Spørretime

Onsdag 27. oktober 2010kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Magnhild Meltveit Kleppa
Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)
Bilde av Hanne Inger Bjurstrøm
Hanne Inger Bjurstrøm (A)
Bilde av Lisbeth Berg-Hansen
Lisbeth Berg-Hansen (A)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Gjermund Hagesæter (FrP) til kommunal- og regionalministeren

    Kommunane Mosvik og Inderøy planlegg no å slå seg saman til ein kommune. Fordi inntektssystemet til kommunane i dag premierer kommunar som ønskjer å vere uhensiktsmessig små vil dette medføre reduserte inntekter. Ifølgje rådmannen i Inderøy vil den nye kommunen få reduserte inntekter på 14 millionar kroner pr. år. Noverdien av eit slikt inntektstap er ca. 145 millionar kroner. Synes statsråden at det er rimeleg at innbyggjarane i desse to kommunane skal måtte betale 145 millionar kroner til staten for å få slå seg saman?
  • 4. Fra Arve Kambe (H) til samferdselsministeren

    Det er nylig vedtatt å starte bompengeselskap for to nye tunneler mellom Seljestad og Haukelifjell på E134. Selskapet skal finansiere reguleringskostnadene. Dette er en strekning som er svært viktig for gods- og persontrafikk mellom Vestlandet og Østlandet. Målet er ferdig regulerte planer innen utgangen av 2011. Departementet vurderer i disse dager KS1 for prosjektet. Kan statsråden bekrefte at departementet sluttbehandler denne før jul, slik at planarbeidet kan starte med sikte på byggestart i 2014?
  • 5. Fra Tage Pettersen (H) til samferdselsministeren

    Nasjonal transportplan 2010-2019 slår fast at transportsystemet skal være universelt utformet. I 2012 er det planlagt å fase inn NSBs nye tog Flirt som er tilrettelagt universell transport. For å få trinnfri adkomst til de nye togene må imidlertid plattformene oppgraderes. 44 stasjoner skal betjene de nye togene og ingen av disse er foreslått oppgradert i 2011. Hvordan ser statsråden for seg at de nye togene skal bidra til økt tilgjengelighet for mennesker med nedsatt bevegelighet fra 2012 og fremover?
  • 6. Fra Arne Sortevik (FrP) til samferdselsministeren

    I Riksrevisjonens rapport for budsjettåret 2009 får Samferdselsdepartementet, SD, kritikk for oppfølgning av bompengeselskap. Også for budsjettåret 2008 fikk SD slik kritikk. I årene f.o.m. 2005 t.o.m. 2009 har bilistene gjennom innbetalte bompenger også dekket innkrevingskostnader på 2,5 mrd. kr og rentekostnader på 2,5 mrd. kr. Jeg går ut fra at også SD mener det er viktig at innkrevde bompenger brukes på en forsvarlig og effektiv måte. Hva vil statsråden gjøre for å forbedre oppfølgning og tilsyn med bompengeselskapene?
  • 7. Fra Bent Høie (H) til helse- og omsorgsministeren

    Den 16. juni 2009 vedtok Stortinget at det skulle avholdes en konsensuskonferanse om forslaget om å tilby heroinassistert behandling i Norge. Vil regjeringen følge opp vedtaket og gjennomføre en konsensuskonferanse før regjeringen utarbeider en stortingsmelding om ruspolitikken i 2011?
  • 8. Fra Laila Dåvøy (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    I høringsnotat til ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester foreslår ikke regjeringen individuell rettighetsfesting av ordningen med brukerstyrt personlig assistanse, BPA. Regjeringen Bondevik II foreslo i 2005 at alle som trenger bistand, skal ha rett til å få hjelp av en personlig assistent. Helseminister Sylvia Brustad sluttet seg høsten 2006 til dette, og i valgkampen i 2009 gikk regjeringspartiene inn for en rettighetsfesting av BPA-ordningen. Hva er grunnen til at regjeringen nå ikke foreslår rettighetsfesting?
  • 9. Fra Svein Harberg (H) til helse- og omsorgsministeren

    Sammen om nøden, SoN, er en frivillig organisasjon som leverer et bredt og godt lavterskeltilbud til rusavhengige. Statlig støtte har gjort det mulig å utvikle tilbudet og gi stadig flere et velfungerende tilbud. En samlet helse- og omsorgskomité har i budsjettbehandlingen de siste årene anbefalt arbeidet og bedt om at søknaden vurderes spesielt. SoN får likevel ikke uttelling på søknaden og anken avslås. Vil statsråden følge opp komiteens merknader og se på søknaden på nytt slik at flere kan få hjelp fra SoN?
  • 10. Fra Ketil Solvik-Olsen (FrP) til miljø- og utviklingsministeren

    Besvart på vegne av miljø- og utviklingsministeren
    Flere store industriprosjekt kan etableres i Norge, men utfordringene rundt kraftsituasjonen og CO2-utslipp er et alvorlig hinder. Det gjelder blant annet Ironman-prosjektet i Møre og Romsdal, Hydros K6 på Karmøy og Alcoas ønske om aluminiumsverk i Finnmark. Krav om umiddelbar CO2-rensing av nye gasskraftverk er alvorlig hinder for slike etableringer. Norge er alene om å ha slike rensekrav. Vil regjeringen harmonisere CO2-regelverket slik at industri etableres der de gir best miljønytte i et globalt perspektiv?
  • 11. Fra Bjørn Lødemel (H) til justisministeren

    Kva gjer regjeringa for å oppfylle dei rettkomne lokale forventningane på Vestlandet om at det blir etablert ein fast redningshelikopterbase i Florø, og ikkje berre eit detasjement som i dag sidan dette er eit svært viktig tiltak for å sikre optimal beredskap langs Vestlandskysten?
  • 13. Fra Rigmor Andersen Eide (KrF) til arbeidsministeren

    Attføringsbedriftene i Møre og Romsdal har fått skriftlig melding fra Nav om dramatisk nedjustering av antall tiltaksplasser fra 1. januar 2011. På tross av at alle tiltak har kø og at store ubrukte midler ble tilbakeført fra Nav til Arbeids- og inkluderingsdepartementet i 2009, har Nav Møre og Romsdal sendt varsel om justering av antall tiltaksplasser. Er dette i tråd med regjeringens politikk, og vil ikke en slik nedjustering gjøre at færre yrkeshemmede kommer i jobb?
  • 14. Fra Vigdis Giltun (FrP) til arbeidsministeren

    I årets budsjett foreslås det at særreglene for dagpengemottakere over 64 år avvikles fra 2011. Begrunnelsen er at eldre ikke skal stimuleres til passive ytelser før pensjonsalder. Det betyr i klartekst at mange eldre som ikke klarer å finne en ny jobb i et tøft arbeidsmarked risikerer å stå uten inntekt. Ser statsråden at dette vil føre til at mange eldre arbeidsledige, som har opplevd oppsigelse og tap av arbeid, vil bli tvunget til å ta ut pensjon tidlig og ende opp med en lav pensjon resten av livet?
  • 15. Fra Elisabeth Røbekk Nørve (H) til arbeidsministeren

    Stadig flere familier med sterkt pleietrengende barn er i ferd med å bryte sammen psykisk og fysisk etter at Nav har fratatt dem retten til pleiepenger. Den offentlige utmattelsen har pågått over år, og familiene har sammen med foreldreorganisasjonen Hjernebarna Norge bedt regjeringen om hjelp siden november 2009. De er fortvilet og har en følelse av at statsråden hverken ser eller hører dem. Ser statsråden at saken slik den har utviklet seg, bidrar til å ødelegge flere familier, og hva gjør statsråden for å få slutt på dette uverdige spillet?
  • 16. Fra Bård Hoksrud (FrP) til arbeidsministeren

    Tall som ble presentert i Telemarksavisa 8. oktober viser at så mange som 1 av 3 personer i Skien er på en eller annen form for støtteordning fra det offentlige. Forutsetningen med Nav-reformen var å hjelpe personer som på en eller annen måte stod utenfor arbeidslivet tilbake i jobb. Så langt er erfaringene med den nye reformen det motsatte av det man forutsatte når reformen ble innført. Hva vil statsråden gjøre med rapporten fra Skien, og hvilke nye tiltak vil statsråden sette i verk for å stoppe denne utviklingen?
  • 17. Fra Robert Eriksson (FrP) til arbeidsministeren

    Arbeidsledige nordmenn kan søke Nav om attest E303, som gir rett til å beholde norske dagpenger mens man søker jobb i et annet EØS-land i inntil 3 måneder. De har ingen melde- eller rapporteringsplikt til Nav. Tall fra første halvår i år tyder på at flere vil ta med dagpengene til Spania i år enn tidligere. Spania har som kjent en ledighet på hele 20 prosent og 40 prosent for ungdom. Vil statsråden ta initiativ til å skjerpe inn reglene for melde- eller rapporteringsplikt for denne gruppen dagpengemottakere?
  • 18. Fra Marion Gunstveit Bojanowski (KrF) til arbeidsministeren

    Lov om helsetjenesten i kommunen fastslår at landets kommuner skal sørge for nødvendig helsetjeneste for alle som bor eller midlertidig oppholder seg i kommunen. Kortere opphold som ferie eller studieopphold medfører praktiske utfordringer og til dels store - og ikke minst - uforutsigbare økonomiske konsekvenser for oppholdskommunen. Vil statsråden se på ordningen og vurdere lovendring som gir kommunene større forutsigbarhet?
  • 19. Fra Sylvi Graham (H) til arbeidsministeren

    Riksrevisjonen har tidligere avdekket mangler i Arbeids- og velferdsetatens forvaltning av tilpasning og stønad til biler for funksjonshemmede. Organiseringen av bilområdet er under endring. I Prop. 1 S for 2010-2011 henviser Arbeidsdepartementet til at denne omleggingen har ført til noe redusert kapasitet en periode. Brukerne melder om svært lange ventetider. Hva er status i arbeidet med å omorganisere bilstønadsområdet, og når forventer Nav å være à jour med behandlingen av søknader om spesialtilpassede kjøretøy?
  • 20. Fra Harald T. Nesvik (FrP) til fiskeri- og kystministeren

    Besvart på vegne av nærings- og handelsministeren
    I forbindelse med siste tildelingsrunde knyttet til oppdrettskonsesjoner har det fremkommet flere klagesaker der noen har fått medhold mens noen ikke har nådd frem. Selve klagebehandlingen har i seg selv tatt lang tid. Når så det endelige resultatet har kommet, så har dette blitt mottatt med undring. Dette gjelder særlig saker knyttet til 2 konsesjoner i Nordland og 1 i Hordaland. Vil statsråden medvirke til at disse 3 som ikke nådde frem får tildelt konsesjon i Nordland og Hordaland?