Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Hva skjedde på Østersjøkonferansen?

Ungdomsledighet, menneskehandel, enøk, grønn vekst og Pussy Riot-dommen var blant de sakene parlamentarikerne i Østersjøsamarbeidet diskuterte i St. Petersburg 26.–28. august.

Mariinsky-palasset i St. Petersburg under konferansen.

Som formannskapsland i det parlamentariske østersjøsamarbeidet (Baltic Sea Parliamentary Conference – BSPC) arrangerte Russland årets Østersjøkonferanse i St. Petersburg 26.–28. august. Stortinget er et av de 11 nasjonale parlamenter som deltok på konferansen. I tillegg deltok 11 regionale parlamenter, fem internasjonale organisasjoner og en rekke NGO'er.

Konferansen foregikk i det vakre Mariinsky-palasset og var preget av en god og åpen dialog. Selv kontroversielle temaer som dommen mot punkgruppen Pussy Riot ble diskutert. Se Nordisk Råd kritiserer Pussy Riot sagen.

Konferansen vedtok en resolusjon med en rekke anbefalinger til regjeringene i Østersjø-regionen. Se Conference Resolution Adopted by the 21st Baltic Sea Parliamentary Conference (BSPC)

Stortingets delegasjon besto av Per-Kristian Foss (H), Torfinn Opheim (A), Ingebjørg Godskesen (FrP) og Siri Meling (H). Opheim er Stortingets representant i Standing Committee. Siri Meling (H) er Stortingets representant i en arbeidsgruppe om grønn vekst og energieffektivitet, opprettet av konferansen i 2011.

Ungdomsarbeidsledighet: en sløsing med ressurser

Et tema som opptok alle politikerne på Østersjøkonferansen var den rekordhøye ungdomsledigheten. Selv i land som gjør det godt økonomisk, som Sverige, er ungdomsledigheten rekordhøy. Den nåværende situasjonen er i første omgang en tragedie for alle de ungdommene rammes personlig og ikke kommer i gang med livene sine. Samtidig innbærer dette at de milliardene som landene årlig investerer i utdanning ikke gir gevinst, men tvert i mot er i ferd med å sløses bort. I stedet for at ungdommen kan bidra med ny viten og kreativitet i arbeidslivet, blir de en belasting for velferdsstatene. For å være i stand til økonomisk vekst etter krisen vil landene være avhengige av disse unge og det gjelder derfor å komme med tiltak.

Konferansen kom med en rekke anbefalinger. En av disse er at alle unge arbeidsløse må få et tilbud etter fire måneders ledighet. Dette kan for eksempel være en kombinasjon av praksisplass og videreutdanning, det viktigste er å holde dem i gang. I det hele tatt er det viktig å gi de unge mulighet for arbeiderfaring. 
 

Russland tar miljøet på alvor

Det er ikke til å legge skjul på at Russland har sin del av ansvaret for forurensningen av Østersjøen. Før 1978 gikk alt kloakkvann fra Leningrad/St. Petersburg urenset ut i Østersjøen. I St. Petersburg-regionen bor rundt fem millioner mennesker. Da kan man forstå hvorfor nettopp dette området innerst i Finskebukten ble utpekt til et av de største såkalte «hot spots» når man kartla forurensningen i Østersjøen.

Parlamentarikerne på konferansen besøkte et av de nye renseanleggene og fikk opplyst at nå renses 94% av alt kloakkvann i St. Petersburg. Målet er å nå 100% rensing  løpet av 2016. Renseanleggene er finansiert ved hjelp av bl.a. Den Nordiske Investeringsbank, og mye av teknologien er utviklet i samarbeid med nordiske selskaper. I det hele tatt fikk deltakerne på Østersjøkonferansen et inntrykk av at Russland virkelig har begynt å ta miljø på alvor, selv om det ennå gjenstår en rekke utfordringer.

Menneskehandel

Kampen mot menneskehandel har vært høyt prioritert i Det parlamentariske østersjøsamarbeidet. Dette var også en av hovedprioritetene for det norske formannskapet i regjeringssamarbeidet, Council of Baltic Sea States (CBSS) i 2011-2012.

Stortingsrepresentant André Oktay Dahl og riksdagsmann Johan Linander fra Sverige er BSPC's rapportører på menneskehandel. Deres oppgave er å følge utviklingen på området, samt rapportere på regjeringenes oppfølging av rekommandasjonene parlamentarikerne i BSPC har vedtatt på tidligere konferanser.

I St. Petersburg holdt Johan Linander rapportørenes innlegg om arbeidet så langt. Linander trakk frem nye former for menneskehandel hvor bl.a. ofrenes identitet stjeles og misbrukes til å opprette bankkontoer og registrere selskaper som så handler varer på nettet. Det er viktig at lovgiverne følger utviklingen tett slik at de raskt kan tilpasse lovgivningen. Menneskehandel hvor ofrene tvinges til tigging eller tyveri er også et aktuelt problem. Her er ofte ofrene barn. menneskehandlerne spekulerer i barn under kriminell lavalder slipper unna rettsforfølgelse.

Uansett for form menneskehandel er det bakmenn som organiserer og tar gevinsten. Det er derfor sentralt å stoppe pengestrømmene til disse. «Follow the money» er oppfordringen fra rapportørene til relevante myndigheter som i større grad bør samarbeide på tvers av etater og grenser for å komme bakmennene til livs.

Se Status report from the BSPC Rapporteurs on Trafficking in Human Beings.

Grønn vekst

BSPC har nedsatt en arbeidsgruppe som ser nærmere på Grønn vekst og energieffektivisering. Stortingsrepresentant Siri Meling er norsk representant i gruppen.

I St. Petersburg la arbeidsgruppens leder Cecilie Tenfjord-Toftby fra Sveriges Riksdag, frem en rapport for arbeidet så langt. Gruppen kommer med fem anbefalinger:

  • Styrke samarbeidet og dialogen mellom energiministrene i Østersjø-regionen
  • Økt informasjon for å spre kunnskap om energieffektivisering (enøk) hos privatpersoner og selskaper i området.
  • Finansieringsordninger for enøk-investeringer, særlig for små bedrifter.
  • Gjøre enøk-standarder obligatorisk i byggebransjen, både ved nybygg og renovering
  • Bindende nasjonale mål for enøk
  • Grønt offentlig innkjøp

Mid-Way report with Political Recommendations of the BSPC Working Group on Green Growth and Energy Efficiency

Sist oppdatert: 31.08.2012 13:54
: