Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

E-fakturering og offentlige innkjøp

Stortinget har mottatt et forslag til rettsakt fra Europakommisjonen om elektronisk fakturering for å bidra til modernisering av offentlige innkjøp.

Forslaget gjelder et direktiv om bruk av elektronisk fakturering (e-fakturering) i forbindelse med offentlige innkjøp. Samtidig la Europakommisjonen (Kommisjonen) fram en melding om modernisering av offentlige innkjøp gjennom full digitalisering av innkjøpsprosessen og ofte stilte spørsmål med svar om temaet.

Kommisjonen skriver i sin pressemelding at e-fakturering er et viktig skritt i retning av en papirløs offentlig administrasjon. Det vil gi både økonomiske og miljømessige fordeler. Kommisjonen anslår at dette kan gi en samlet besparelse på opptil 2,3 mrd euro i EU. Forslaget er en del av EUs digitale agenda som er en av søylene i EUs 2020-strategi.

Det foreslås at det skal innføres en europeisk standard for e-fakturering for å sikre interoperabilitet mellom eksisterende nasjonale systemer. Målet er å unngå juridisk usikkerhet og unødig kompleksitet og å redusere kostnadene. Dette skal også bidra til å fremme bruk av e-faktura i Europa generelt. Samtidig skal det arbeides med nasjonale strategier for e-innkjøp og erfaringsutveksling mellom europeiske land.

Forslaget vil bli behandlet av Europaparlamentet og Rådet i den ordinære lovgivningsprosedyren.
 
Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens lovforslag via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 15.02.2021 14:24

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: