Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Hva skjedde på Nordisk råds møter på Færøyene?

Samfunnssikkerhet, norske pensjonister og svensk skatt, svoveldirektiv, makrell og smarte el-nett var noen av sakene som ble diskutert da parlamentarikere fra hele Norden møttes i Torshavn 23.–24. september

Marit Nybakk (A), president i Nordisk råd.

Samfunnssikkerhet i presidiet

Nordisk råds presidium ble enige om å be de nordiske ministre ansvarlig for samfunnssikkerhet og beredskap («Haga-ministrene») om å gi en redegjørelse om status i det nordiske samarbeidet om samfunnssikkerhet og beredskap. Redegjørelsen skal gis på Nordisk råds sesjon i Oslo 30. oktober. Fem medlemmer av presidiet med president Marit Nybakk (A) i spissen vil også delta på rundebordskonferanse om mer konkret nordisk forsvarssamarbeid i Helsingfors 30. september. Her vil også den norske forsvarsministeren delta.

Mer om rundebordskonferansen i Helsingfors.

Barn og ungdom i kulturutvalget

Kulturutvalget i Nordisk råd ledes av Olemic Thommesen (H). Utvalget oppfordrer de nordiske regjeringene til å nedsette en framtidskommisjon for barn og unge.

– Til tross for den gode nordiske velferdsmodellen ser vi dessverre en økning i antallet unge mennesker som ikke trives godt. Ungdomsarbeidsløsheten er et økende problem, og samtidig er det altfor mange unge som ikke gjennomfører en utdanning. Hvis vi skal løse disse utfordringene, nytter det ikke å holde barn og unge utenfor arbeidet, sier Olemic Thommesen.

Mer om barn, ungdom og innflytelse.

Svensk skattelegging av norske pensjonister

I Nordisk råds medborger- og forbrukerutvalg fikk på sitt møte en oppdatering om situasjonen for de norske pensjonistene som har kommet i en skatteklemme etter at de flyttet til Sverige. Det er ikke funnet noen tilfredsstillende løsning for pensjonistene og utvalget vil forfølge saken videre under Nordisk råds sesjon i Oslo hvor den nordiske samarbeidsministeren fra Sverige Eva Björling vil redegjøre for saken.

Svovel og makrell i miljøutvalget

Nordisk råds miljø- og naturressursutvalg har sammen med næringsutvalget nedsatt en arbeidsgruppe som har sett nærmere på utfordringer og mulige løsninger når Norden skal implementere EU’s svoveldirektiv i 2015. Utvalgene fikk presentert rapporten der det både pekes på utfordringer for skipsfarten, men også muligheter for nordiske industrier og rederier som satser på grønn teknologi. Gassdrevne fartøy er blant de mest aktuelle løsningene. Oskar Grimstad (FrP) har ledet arbeidsgruppen.

Mer om svoveldirektivet.

Fiskerikonflikten om fordelingen av sild og makrell i Nord-Atlanteren er en vanskelig og beklagelig sak for de nordiske land. Miljøutvalget ba sekretariatet utrede mulige tiltak som kan bidra til at man bedre kan løse slike konflikter i fremtiden. Saken blir tatt opp igjen på utvalgets neste møte i forbindelse med sesjonen i Oslo.

Smarte el-nett og forskningspolitikk i næringsutvalget

I fellesmøte mellom Næringsutvalget og Kultur- og utdanningsutvalget ble det besluttet å be ministerrådet høsten 2014 å arrangere et nordisk forskningspolitisk dialogforum, der alle relevante aktører innen det nordiske forskningssamarbeidet samles til en forskningspolitisk debatt.

Næringsutvalget og miljø- og naturressursutvalget ble enige om at et nordisk initiativ for å fremme etablering og bruk av smarte el-nett, slik at konsumentene skal kunne anvende energien når på døgnet når den er billigst, og velge hvilket nordisk land man vil kjøpe strøm fra.

Sonja Mandt blir velferdsutvalgets representant i ny arbeidsgruppe

Nordisk råds velferdsutvalg er invitert til å delta i en arbeidsgruppe i Det parlamentariske østersjøsamarbeidet. Arbeidsgruppen skal se på innovasjon på helse- og sosialområdet. Sonja Mandt (A) ble valgt som utvalgets representant i gruppen. Det samme tema blir også trolig et tema for arbeidet i velferdsutvalget i 2014.

Sist oppdatert: 27.09.2013 16:53
: