Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Redegjørelse om Norges deltagelse i Afghanistan

Tirsdag 10. januar holdt utenriksministeren og forsvarsministeren en redegjørelse i Stortinget om erfaringene fra Norges deltagelse i Afghanistan. Hvorfor?

Se redegjørelsen i videoarkivet.

Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide orienterte Stortinget om erfaringer fra Norges deltagelse i Afghanistan, der Norge har vært til stede både militært og humanitært siden 2001.

Afghanistan-rapporten

Redegjørelsen tok blant annet ta for seg konklusjonene i NOU 2016: 8, den såkalte Afghanistan-rapporten.

25. februar 2014 oppfordret Stortinget, etter behandling av representantforslag 8:12 S 2013–2014, regjeringen til å oppnevne et uavhengig utvalg som skulle evaluere og trekke lærdommer av Norges sivile og militære innsats i Afghanistan i perioden 2001–2014. Tirsdag 10. januar kom utenriksministeren og forsvarsministeren tilbake til Stortinget for å orientere om dette.

En muntlig orientering

De fleste saker Stortinget behandler har bakgrunn i konkrete forslag fra regjeringen eller stortingsrepresentanter, som lovendringer. En redegjørelse skiller seg fra dette.

Redegjørelser tar ikke utgangspunkt i konkrete forslag, men er en muntlig orientering fra statsråden til Stortinget. Utenriksministeren kommer for eksempel til Stortinget og redegjør for utenrikspolitiske problemstillinger, mens justisministeren kommer for å redegjøre om justispolitiske problemstillinger.

En redegjørelse etterfølges vanligvis av en debatt. Det fattes ikke vedtak i etterkant, men Stortinget kan komme med oppfordringer til regjeringen under debatten eller følge opp med for eksempel skriftlige spørsmål eller representantforslag.

Sist oppdatert: 10.01.2017 16:43
: