Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Styrking av sjøfolks arbeidsrettigheter

Til orientering har Stortinget mottatt et forslag til europaparlaments- og rådsdirektiv om sjøfolks arbeidsrettigheter. Forslaget foreslår endringer til fem tidligere direktiv som allerede er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk lov.

Europakommisjonen foreslår nå å styrke sjøfolks arbeidsrettigheter. Fem EU-direktiv, som gjelder arbeidstakeres rett til informasjon og til å bli hørt, åpner for unntak for arbeidstakere på skip og fiskefartøyer. Kommisjonen foreslår nå å fjerne muligheten for unntak.

Norge har benyttet seg av unntak både når det gjelder direktiv om informasjon til og konsultasjon med arbeidstakere (2002/14/EF) og direktivet om virksomhetsoverdragelse (2001/23/EF). Disse to unntakene ble sist vurdert da Stortinget før sommeren vedtok den nye skipsarbeidsloven. Unntakene har sammenheng med flaggstatsprinsippet.

I Kommisjonens forslag vises det til at åtte land ikke har benyttet seg av unntaket, blant dem Sverige, og åtte land har benyttet seg av unntaket i ett av direktivene. Kommisjonen ønsker like konkurransevilkår i EUs maritime sektor, og foreslår derfor endringer som vil bety at samme kategori arbeidstakere behandles likt i alle EU-land. Les mer i Stortingets omtale om forslaget i EU/EØS-nytt 20. november 2013 («Sjøfolks arbeidsrettigheter bedres - hva med norske unntak?»)

I Norge er det Næringsdepartementet som har ansvaret for oppfølging av forslaget.

Rettsakten er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 28.11.2013 16:30

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: