Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Ingjerd Schou

Ingjertd Schou la frem to rapporter om budsjett og prioriteringer for parlamentarikerforsamlingen og Europarådet.

PACEs sommersesjon i Strasbourg

Budsjett og OL-utestengelse var blant sakene på agendaen da Stortingets delegasjon deltok på Europarådets parlamentarikerforsamlings (PACE) delsesjon 19.-23. juni 2023. 

På agendaen for møtet i Strasbourg sto blant annet konsekvenser av den pågående krigen i Ukraina, oppfølging av Europarådets toppmøte i mai gjennom budsjettiltak, helhetlige tiltak for folkehelsekriser og ulike aspekter ved migrasjon og integrering.

Økt budsjettbehov gir krav om effektivisering og prioritering

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) er forsamlingens faste rapportør på budsjett. Hun la frem to rapporter om budsjett og prioriteringer for parlamentarikerforsamlingen og Europarådet for henholdsvis de neste to- og fireårsperiodene.

– Europarådstoppmøtet i Reykjavik i mai definerte nye og klare ambisjoner for Europarådets arbeid. Det er derfor særdeles viktig at våre regjeringer følger opp både eksisterende forpliktelser og nye ambisjoner med en økning i de finansielle bidragene, uttalte Schou i Strasbourg.

Gjennom rapporten om Europarådets prioriteringer for perioden 2024-2027 tok hun til orde for at det er på tide at organisasjonens budsjett styrkes. Spesielt den negative utviklingen i flere medlemsstater hvor demokratiske institusjoner svekkes tok hun til orde for at man må møte med styrket kraft. Samtidig understreket hun at respekten for at organisasjonen finansieres gjennom offentlige midler må stå sentralt når man ser på hvordan arbeidet organiseres. Effektivisering og prioritering ville være spesielt viktig i årene fremover. Forsamlingen vedtok Schous forslag til uttalelse til Europarådets ministerkomité med stort flertall. I løpet av høsten skal ministerkomiteen behandle Europarådets generalsekretærs forslag til prioriteringer og budsjett frem til 2027.

Flertall for krav om utestengelse fra OL

Linda Hofstad Helleland (H), Lisa Marie Ness Klungland (Sp), Lise Selnes (A) og delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) foran Europarådet.

Linda Hofstad Helleland (H) på talerstolen under vårsesjonen i Strasbourg. FOTO: Council of Europe

Som en del av debatten om konsekvenser av krigen i Ukraina la delegasjonsmedlem Linda Hofstad Helleland (H) frem sin rapport om utestengelse av russiske og belarusiske utøvere fra de olympiske og paralympiske lekene i Paris neste år. Hofstad Helleland fikk sterk støtte til sitt krav om at IOC måtte opprettholde vedtaket om utestengelse. Gjennom resolusjonen som ble vedtatt med overveldende flertall tok PACE også til orde for at nasjonale IOC-representanter, og nasjonale- og internasjonale idrettsforbund måtte legge press på IOC for ikke å snu.

– Jeg er veldig glad for at Europarådets parlamentarikerforsamling støttet mitt krav til IOC om å ikke la russiske og belarusiske idrettsutøvere delta i OL i Paris 2024. Det er å beskytte menneskerettigheter og demokratiske verdier, uttalte Hofstad Helleland etter debatten i plenum.

I løpet av sesjonsuken deltok, i tillegg til Schou og Hofstad Helleland, Lise Christoffersen (A), Lisa Maria Ness Klungland (Sp), Morten Wold (FrP), Lise Selnes (A) og Andreas Unneland (SV).

Mer informasjon om sommersesjonen på parlamentarikerforsamlingens nettsider.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har 46 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for å styrke menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter fra medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 306 medlemmer (og 306 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet ved å velge blant annet Europarådets generalsekretær og dommerne til den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD). Forsamlingen vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer, og overvåker hvordan medlemslandene respekterer sine medlemskapsforpliktelser.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling

Sist oppdatert: 23.06.2023 17:26
: