Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Demokratisk legitimitet og konkurranseevne i Vilnius

Elin R. Agdestein og Sylvi Graham (begge Høyre) fra utenriks- og forsvarskomiteen deltar 28. og 29. oktober på det halvårlige møtet for medlemmer av europautvalgene i nasjonale parlament i EU (COSAC).

Sylvi Graham og Elin R. Agdestein.

– Vi er sterke tilhengere av europeisk samarbeid. Mange samfunnsutfordringer krever samarbeid på tvers av landegrensene. Klima, fattigdom og internettsikkerhet er eksempler på dette. Vi er derfor glade for å kunne møte kollegaer fra resten av Euorpa for å kunne drøfte felles løsninger, sier de to stortingsrepresentantene.

I sitt åpningsinnlegg informerte Graham om at samarbeidsregjeringen ønsker en mer aktiv og bedre koordinert norsk europapolitikk.

– Norsk utenrikspolitikk starter i Europa

– Norsk utenrikspolitikk starter i Europa. Selv om Norge ikke er medlemmer av EU, vil Norge delta i aktivt i politiske prosesser i EU, sa Graham.

Ukens møte er det 50. COSAC-møtet. Dette blir blant annet markert med en tale av den franske utenriksministeren Laurent Fabius. Ellers omfatter dagsordenen ulike spørsmål knyttet til demokratisk legitimitet og samarbeid mellom nasjonale parlamentet i forbindelse med europeisk lovgivning. Også EUs strategi for vekst og sysselsetting, den såkalte Europa 2020-strategien, står på agendaen.

– Prioriteringene til den norske regjeringen knyttet til konkurranseevne, forenkling og kunnskap sammenfaller godt med EUs prioriteringer. Vår deltakelse i europeisk samarbeid, ikke minst i det indre marked, er viktig for Norge. En aktiv europapolitikk omfatter blant annet tilstedeværelse. Det er derfor viktig at vi deltar også i det parlamentariske samarbeidet, sier Agdestein.

Personvern og sikkerhet

Et tema på møtet er EUs såkalte digitale agenda knyttet til å legge til rette for å sikre vekst gjennom å utnytte de mulighetene Internett og digitale løsninger gir. Dette omfatter både infrastruktur, digitale løsninger fra det offentlige, felles løsninger for elektroniske signaturer og å fjerne hindringer for at bedrifter kan drive næringsvirksomhet på tvers av landegrensene. I lys av påstandene om amerikansk og europeiske overvåkning av data- og telefontrafikk, er personvern og sikkerhet et viktig element i europeisk diskusjon.

– Det er viktig å legge til rette for vekst gjennom å sikre et reelt digitalt indre marked i Europa. Vi må finne løsninger som gjør det enklere for næringslivet å etablere ny virksomhet basert på digitale løsninger. Samtidig er tillit og sikkerhet en nødvendig forutsetning for å digitale løsninger skal kunne tas i bruk og utnyttes, sier Graham.

Hellas overtar formannskapet 1. januar

Litauen har EU-formannskapet dette halvåret fram til Hellas overtar 1. januar. Det neste COSAC-møtet finner sted i Athen i juni. I tillegg møtes lederne i Europautvalgene til et såkalt COSAC-ledermøte i Athen januar.

Sist oppdatert: 28.10.2013 15:24
: