4.1 Sammendrag

Som ledd i behandlingen av saken ble det avholdt åpen kontrollhøring 1. oktober 2012. Følgende møtte til høring:

  • Finansminister Sigbjørn Johnsen

  • Tidligere finansminister Per-Kristian Foss

  • Midlertidig direktør for Direktoratet for økonomistyring Øystein Børmer

  • Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen

  • Tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy

  • Justis- og beredskapsminister Grete Faremo

  • Tidligere justisminister Odd Einar Dørum

Følgende problemstillinger ble lagt til grunn for høringen:

  • 1. Regelverket for behandling av tilskuddssaker er praktisert ulikt i ulike departementer, og mange departementer erkjenner å ha potensial for forbedring i praktiseringen av regelverket. Avklare hva som er bakgrunnen for dette og hva som eventuelt kan gjøres for å sikre større grad av likhet i departementenes behandling av tilskuddssaker.

  • 2. Det er avdekket feil i departementenes behandling av tilskuddssaker. Avklare om dette er systematiske feil som har pågått over lengre tid.

  • 3. Avklare om dagens regelverk er tilstrekkelig for å sikre forsvarlig behandling av tilskuddssaker i departementene og om habilitetsreglene praktiseres med tilstrekkelig varsomhet.

  • 4. Avklare hva som er gjort for å rette opp påpekte feil og svakheter i konkrete departementer, særlig med vekt på Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

  • 5. Avklare om kontrollsystemene for å hindre misbruk av offentlige midler er tilstrekkelige, og om det er konkrete tiltak som kan gjennomføres for å sikre bedre og mer effektiv kontroll. Dette kan sees i lys av at Justisdepartementet over 14 år har bevilget 4,3 mill. kroner til noe som ligner tilskudd, uten at dette er oppdaget. Avklare hvilke tiltak departementet har iverksatt som følge av dette.

  • 6. Avklare om rutiner og regler om journalføring følges godt nok opp og er i overensstemmelse med arkivlov og offentlighetslov. Avklare hvordan rutinene for oppfølging og journalføring i tilskuddssaker eventuelt er endret i departementene den senere tid.

  • 7. Lovrammene for god forvaltningsskikk og habilitet er diskutert i oppfølgingen av tilskuddssakene. Avklare om disse oppleves som tilstrekkelige og om det er rom for forbedringer på lovsiden.

Det ble tatt stenografisk referat fra høringen. Referatet følger som vedlegg til denne innstillingen.

4.2 Komiteens merknader

Komiteengjennomførte en åpen kontrollhøring som ledd i sin oppfølging av saken. Både finansminister Sigbjørn Johnsen, barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen og justis- og beredskapsminister Grete Faremo ga gode innblikk i det arbeidet som er gjort i forbindelse med oppfølgingen av komiteens kontrollarbeid.

Formålet med høringen var i første rekke å gi komiteen mulighet til å undersøke om de tiltak som er igangsatt og delvis gjennomført, er tilstrekkelig for å gjenopprette tilliten til departementenes tilskuddsforvaltning. Komiteen er tilfreds med den gjennomgangen kontrollhøringen bidro til.

Komiteen finner grunn til å understreke viktigheten av det arbeidet som dels er gjort og dels fortsatt gjøres i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet for å sikre at fremtidige tildelinger av tilskudd fra departementet gjennomføres innenfor de rammene regelverket setter. Statsråden gjorde i kontrollhøringen rede for en rekke tiltak hvis mål var å gjenopprette tilliten til departementets tilskuddsforvaltning. Komiteen mener det er viktig at dette arbeidet gis høyeste prioritet og viser til at de tildelinger som utløste saken komiteen har til behandling, stammet nettopp fra BLD.

Komiteen er fornøyd med at statsråd Thorkildsen gjorde det klart for komiteen at hun skulle sikre at BLD for fremtiden var «ute av gråsonene» i regelverket.

Komiteen mener det er viktig og riktig at BLD har søkt råd fra DFØ, men registrerer at departementet bare har søkt råd hos denne ene institusjonen. Komiteen legger til grunn at BLD vil vurdere å søke råd og kompetanse også hos andre som kan bidra til å forbedre departementets praksis.

Komiteenkonstaterer at justis- og beredskapsminister Grete Faremo har gjennomført flere endringer i departementets rutiner for å hindre at en for fremtiden skal komme i en situasjon hvor enkeltmedarbeidere over tid kan gi penger til ulike formål gjennom «annonsekjøp». Statsråden forsikret komiteen om at de endringene som er innført vil hindre at dette skjer på nytt:

«Ja, jeg mener vi har forsterket kontrollen betydelig.»

Komiteenhar over tid vært opptatt av habilitet, og denne saken ble utløst blant annet med bakgrunn i tidligere statsråd Audun Lysbakkens inhabilitet ved en tilskuddstildeling i BLD under hans tid som statsråd.

Komiteenunderstreker behovet for at departementene og statsrådene er bevisste på inhabilitet som utfordring og er fornøyd med at statsråd Faremo under kontrollhøringen ga utrykk for at hun mener det er økt bevissthet rundt disse forholdene nå.

I kontrollhøringen ble det også tema om økonomiregelverket virket som et slags hinder mot å drive politikk i departementene. Statsråd Faremo svarte slik på den utfordringen:

«Jeg har ikke sett økonomireglementet som et hinder for å drive politikk».

Komiteen er tilfreds med at rammene regelverket setter, ikke oppfattes som et hinder for å drive politikk.

Komiteen viser til at Riksrevisjonen jevnlig kontrollerer departementenes tilskuddsforvaltning. I forbindelse med regnskapsrevisjonen for 2010 kontrollerte Riksrevisjonen tilskuddsforvaltningen i 13 departementer. Til sammen 98 tilskuddsordninger ble gjennomgått, og det ble avdekket feil i 9 av 13 departementer. Komiteen viser til sine merknader i Innst. 211 S (2011–2012), jf. Dokument 1 (2011–2012). Komiteen mener det er viktig at Riksrevisjonen fortsetter å fokusere på departementenes tilskuddsforvaltning, og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber Riksrevisjonen følge opp departementenes tilskuddsforvaltning i sine fremtidige revisjoner, særlig med sikte på å undersøke om de endringer som er forespeilet, har blitt gjennomført.»