Spørretime

Onsdag 24. mars 2010kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Jonas Gahr Støre
Jonas Gahr Støre (A)
Statsminister
Bilde av Lars Peder Brekk
Lars Peder Brekk (Sp)
Bilde av Rigmor Aasrud
Rigmor Aasrud (A)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Elisabeth Vik Aspaker (H) til kunnskapsministeren

    Besvart på vegne av kunnskapsministeren
    Årlig er det om lag 10 000 elever som får tilskudd til kjøp av pc og nødvendig programvare på grunn av lese- og skrivevansker. I budsjettet for 2010 er tilskuddsatsene redusert med 2 600 kroner for alle, noe som vil medføre betydelige egenandeler ved kjøp av pc. Mener statsråden dette harmonerer med gratisskoleprinsippet, og hva vil statsråden gjøre for å sikre tilgang på gratis hjelpemidler for barn med ulike lærevansker?
  • 2. Fra Torkil Åmland (FrP) til kommunal- og regionalministeren

    I Dagsavisen 18. mars i år er det en artikkel som viser at stadig flere kommuner blir gjeldsslaver. Ifølge SSB var kommunenes samlede gjeld ved utgangen av januar i år på 260 milliarder kroner, en økning på 28 milliarder kroner på ett år. Det er forventet at kommunenes situasjon vil forverre seg i årene fremover, blant annet som resultat av utviklingen i internasjonal økonomi og innstramninger nasjonalt. Hvordan vurderer statsråden kommunenes økonomiske situasjon, og hvilke tiltak vil hun iverksette for å bedre denne?
  • 3. Fra Abid Raja (V) til utenriksministeren

    Nylig møtte Tibets åndelige leder Dalai Lama den amerikanske presidenten Barack Obama i Washington, D.C. til sterke protester fra kinesiske myndigheter. På hvilken måte bidrar norske myndigheter til å skape en gjensidig akseptabel løsning på Tibet-spørsmålet både i og utenfor den norsk-kinesiske dialogen, og sikre grunnleggende menneskerettigheter og reell autonomi for tibetanerne?
  • 4. Fra Jan Arild Ellingsen (FrP) til forsvarsministeren

    Den militære delen av flymuseet i Bodø er pålagt et økonomisk krav på grunn av et overforbruk som har skjedd på landsbasis og ikke i Bodø. For inneværende år er beløpet 110 000 kroner, ifølge mine opplysninger. Museet har planlagt å kvitte seg med noen av flyene selv om de har historisk verdi. Det er nå i ferd med å bli startet en innsamling slik at dette unngås. Mener statsråden at det er rimelig at museet må dekke inn et underskudd det selv ikke har skapt, og er statsråden positiv til et lokalt initiativ for å skaffe midler?
  • 5. Fra Arne Sortevik (FrP) til samferdselsministeren

    Det er fremkommet opplysninger om at Eikåstunnelen på E39 forbi Vikaleitet i Åsane bydel i Bergen kan bli stoppet eller forsinket på grunn av EU-regler. Tunnelen på 600 meter skulle vært ferdig i løpet av 2011 og avlaste en svært trafikkfarlig veistrekning. Tunnelen skal vurderes opp mot EU-direktiv for sikkerhetsgodkjenning av tunneler. Det er trafikkmengden på rundt 18 000 i døgnet som gjør at EU-direktiv med grense på 12 000 slår inn. Dette kravet kom i 2006. Hvordan vil statsråden sikre at Eikåstunnelen blir bygget?
  • 6. Fra Per Roar Bredvold (FrP) til samferdselsministeren

    I avisen Østlendingen av 16. mars 2010 kan vi lese om stor frustrasjon fra næringsdrivende over manglende avkjørsler og skilting på Braskereidfoss i Hedmark. Dette gjelder for mange ute i distriktene. Kan statsråden bistå med en løsning som kan gagne både trafikksikkerheten, samt muligheter for å drive næring ute i distriktene, blant annet på nevnte sted?
  • 7. Fra Øyvind Halleraker (H) til samferdselsministeren

    Utbyggingen av Eikåstunnelen drar nå ut i tid fordi Samferdselsdepartementet igjen skal gå gjennom planene, etter avslag i EU. Som kjent er Eikåstunnelen et meget viktig vegprosjekt for Bergen. Nyborgstunnelen, som er en del av Nordhordalandspakken, er planlagt i samme område, noe som vil ha følger for trafikkmengdene gjennom Eikåstunnelen når denne realiseres. Vil statsråden ta initiativ til at disse prosjektene blir sett i sammenheng, slik at man får realisert Eikåstunnelen snarest, uten fordyrende nye krav?
  • 9. Fra Erna Solberg (H) til helse- og omsorgsministeren

    Besvart på vegne av helse- og omsorgsministeren
    Kvinner som har fjernet brystet som følge av kreft eller faren for kreft og som ønsker rekonstruksjon med eget vev opplever ventetider på opp til 4 år. Som følge av dette er det nå opprettet et privat tilbud om rekonstruksjon av bryster ved hjelp av eget vev. Dette skaper et klart klasseskille i kreftbehandlingen. Hva vil statsråden konkret gjøre for at kvinner som venter på denne type operasjoner raskt kan få et tilbud?
  • 10. Fra Gunnar Gundersen (H) til miljø- og utviklingsministeren

    Besvart på vegne av miljø- og utviklingsministeren
    I månedsvis har forvaltningen drevet sitt spill. De klarte ikke å få tak i "Galven"-tispa, til tross for sporsnø og utstrakt bruk av alle tilgjengelige hjelpemidler, inklusive helikopter. Til slutt lovte statsråden at det ville bli åpnet for å skyte tispa om den ikke ble fanget innen den påfølgende helg. I løpet av noen få timer var tispa bedøvet og flyttet. Lokalt undres man på om det har vært reelle forsøk på å fange tispa tidligere eller om det har vært "spill for galleriet". Hvordan ser statsråden på dette?
  • 11. Fra Bente Stein Mathisen (H) til justisministeren

    Besvart på vegne av justisministeren
    I Asker og Bærum Budstikke den 26. og 27. februar 2010 kunne en lese at 21 mindreårige asylsøkere forsvant sporløst fra transittmottaket på Hvalstad i 2009. Naboer og mottaksleder er bekymret for at disse barna kan være ofre for menneskehandel. Hva vil statsråden og UDI gjøre for å sikre at barn som kommer til Norge som asylsøkere ikke lider overlast?
  • 12. Fra Siri A. Meling (H) til olje- og energiministeren

    NVE har til behandling 6 konsesjonssøknader for mikro-, mini- og småkraftverk i Bjerkreimsvassdraget. Disse søknadene har vært til behandling i alle relevante instanser og det ble gjennomført befaringer sommeren 2009. Alt skulle således ligge til rette for en effektiv behandling i NVE. På grunn av interne omprioriteringer i NVE er disse søknadene nå lagt på vent til september 2010. Vil statsråden ta grep som sikrer en bedre fremdrift i saksbehandlingen av disse 6 søknadene samt tilsvarende saker?
  • 14. Fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til arbeidsministeren

    Personer som tidligere mottok midlertidig uføretrygd, får nå arbeidsavklaringspenger og omfattes i den sammenheng av endrede skatteregler og barnetilskudd. Hvor mange personer i denne gruppen får nå lavere trygdeutbetaling på bakgrunn av dette, og hvor store beløp kan det dreie seg om for den enkelte?