategien, tiltak som er satt i gang, program som er satt i gang, som delvis fungerer, eller som fungerer delvis etter hensikten og det er huller vi må tette, skal jeg være den første til å erkjenne det. Da må vi ta tak i det. Så kan jeg ikke på stående fot – jeg ber om forståelse for det – si nøyaktig hva jeg skal gjøre med den saken. Men jeg merker meg det representanten sier, og tar med meg det inn i det videre arbeidet. Og så mener jeg igjen at vi må være nysgjerrige og åpne for å se på om det er ytterligere tiltak vi kan gjøre i samspillet mellom dem som jobber i tjenestene og dem som bruker dem, og oss som beslutningstakere og politikere for å sørge for at det er ordentlige forhold, slik som det skal være. Det viktigste er likevel at vi følger opp de tiltakene vi er enige om, og det er vi altså godt i gang med.

Spørsmål 11

Fra representanten Mari Holm Lønseth til justis- og beredskapsministeren:

«Norge har et ansvar for å gi beskyttelse til personer som trenger det. For å hjelpe forfulgte og for å opprettholde tilliten til asylsystemet må det få konsekvenser dersom personer lyver eller gir uriktige opplysninger for å få opphold. Avsløringer i NRK 16. april viser at flere tilbakekallssaker henlegges av ressurshensyn.

Hvordan vil statsråden sikre at UDI har tilstrekkelige ressurser til å håndtere tilbakekallssaker?»

Spørsmål 12

Fra representanten Ola Elvestuen til justis- og beredskapsministeren:

«Stortinget har vedtatt å iverksette tiltak for å forhindre transnasjonal undertrykkelse av personer i Norge. Mange eritreere i Norge utsettes for slik undertrykkelse med trusler, utestengelse, krav om 2 pst. bruttoskatt og annen form for kontroll fra det eritreiske regimet. I forrige uke omtalte NRK at UDI henlegger saker der asylsøkere er mistenkt for juks. Noen av disse sakene gjelder personer som åpent støtter det regimet de flyktet fra i Eritrea.

Mener statsråden disse henleggelsene er i tråd med det å bekjempe transnasjonal undertrykkelse?»

Spørsmål 13

Fra representanten Sveinung Stensland til justis- og beredskapsministeren:

«Under behandlingen av sak om ungdomsstraff i desember 2023 gikk regjeringspartiene sammen med Sosialistisk Venstreparti og stanset en lovendring som ville gi rask oppstart av hurtigspor i domstolen for unge kriminelle. Stortinget ba om sak i løpet av våren 2024, noe statsråden stadfestet i et svar til Stortinget i februar 2024. Tingretten antok dette ville komme på plass innen sommeren, men jeg tror de vil bli skuffet. Saken ble sendt på høring med frist 22. mai 2024.

Har statsråden tenkt å fremme sak i løpet av våren og således få på plass et hurtigspor i løpet av året?»

Presidenten []: Spørsmålene 11, 12 og 13 er utsatt til neste spørretime.

Spørsmål 14

Sofie Marhaug (R) []: «I forbindelse med regjeringens «kraftløft» for Finnmark ble det satt en frist til 22. april 2024 for behandling av ny kraftproduksjon. Fristen har nå løpt ut.

Mener statsråden at de innmeldte prosjektene vil gi nok kraft til å elektrifisere Melkøya, og deler han spørsmålsstillerens bekymring for konsekvensene utbyggingen vil ha for naturmangfold og reinbeiteområder?»

Statsråd Terje Aasland []: Regjeringen ønsker å legge til rette for mer næringsaktivitet og verdiskaping i Finnmark, langt utover det som handler om å elektrifisere Melkøya. Forsterkninger av nettet og mer fornybar kraft er to helt sentrale deler av regjeringens kraft- og industriløft for Finnmark, og målet med regjeringens kraftløft er å få på plass mer kraft enn det som kreves, nettopp for å elektrifisere, eller å koble Snøhvit Future på nettet, slik at kraftsituasjonen forbedres sammenlignet med dagens situasjon, skaper nye muligheter og gir grunnlag for verdiskapingen i hele Finnmark.

NVE har nå mottatt drøyt 20 meldinger om kraftproduksjonsprosjekter innen fristen 22. april i år. NVE går nå igjennom de innkommende meldingene og vil i nær framtid presentere en samlet oversikt over disse. Det er allerede nå på det rene at det er meldt inn mange ganger flere prosjekter enn det det er plass til i nettet, selv med de planlagte oppgraderingene. Det er derfor en rekke av disse prosjektene som ikke kommer til å få konsesjon. Verken kraftsystemet eller hensynet til andre interesser gir rom for utbygging i et slikt omfang.

Antallet meldinger som har kommet inn, betyr imidlertid at en ligger godt til rette for å nå målene i regjeringens kraft- og industriløft for Finnmark, og NVE jobber nå altså med en helhetlig prosess for samlet behandling av meldinger og søknader om nettanlegg og kraftproduksjon i Finnmark. Jeg mener det er bra med en slik samlet behandling. Nå er det viktig at NVE og kommunene gjør en første vurdering av prosjektene, slik at man får en god faglig vurdering av hvilke prosjekter som bør prioriteres, og hvordan behandlingen skal koordineres framover.

Det er gjennom konsesjonsprosessen at man får belyst konsekvensene for allmenne interesser, slik som naturmangfold og samiske interesser. Når det gjelder hensynet til reindrift, la regjeringen fram en tiltakspakke for reindrift og energi før jul i fjor. Tiltakspakken skal bidra til å legge til rette for videre utbygging av nødvendig kraft og nett, samtidig som reindriftens interesser skal ivaretas, slik at de kan bygge videre på næringen sin i et generasjonsperspektiv.

Jeg deler ikke spørsmålsstillerens bekymring for konsekvensene av kraftløftet, men jeg erkjenner at dette er krevende prosesser, og at det er viktig at vi går fram på en måte som er forsvarlig, men som også sikrer nødvendig framdrift i arbeidet med å sikre nødvendig nett og produksjon i Finnmark for å skape muligheter, trygghet for arbeid og ikke minst prøve å snu den negative utviklingen som er i Finnmark med en betydelig befolkningsnedgang. Så er altså fornybar energi grunnlaget for investeringer i næringslivet rundt omkring i hele Finnmark fylke.

Sofie Marhaug (R) []: Jeg ville bekymret meg veldig mye mer hvis jeg var statsråden, for her legger man opp til store arealkonflikter.

Et av prosjektene som har blitt meldt inn innen fristen, er, ifølge Europower, prosjektet til Troms Kraft Vind og Green Nordic på Skjøtningberghalvøya. Av saken kommer det fram at de ikke har avklart prosjektet med reindriftsnæringen, på tross av at utbyggingen er svært omfattende. Jeg mistenker at mange av de innmeldte prosjektene er nettopp sånn, og jeg frykter at denne prosessen legger opp til et Fosen 2, 3 4 og 5. Jeg skjønner at det skal komme en helhetlig oversikt i morgen over hvilke vindkraftprosjekter som skal følge NVE sitt hurtigspor, men et spørsmål som jeg tillater meg å stille allerede nå, er om det er en forutsetning med avklaring med reindriften for å komme inn i dette hurtigsporet. Statsråden sa jo at det var for mye som var meldt inn, uansett. Hvor mange av disse prosjektene har en avklaring med reindriften?

Statsråd Terje Aasland []: Jeg er bekymret for at vi ikke har krafttilgang i Finnmark, og at vi har en utvikling som gjør at befolkningsnedgangen er dramatisk stor og er en direkte belastning på samfunnet, og samtidig at det er bedrifter som vil investere, trygge arbeidsplassene, skape muligheter, og ikke minst kunne realisere mange unges ønske om å bosette seg i Finnmark, men hvor problemene knyttet til jobb er vesentlige.

Så er det sånn at gjennom det konsesjonsløpet og det helhetlige arbeidet som NVE nå skal gjøre, må en ivareta de ulike allmenne interessene som en skal ivareta. Som jeg sa: Dette gjelder naturmangfold, dette vil gjelde de samiske interessene, og så videre. Jeg har vært veldig opptatt av – og er opptatt av – når det gjelder reindriften spesielt, at de skal kunne opprettholde sin kulturutøvelse, sin næringsutøvelse og samtidig kunne ha utviklingsmuligheter i et generasjonsperspektiv. Så det er en viktig del av den jobben som skal gjøres i det videre arbeidet.

Sofie Marhaug (R) []: Jeg vil minne om at reindriften også er en næring. Dette er en av de tingene som pekes på i sannhets- og forsoningskommisjonen fra reindriften selv, at f.eks. i vindkraftsaker blir de snakket om som om det ikke er næring der fra før, som om det ikke er en næringskonflikt som er på spill.

Jeg er også bekymret for kraftsituasjonen i Finnmark, og min grunn til at jeg er bekymret for det, heter Melkøya. Det er politiske vedtak som skaper kraftunderskudd i framtiden i Finnmark, og det er vedtaket om elektrifisering av Melkøya. Det hersker ekstremt stor usikkerhet om hvorvidt det i det hele tatt er mulig å oppdrive nok balansekraft til Melkøya. Så mitt siste spørsmål er: Hvor mye vindkraft ser statsråden for seg å bygge innen 2030, realistisk sett, og hva skjer hvis regjeringen ikke klarer å nå det målet, hvis regjeringen ikke klarer å ha nok balansekraft, nok vintereffekt til å levere kraft til Melkøya?

Statsråd Terje Aasland []: Aller først vil jeg tilbakevise påstanden om at vi ikke vektlegger at reindriften er en næring, for det gjør vi, veldig tydelig, hele veien. Jeg sa det selv nå i svaret mitt på det forrige spørsmålet fra representanten, at reindriften er en viktig næring, og det blir selvfølgelig vektlagt i konsesjonsprosessene.

Det er sånn at uavhengig av Melkøya, hvis man hadde sagt nei til Melkøya, som er Rødt sin klare drøm, nei til videreutvikling av olje- og gassressursene i Barentshavet, videreutvikling av arbeidsplassene, tryggheten, muligheten for inntekter, lokale ringvirkninger og så videre, som Rødt konsekvent sier nei til i Finnmark, så ville det ikke vært overskudd av kraft. Problemet nå er jo at det allerede er mangel på kraft i Finnmark til de større industrielle prosjektene, og en mangler infrastrukturen for å få det på plass. Ta en tur, reis en runde i Øst-Finnmark og snakk med næringslivet. Hva er de trenger? Jo, de trenger kraft som grunnlag for framtidige investeringer, for å trygge arbeidsplasser.

Spørsmål 15

Margret Hagerup (H) []: «I Stortingets spørretime 10. april fortsetter kunnskapsministeren å skape usikkerhet for opplæringskontorene. Det er synd, og det skaper unødig merarbeid for mange. Dermed gjentas spørsmålet med håp om en tydelig avklaring. I utkastet som er på høring, står det at en skal kunne gi opplæring under forutsetning av å være godkjent lærebedrift. Det vil innebære at opplæringskontorenes mulighet til å drive opplæring fjernes.

Kan statsråden bekrefte at opplæringskontorene skal kunne gi opplæring uten selv å ha produksjon og være godkjent som lærebedrift?»

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Under spørretimen 10. april understreket jeg at regjeringen vil sikre at opplæringskontorene fortsatt kan drive med opplæring. Jeg må si jeg synes det er oppsiktsvekkende at representanten Hagerup og Høyre sprer en annen historie. Høyre viser i denne saken at de helt har forlatt en anstendig og ansvarlig linje i debatten, og nå bidrar til å spre og hausse opp unødvendig usikkerhet i denne saken, til tross for bred enighet i Stortinget – usikkerhet som kun tjener de som ønsker politisk spill, men som vil kunne ramme rekruttering, lærlinger, instruktører og bedrifter negativt. Det er de vi er helt avhengige av for å utdanne fagarbeiderne vi trenger framover.

Jeg har mottatt Utdanningsdirektoratets høringsoppsummering og forslag til forskrift til den nye opplæringsloven, og nå er tiden inne for politisk behandling.

I år har rekordmange unge søkt seg til yrkesfag. Ikke siden forrige gang Arbeiderpartiet og Senterpartiet satt i regjering, har så mange sett for seg en framtid som fagarbeider. Det er utrolig bra, og det viser at regjeringens satsing på yrkesfag virker. I det bildet er opplæringskontorene viktige for å sikre et bredt tilbud av læreplasser med høy kvalitet over hele landet, blant både små og store arbeidsgivere. Lærebedrifter og opplæringskontor har i lang tid samarbeidet om opplæring, og det skal de fortsatt kunne når ny forskrift er klar.

Jeg er enig med representanten Hagerup i at et krav om egen produksjon ikke vil være hensiktsmessig for opplæringskontorene, og jeg arbeider med en løsning som gjør at opplæringskontor uten egen produksjon eller godkjenning som lærebedrift kan drive opplæring. Konkret hvordan dette skal framgå av forskriften, jobber vi med akkurat nå, og jeg vil fastsette forskriften så fort som mulig.

Margret Hagerup (H) []: Jeg vil jo si det er oppsiktsvekkende at statsråden fortsetter å skylde på Høyre i denne saken, for det er ingen tvil om at en da ikke er i kontakt med aktørene som rammes av dette. Linda Marchioni ved Rogaland fylkeskommune sa i Stavanger Aftenblad at opplæringskontorene er «oljen i maskineriet og den hemmelige ingrediensen» som gjør at en lykkes i Rogaland, og hun var tydelig på at det er et stort tap hvis rollen skulle svekkes. Det hun også sa i Stavanger Aftenblad, var at signalene må komme til uttrykk i selve forskriften, og at i det siste utkastet som de hadde fått oversendt uken før statsråden hadde et leserinnlegg, kunne opplæringskontorene ikke gi opplæring. Så det foreligger, sånn jeg forstår det, ennå ingenting skriftlig til dem som rammes av disse endringene.

Det er på overtid å avklare både opplæringskontorenes ansvar, plikter og oppgaver og slå dette fast i skriftlig form, ut til de aktørene som rammes av dette. Så spørsmålet blir: Kommer det at dette vil være en del av forskriften, i skriftlig form ut til aktørene som rammes av det?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Under spørretimen 10. april understreket jeg at regjeringen vil sikre at opplæringskontorene fortsatt kan drive med opplæring, og det er det aller viktigste for meg. Denne forskriften vil vi prøve å ferdigstille så snart som overhodet mulig, og jeg tenker aktørene som gjør et viktig arbeid med dette, vil bli fornøyd med det som vil komme.

Margret Hagerup (H) []: Allerede i februar spurte Høyre om dette gjennom et skriftlig spørsmål. Allerede da kunne en gitt ro for denne bransjen. En må vel forvente at forskriften skal tre i kraft i august. Nå er vi snart i mai, og det er mange bedrifter, opplæringskontor og andre aktører som ikke vet hvordan de vil gå høsten i møte, for de har ennå ikke fått noe skriftlig alternativ fra statsråden på hvordan dette kommer til å lande.

Et eksempel: Opplæringskontorene er ansvarlig leder og bedrift er faglig leder. Hvis bedriften da plutselig blir lagt ned, hvem skal ta ansvaret for at lærlingen får en ny læreplass? Hvis dette ikke blir sikret i forskriften ved at en sikrer en god tekst på dette, risikerer en at denne eleven havner utenfor, står i en kø – og hvem skal da plukke opp den eleven? Det er Høyre bekymret for.

Spørsmålet er: Når kan aktørene, som stadig kontakter oss, forvente at statsråden avklarer opplæringskontorenes ansvar, plikter og oppgaver i ny forskrift, og når får de et alternativ, skriftlig, fra statsråden som viser hva en egentlig mener i denne saken?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg svarer på dette i Stortinget nå, og det vil skriftlig også bli gjort i forskriften. Vi vil jobbe så raskt som mulig. Det er mange gode høringsinnspill som har kommet underveis i prosessen, og de fortjener en grundig behandling. Dette skal være klart i god tid før 1. august.

Spørsmål 16

Kari-Anne Jønnes (H) []: «Er statsråden enig med de Arbeiderparti- og Senterpartistyrte kommunene Arendal, Porsgrunn, Horten, Rana, Steinkjer, Stange, Alta, Nesodden, Aurskog-Høland, Gran, Lunner, Kvam Herad, Gol, Indre Østfold, Alver, Fauske, Hol, Stjørdal, Levanger, Østre Toten, Randaberg, Vanylven, Hemsedal, Tana, Levanger og Hol som ber regjeringen om ikke å gå videre med verken nedtrekk av antall godkjente barnehageplasser i private barnehager eller innføring av kommunale forskrifter for finansiering av private barnehager?»

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: For regjeringen er barn og ansatte i både private og kommunale barnehager like viktige. Derfor ønsker vi et regelverk som setter ungene i sentrum, samtidig som det tar hensyn til kommunenes behov for styring og de private barnehagenes behov for trygghet og forutsigbarhet.

Kunnskapsdepartementet sendte forslag til nye regler om styring og finansiering i barnehagesektoren på høring i fjor høst. Høringsfristen gikk ut 1 februar i år, og vårt mål er at barn i hele landet skal ha tilgang til likeverdige barnehagetilbud av høy kvalitet i både private og kommunale barnehager.

Det er kommet inn mange høringssvar, og det er nyttig i det videre arbeidet at mange har brukt muligheten til å fortelle oss hva de mener er viktig for barnehagesektoren framover. Vi går nå gjennom alle høringsinnspillene, og jeg er opptatt av å sette meg grundig inn i synspunktene til de ulike aktørene i sektoren. Vi ser at flere av høringssvarene også fra kommunene har en rekke nyanser som ikke alltid kommer like godt fram i den offentlige debatten.

Dagens finansieringssystem av barnehager legger ikke godt nok til rette for mangfold eller likeverdige tilbud til barna. Med dagens regelverk får private barnehager et driftstilskudd som gjenspeiler gjennomsnittskostnaden ved å drive en kommunal barnehageplass. Det vil si at de private barnehagene får det samme tilskuddet per dag uavhengig av barnehagens størrelse og beliggenhet, eller om barnehagen har barnegrupper med ekstra behov.

Regjeringen mener det er behov for et regelverk som gjør det mulig å differensiere tilskuddene til barnehagene med ulike behov. I høringen er det derfor foreslått å lovfeste at formålet med driftstilskudd og foreldrebetaling er at ungene skal gis likeverdige barnehagetilbud av høy kvalitet. Kommunene skal likebehandle kommunale og private barnehager ved finansiering av barnehagen, i tråd med likebehandlingsregelen i barnehageloven § 11. Likebehandling i tråd med denne regelen betyr at like tilfeller skal behandles likt, mens ulike tilfeller kan behandles ulikt.

En utfordring framover er at det vil bli færre barn i barnehagealder. Særlig små barnehager er sårbare i en sånn situasjon. Det er en dårlig plan å vente og se hvilke barnehager som klarer seg fra år til år, både for foreldrene, for ungene, for de ansatte og for barnehageeierne. Jeg er opptatt av og mener det er veldig viktig at kommunene får større mulighet enn i dag til å dimensjonere det samlede barnehagetilbudet ut fra innbyggernes behov, og da må vi ha et regelverk som i mindre grad skiller mellom hvem som eier barnehagen.

Vi jobber videre og vurderer nå alle forslagene som har vært på høring, i lys av høringsinnspillene. Etter at den vurderingen er gjort, vil regjeringen legge fram et forslag om lovendringer for Stortinget.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Vi har opplevd flere ganger i denne salen at statsråden ikke klarer å svare på ja/nei-spørsmål, men det er lov å håpe at det kan ordne seg, så jeg prøver igjen.

Flere kommuner er ganske tydelige i sine tilbakemeldinger, og f.eks. Stjørdal skriver:

«Utfordringer med overkapasitet løses best gjennom samarbeid mellom private, ideelle og kommunale barnehager, og dette er fullt løsbart innenfor dagens regelverk. Private plasser som ikke tas i bruk, koster ikke kommunen noe, og det er derfor ikke behov for en mulighet til å redusere antall plasser hos private barnehager.»

Er statsråden enig i det?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Det jeg synes var spesielt interessant med spørsmålet som ble stilt her i dag, er at det også vises til Gran kommune. Gran kommune støtter muligheten dette forslaget gir kommunene til styring av kapasitet etter behov. Det gir også en mer likeverdig behandling av kommunale og private barnehager, da kommunene til nå kun har hatt muligheten til å regulere overkapasitet i kommunale barnehager. Samtidig ønsker vi at denne muligheten bør kunne inntre oftere, dette fordi kapasiteten bør kunne vurderes i et femårig perspektiv, basert på fødselstall hvert år.

Jeg lurer på hvorfor representanten har vist til det i sitt spørsmål, men samtidig kan jeg si at det også er nyanser i saken.

Kari-Anne Jønnes (H) []: I denne spørretimen er det representantene som stiller statsråden spørsmål.

Gran er min hjemkommune, og det er mange nyanser i det svaret som jeg godt kan utbrodere. Likevel velger jeg i mitt spørsmål til statsråden – som jeg håper på et ja/nei-svar på – å vise til Arendal kommune, som tar opp både kvalitet, likebehandling og valgfrihet i sitt høringssvar. De mener at nye reguleringer av barnehagesektoren bør bygge på nasjonale regler som sikrer jevnere og høyere kvalitet i tilbudet til barna, økonomisk likeverdig behandling og valgfrihet for foreldrene. Regelverket må sikre forutsigbarhet og bærekraftige rammevilkår for de private barnehagene, slik at det ikke utgjør en risiko for kommunen som har ansvaret for å innfri retten til barnehageplass til alle våre innbyggere.

Er statsråden enig i det?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Jeg er veldig enig i veldig mye av det som Arendal har skrevet i sitt høringssvar. De framhever nettopp viktigheten av likeverdige barnehagetilbud, og forslaget som er ute på høring, skal være med og tydeliggjøre at formålet med finansieringen nettopp skal gi ungene likeverdige barnehagetilbud, uavhengig av hvem eieren av barnehagen er. Vi mener at det viktigste skal være vektleggingen av at ungene skal få et godt tilbud, uavhengig av hvilken barnehage de går i.

Så ja: Jeg er hjertens enig med Arendal kommune, og i at det skal være jevn og høy kvalitet i barnehagesektoren.

Presidenten []: Med det er den ordinære spørretimen omme.