Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Den norske delegasjonen: Øyvind Halleraker, Sverre Myrli, Rigmor Aasrud, Linda C. Hofstad Helleland, Christian Tybring-Gjedde, Frank Bakke-Jensen, Jan Arild Ellingsen, Martin Henriksen, Liv Signe Navarsete og Hans Olav Syversen. Foto: Stortinget.

Russland og NATO i Stavanger

Russland er et gjennomgående tema under NATOs parlamentarikerforsamling i Stavanger. I tillegg står kampen mot terrorisme og sikkerhetsutfordringene i kjølvannet av klimaendringene på dagsordenen.

NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA) er organisert i fem komiteer. Alle komiteene har et spennende program under helgens sesjon:

Virker sanksjonene mot Russland?

Komiteen for økonomi og sikkerhet vil se nærmere på virkningene av sanksjonene mot Russland. Her vil komiteen også få høre oljeanalytiker Thina Saltvedt orientere om endringer i olje- og gassmarkedet. Norske komitémedlemmer er Christian Tybring-Gjedde og Hans Olav Syversen.

Utfordringer både i Midtøsten og nordområdene

Den politiske komiteen får orienteringer om flere områder hvor man har aktuelle sikkerhetsutfordringer. Etterretningssjef Kjell Grandhagen vil redegjøre for endringene i sikkerhetsklimaet i nord. Sverre Lodgaard fra Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) vil belyse utviklingen i Midtøsten. Komiteen vil så drøfte en resolusjon om et samlet og helhetlig svar på krisene i Midtøsten og Nord-Afrika. Delegasjonsleder Øyvind Halleraker og Liv Signe Navarsete er komiteens norske medlemmer.

Terrorisme og desinformasjon

Komiteen for den sivile sikkerhetsdimensjon drøfter tema som terrorisme og propaganda. Tore Bjørgo fra Politihøgskolen er invitert til å snakke om en helhetlig tilnærming til å forebygge terrorisme. Petter Nesser fra Forsvarets forskningsinstitutt skal fortelle om europeisk jihadisme og Charlie Hebdo. Komiteen skal videre gjennomgå en rapport om Russlands propaganda og desinformasjonskampanjer. Rigmor Aasrud og Martin Henriksen er de norske medlemmene av denne komiteen.

Forsvarsministeren kommer

Forsvars- og sikkerhetskomiteen har invitert forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til å fortelle om det nordiske forsvarssamarbeidet NORDEFCO og Norges rolle i nye NATO-initiativ. Komiteen vil blant annet gjennomgå rapporten Hybrid krigføring: NATOs nye strategiske utfordring? Norske medlemmer av komiteen er Sverre Myrli og Frank Bakke-Jensen. Myrli leder underkomiteen for transatlantisk forsvars- og sikkerhetssamarbeid.

Besøker Hovedredningssentralen

Vitenskaps- og teknologikomiteen besøker Hovedredningssentralen i Sør-Norge på Sola. Der blir komiteen informert om norsk redningstjeneste og særlig det arbeidet man gjør i nordområdene. Komiteen vil i sine møter også behandle tema som atomavtalen med Iran, modernisering av det russiske forsvar og virkning av klimaforandringene på sikkerhetssituasjonen. Norske medlemmer av komiteen er Jan Arild Ellingsen og Linda C. Hofstad Helleland. Ellingsen er leder av underkomiteen for energi- og miljøsikkerhet.

Les mer om NATO PA i Stavanger

Sist oppdatert: 09.10.2015 13:40
: