Spørretime

Onsdag 23. mars 2011kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
Bilde av Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (A)

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Tord Lien (FrP) til kunnskapsministeren

    En av de viktigste årsakene til det store frafallet i videregående skole er mangel på læreplass etter endt skolegang. Til tross for at det i offentlig sektor er mange ansatte i stillingskategorier med yrkesfaglig bakgrunn, tar det offentlige inn færre lærlinger enn i privat sektor. Mener statsråden at etablering av flere læreplasser i offentlig sektor bør være ett delmål i regjeringens og Stortingets arbeid for redusert frafall fra videregående utdanning?
  • 2. Fra Åge Starheim (FrP) til kommunal- og regionalministeren

    Ei av dei viktigaste årsakene til det store fråfallet i vidaregåande skule er mangel på lærlingplassar etter avslutta skulegang. Til tross for at det i offentleg sektor er mange tilsette i stillingskategoriar med yrkesfagleg bakgrunn, tek det offentlege inn færre lærlingar enn i privat sektor. Kva vil statsråden foreta seg for å auke talet lærlingplassar i offentleg sektor?
  • 3. Fra Borghild Tenden (V) til finansministeren

    I disse dager er det 10 år siden Norge fikk handlingsregelen. Venstre mener nå er tidspunktet kommet for å foreta en evaluering av regelens første 10 år. Finansministeren er i disse dager i gang med å vurdere et utvalg som skal gi råd om modell- og metodevalg i Finansdepartementet. Jeg registrerer at det nå er stadig flere som tar til orde for også å nedsette et utvalg som bør se på om oljepengene har vært brukt etter intensjonen, eller om det bør foretas endringer. Hva synes statsråden om et slikt forslag?
  • 5. Fra Bård Hoksrud (FrP) til samferdselsministeren

    En av de viktigste årsakene til det store frafallet i videregående skole er mangel på lærlingplasser etter endt skolegang. Til tross for at det i departementet og de underliggende etater er til dels mange ansatte i stillingskategorier med yrkesfaglig bakgrunn, tas det i staten inn færre lærlinger enn i privat sektor. Hva vil statsråden foreta seg for at Samferdselsdepartementet med underliggende etater i større grad bidrar til å øke antallet lærlingplasser enn tilfellet er i dag?
  • 6. Fra Arne Sortevik (FrP) til samferdselsministeren

    Mellom Mongstad og Kollsnes i Nordhordland planlegges ny kraftlinje og ny veiforbindelse. Begge prosjektene omfatter de fem kommunene Lindås, Meland, Radøy, Askøy og Øygarden. Begge prosjektene har felles mål for ferdigstillelse i 2016. Muligheten for å samordne prosjektene slik at jordkabel kan brukes på hele eller deler av kraftlinjen er stor, men krever handling fra overordnet statlig myndighet. Samordning kan gi stor samfunnsøkonomisk gevinst. Vil statsråden ta politiske initiativ for å få til samordning?
  • 7. Fra Kari Kjønaas Kjos (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Ved Oslo universitetssykehus er det nedlagt henholdsvis 17 avgiftningsplasser i 2010, og det er planlagt å legge ned 12 nye plasser i 2011. Dette er gjort for blant annet å finansiere 13 plasser i rusakuttmottaket, som skulle føre til en økning i det totale tilbudet til denne gruppen. Hva er det i pasientgrunnlaget som gjør at statsråden mener det er forsvarlig å redusere antallet avgiftningsplasser ved Oslo universitetssykehus sitt opptaksområdet?
  • 8. Fra Laila Dåvøy (KrF) til helse- og omsorgsministeren

    Røyking er en risikofaktor for mange sykdommer, bl.a. hjerte- og karsykdommer. Til tross for dette, er ikke legemidler til røykeavvenning omfattet av dagens refusjonsordning. Andre land har allerede innført ordninger med gratis eller subsidierte legemidler. Helsedirektoratet har anbefalt at det bør åpnes for mulighet til refusjon etter dagens blåreseptordning for legemidler til røykeavvenning. Vil statsråden ta initiativ til at slike legemidler blir refusjonsberettiget?
  • 9. Fra Bente Thorsen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    En av de viktigste årsakene til det store frafallet i videregående skole er mangel på læreplass etter endt skolegang. Til tross for at det i departementet og de underliggende etater er til dels mange ansatte i stillingskategorier med yrkesfaglig bakgrunn, tas det i staten inn færre lærlinger enn i privat sektor. Hva vil statsråden foreta seg for at Helse- og omsorgsdepartementet med underliggende etater i større grad bidrar til å øke antallet lærlingplasser enn tilfellet er i dag?
  • 10. Fra Sonja Irene Sjøli (H) til helse- og omsorgsministeren

    Befolkningen på 250 000 på Romerike står i fare for å miste sitt røntgentilbud som et resultat av Helse Sør-Øst, ifølge tingretten og lagmannsretten, har forsømt sin plikt til å sørge for likebehandling ved å la tilbyderne konkurrere på like vilkår. Vil statsråden sørge for at Helse Sør-Øst utlyser en ny anbudskonkurranse snarest og dermed sikre et godt og forsvarlig røntgentilbud til befolkningen, slik at de ikke risikerer å stå i kø ved Ahus eller må reise til andre byer for å få et tilbud om røntgenundersøkelser?
  • 12. Fra Morten Ørsal Johansen (FrP) til justisministeren

    Merknad: Spørsmålet er trukket tilbake
    En av de viktigste årsakene til det store frafallet i videregående skole er mangel på læreplass etter endt skolegang. Til tross for at det i departementene og de underliggende etater er til dels mange ansatte i stillingskategorier med yrkesfaglig bakgrunn, tas det i staten inn færre lærlinger enn i privat sektor. Hva vil statsråden foreta seg for at Justisdepartementet med underliggende etater i større grad bidrar til å øke antallet lærlingplasser enn tilfellet er i dag?
  • 15. Fra Torgeir Trældal (FrP) til landbruks- og matministeren

    Lenvikhalvøya er ikke en del av reinbeitedistriktets områder. I dag er det to til tre hundre rein som oppholder seg ulovlig på halvøya. Dette kan skape problemer for kommunens drikkevann. Vil statsråden sørge for at de tamreinene som oppholder seg ulovlig på Lenvikhalvøya, snarest blir fjernet?
  • 16. Fra Per Roar Bredvold (FrP) til landbruks- og matministeren

    Jeg registrerer at lederen i Småbrukarlaget mener at likestilling og likeverd må inn i den kommende stortingsmeldingen om landbruks- og matpolitikken. Er statsråden enig med Fremskrittspartiet at det er viktigere og større utfordringer innenfor norsk landbruk enn kjønnsbalansen?
  • 17. Fra Vigdis Giltun (FrP) til arbeidsministeren

    Saksbehandlingstiden for attest E301 økte fra 14 til 20 uker fra uke 47 i 2010 til uke 9 i 2011. I uke 11 meldte Nav at ventetiden var økt til 28 uker. EØS-borgere som har opparbeidet rett til dagpenger, går nå i 6,5 måneder uten inntekt. Situasjonen er fullstendig ute av kontroll og statsrådens tidligere forsikringer om igangsetting av tiltak for å redusere ventetiden og at saken skulle følges nøye har i stedet ført til det motsatte. Vil statsråden nå sørge for at Nav raskt reduserer ventetiden til normalnivå - 3 uker?
  • 18. Fra Harald T. Nesvik (FrP) til fiskeri- og kystministeren

    Besvart på vegne av fiskeri- og kystministeren
    Ifølge oppslag i Sunnmørsposten av 15. mars selger nå eierne av Bringsvor Laks selskapet sitt til SalMar og begrunner dette med at de som småoppdrettere ikke lenger makter å følge opp alle de pålegg og byråkratiske innretninger som en stadig blir utsatt for. Dette gjelder alt fra samordna luseoppfølginger, forskriftsendringer etc. Det som nå fikk begeret til å flyte over er Gullestad-utvalgets innstilling. Hva vil statsråden konkret foreta seg slik at også de mindre oppdretterne har livets rett?
  • 20. Fra Siri A. Meling (H) til olje- og energiministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    Det er stilt store forventninger til at det vil skje endringer i overgangsordningen for grønne sertifikater i forbindelse med høringsrunden som nylig ble avsluttet. Vil statsråden sørge for at de om lag 150 småkraftverkene, som falt utenfor med regjeringens opprinnelige forslag, nå blir med i overgangsordningen slik de fleste høringsuttalelsene peker på?
  • 21. Fra Line Henriette Holten (KrF) til olje- og energiministeren

    På tiltredelsesdagen 4. mars kom olje- og energiminister Ola Borten Moe med følgende programerklæring til Aftenposten: "Det skal være lik forsyningssikkerhet og lik pris på strøm i hele landet, og samme mulighet for næringsutvikling. Der er vi ikke i dag, og det kommer til å kreve store investeringer i nett og overføringskapasitet." Statsråden uttalte også at kraftkrisen i Midt-Norge er overmoden for en løsning. Hvilke konkrete tiltak vil statsråden nå iverksette for å følge opp, og hva er tidsperspektivet?
  • 22. Fra Henning Skumsvoll (FrP) til olje- og energiministeren

    Det internasjonale energibyrået, IEA, mener at Norges beste miljøtiltak er å bygge gasskraftverk i Norge. Dette vil bety mindre behov for kullkraft i andre land, ifølge IEA. Å erstatte kull med gass er fornuftig uttaler Nobuo Tanaka, IEAs toppsjef, og sier videre at norske gasskraftverk vil redusere CO2-utslippene globalt. Regjeringens holdning til norske gasskraftverk uten rensing er motstridende til IEAs holdning. Vil statsråden vurdere å følge IEAs råd om tillatelse til bygging av gasskraftverk uten rensing fra dag én?
  • 23. Fra Ketil Solvik-Olsen (FrP) til olje- og energiministeren

    Merknad: Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede
    NRK melder 17. mars at man må forvente "vinterpriser" på strøm hele året pga. kraftsituasjonen. Statnett vurderer nå kraftsituasjonen å være "anstrengt". De vurderer utkobling av industrivirksomhet for å spare vann i magasinene. Samtidig står det ubrukt produksjonskapasitet i form av mobile gasskraftverk. Gass er ingen mangelvare i Norge. Mener statsråden det er god industripolitikk når regjeringen prioriterer å bruke skattebetalernes penger på å stanse industriproduksjon fremfor å starte kraftproduksjon?