Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Olemic Thommesen

Jeg er glad for at lovgrunnlaget nå kommer på plass. Behandlingen i plenum er en viktig milepæl i arbeidet med å etablere Nasjonal institusjon for menneskerettigheter direkte under Stortinget. Det sier stortingspresident Olemic Thommesen. Stortinget/Terje Heiestad.

Stortinget behandlet lov om nasjonal institusjon for menneskerettigheter

Stortinget vedtok 19. juni 2014 å opprette en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter. Tirsdag 14. april behandlet Stortinget presidentskapets enstemmige innstilling med forslag til lov om denne institusjonen.

Den nye nasjonale institusjonen skal være organisatorisk underlagt Stortinget, men skal ellers være uavhengig. Dette forutsettes å oppfylle kriteriene i henhold til FNs prinsipper for nasjonale institusjoners status (Paris-prinsippene).

Les presidentskapets innstilling om loven.

Innstillingen om instruks for institusjonen behandles 30. april.

Lovforslaget

Av lovforslaget følger det at Stortinget velger et styre og oppnevner en direktør til å lede institusjonen. Styret skal ha det overordnede ansvaret for faglig virksomhet, økonomi og drift, mens direktøren skal ha det daglige ansvaret for institusjonenes virksomhet. Det vil bli lagt til rette for mest mulig åpenhet i forbindelse med disse oppnevningsprosessene.

Det fremgår av lovforslaget at den nasjonale institusjonen skal bidra til å styrke gjennomføringen av menneskerettighetene, særlig ved å:

  1. overvåke og rapportere om menneskerettighetenes stilling i Norge, herunder legge frem anbefalinger for å sikre at Norges menneskerettslige forpliktelser oppfylles,
  2. rådgi Stortinget, regjeringen, Sametinget og andre offentlige organer og private aktører om gjennomføringen av menneskerettighetene,
  3. informere om menneskerettighetene, herunder veilede enkeltpersoner om nasjonale og internasjonale klageordninger,
  4. fremme opplæring, utdanning og forskning på menneskerettighetene,
  5. legge til rette for samarbeid med relevante offentlige organer og andre aktører som arbeider med menneskerettighetene,
  6. delta i internasjonalt samarbeid for å fremme og beskytte menneskerettighetene.

Den nasjonale institusjonen skal ikke prøve enkeltsaker om krenkelse av menneskerettigheter.

Bakgrunn

Samtidig med at Stortinget vedtok å opprette en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter ble presidentskapet bedt om å utarbeide forslag til lov og instruks om nasjonal institusjon for menneskerettigheter.

Stortingets vedtak ble truffet på bakgrunn av presidentskapets innstilling, Innst. 240 S (2013–2014) om Dokument 8:32 S (2013–2014) Representantforslag fra stortingsrepresentanten Olemic Thommessen om å etablere en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter organisatorisk underlagt Stortinget og knyttet til Stortingets ombudsmann for forvaltningen.

Norsk senter for menneskerettigheter (SMR), som er et fler- og tverrfaglig senter ved Universitetet i Oslo (UiO), har siden 2001 hatt status som Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (SMR-NI). Styret ved UiO har vedtatt at SMR skal opphøre som nasjonal institusjon.

Sist oppdatert: 13.04.2015 15:21
: