Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag til endringer i støtten til partigruppene

Presidentskapet har vedtatt en innstilling til forslag om endringer i fordelingen av gruppestøtten på Stortinget. Forslaget innebærer en reduksjon i støtten til de store og en økning i støtten til de mindre gruppene.

– Vi er av den oppfatning at endringene vil bidra til en hensiktsmessig omfordeling av tilskuddet. De minste og mellomstore gruppene får økt tilskudd, mens tilskuddet til Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre reduseres, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

Forslaget innebærer en økning i grunntilskuddet for alle partier på Stortinget. Det er, i følge presidentskapet, nødvendig for at alle partier, uavhengig av størrelse, skal kunne gi representantene den nødvendige parlamentariske støtten. Det vil si å sørge for at representantene har et velfungerende apparat rundt seg, slik at de kan utføre sine verv på en ordentlig måte.

Når det gjelder opposisjonstilskuddet, vil partigrupper med to eller flere representanter få fullt tilskudd med de foreslåtte endringene. Tidligere måtte en partigruppe ha fem eller flere medlemmer for å få fullt opposisjonstilskudd.

Forslagene til endringer baserer seg på anbefalingene fra et utvalg, ledet av Per-Kristian Foss, som har gått gjennom tilskuddsordningene for stortingsgruppene.

– Utvalget har lagt stor vekt på åpenhet med hensyn til bruken av gruppestøtten. Derfor vil vi videreføre reglene om at kjøp av tjenester og naturalytelser som tilbys representantene må komme tydelig fram i egne noter i regnskapet, sier Per-Kristian Foss.

For partigruppene som vil få redusert tilskudd, foreslås det en overgangsordning.

Det var i april 2012 at Stortingets presidentskap satte ned et utvalg, som skulle se på utmålingen og fordelingen av tilskudd og retningslinjene for bruk av tilskudd. Rapporten fra utvalget var enstemmig, og ble overlevert presidentskapet 16. april 2013. Presidentskapets tilråding er i tråd med utvalgets anbefalinger.

Per-Kristian Foss (H), Martin Kolberg (A), Anders Anundsen (FrP), Jan Tore Sanner (H), Heidi Sørensen (SV), Janne Sjelmo Nordås (Sp), Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) og sekretariatsleder Ingvild Boe Hornburg (V) var medlemmer i utvalget.

Vedtaket ble tatt på presidentskapsmøtet torsdag 6. juni 2013.

Sist oppdatert: 06.06.2013 10:42
: