Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Økonomisk utvikling viktig for nordområdene

Den arktiske parlamentarikerkomiteen har besøkt Svalbard.

– De rike naturressursene i Arktis må utvikles for å skape bærekraftige samfunn i Arktis. Befolkningen som bor i Arktis må føle at dette er til gode for dem ved at det skapes arbeidsplasser og økonomisk utvikling i nord, uttaler Morten Høglund etter møter i Den arktiske parlamentarikerkomiteen på Svalbard 3.–6. juni.

Komiteen drøftet også utfallet av det nylige ministermøtet i Arktisk råd i Kiruna, som Grønland valgte å ikke delta på. Det ble uttrykt støtte til ministrenes Kiruna-erklæring, men komiteen vedtok en uttalelse som tar til orde for at Arktisk råds inkluderende karakter må videreføres.

Sentrale temaer under besøket til Svalbard, som omfattet opphold i Longyearbyen og Ny-Ålesund, var hvordan en kan bidra til økonomisk utvikling, herunder utdannelse, naturressursutvinning og bygging av infrastruktur, som tar hensyn til lokalbefolkningens behov og det unike arktiske naturmiljøet. 

På Ny-Ålesund fikk komiteen en orientering om miljø- og klimaforskning av Norsk Polarinstitutt. Det er på det rene at enkelte miljøgifter fra den industrialiserte verden har stor negativ innvirkning på dyrelivet i Arktis.

Til sammen 14 folkevalgte fra Norge, Canada, Danmark/Grønland, Finland, Russland, Sverige, EU-parlamentet, Samisk parlamentarisk råd og Vestnordisk råd deltok på besøket til Svalbard.

Stortingets arktiske delegasjon

Medlemmer av Stortingets arktiske delegasjon: fra v: Henning Skumsvoll (FrP), Line Henriette Hjemdal (KrF), Eirik Sivertsen (A), Ingalill Olsen (A) og lederen, Morten Høglund (FrP).

Sist oppdatert: 07.06.2013 14:26
: