Brev fra kontroll- og konstitusjonskomiteen v/komitéleder til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet v/statsråden, datert 31. januar 2012

Tilskuddsforvaltningen og tilskudd til selvforsvarskurs

Det vises til oppslag i Dagbladet 25. januar d.å. om tilskudd gitt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartement til selvforsvarskurs for jenter, samt en rekke andre oppslag om samme sak i dette og flere medier.

I Dagbladet 25. januar fremkommer det bl.a. at tilskuddsordningen ikke er utlyst og at departementet selv kontaktet to konkrete organisasjoner med sikte på å få delt ut tilskuddet. Dette reiser konkrete spørsmål knyttet til denne saken, men også spørsmål av mer prinsipiell karakter.

På bakgrunn av de opplysninger som er fremkommet i media, ønsker Kontroll- og konstitusjonskomiteen svar på følgende spørsmål:

  • 1. Hvilke retningslinjer følger departementet generelt i forbindelse med tildeling av midler fra ulike tilskuddsordninger administrert av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet? Det bes om at eventuelle generelle retningslinjer oversendes komiteen.

  • 2. På hvilken måte ble tilskuddsordningen for selvforsvarskurs for jenter bekjentgjort eller utlyst?

  • 3. Dersom ordningen ikke ble bekjentgjort eller utlyst, hva er hjemmelen for at slike tilskuddsordninger ikke skal utlyses og hvordan ivaretok departementet hensynet til likebehandling, etterrettelighet og god forvaltningsskikk ved tildelingen?

  • 4. Det er opplyst at departementet selv kontaktet to konkrete ˮmiljøerˮ hvorav det ene var en del av Sosialistisk Venstrepartis ungdomsorganisasjon og den andre var LLH Trondheim, hvor sentrale medlemmer av SU/SV var styrerepresentanter. Hva var utvelgelseskriteriene som ble lagt til grunn av departementet ved utvelgelsen av disse to ˮmiljøeneˮ?

  • 5. Hva er årsaken til organisasjonen ˮKIK – selvforsvar og grensesettingˮ og andre organisasjoner med kompetanse innenfor kvinner og selvforsvar ikke ble kontaktet av departementet i forbindelse med tildelingen av midler, til tross for at departementet bl.a. var gjort kjent med den kompetansen KIK har?

  • 6. Har statsråden eller noen i politisk ledelse i departementet vært i kontakt med noen av søkerorganisasjonene eller sentrale tillitsvalgte i disse og informert om ordningen i forkant av at søknader ble innlevert?

  • 7. Statssekretær Henriette Westhrin sa til VG nett 26. januar følgende: ˮDette har vært en normal prosess for tildeling av denne type midler, som er omtalt i statsbudsjettet for 2011.ˮ Kan statsråden bekrefte at det er normal prosess for tildeling av tilskudd til organisasjoner at det ikke legges opp til offentlighet rundt mulighetene for tildeling av offentlige midler til bestemte formål?

  • 8. Hvilke mål er satt for prosjektene og mottakerne av den offentlige støtten i denne konkrete saken og hvordan skal det rapporteres på målene?