1. Bakgrunn

Det politiske samarbeidet i Nordisk Råd bygger på et ønske om å styrke fellesskapet mellom de nordiske land og deres befolkninger. Nordisk Råd er en aktiv aktør i regionalt samarbeid i Nordens nærområder, det være seg i Vestnorden, Barentsregionen, Arktis og Østersjøregionen, samt i partnerskapet Den nordlige dimensjon.

Nordisk Råd utøver parlamentarisk kontroll med Nordisk Ministerråd og behandler og uttaler seg om de forslag som ministerrådet fremlegger for rådet. Nordisk Ministerråd og de nordiske lands regjeringer må ta stilling til og rapportere til Nordisk Råd om de forslag som rådet fremmer.

Delegasjonen til Nordisk Råd prioriterer arbeidet med et godt naboskap fra Vest-Norden til Østersjø-regionen. Dette er et samarbeid som omfatter parlamentariske organer i nord. Fra norsk side er det viktig å inkludere russiske parlamentarikere i arbeidet. Åpenhet, gjensidig tillit, inkludering og partnerskap er viktige elementer i samarbeidet. I februar 2011 arrangerte delegasjonen Det andre parlamentariske forum for den nordlige dimensjon, hvor arbeidet gjøres i fire partnerskap. Det er partnerskapene for miljø, transport og infrastruktur, velferd og helse samt kultur. Delegasjonen vil følge opp dette arbeidet.

Arbeidet med å fjerne grensehindringer mellom de nordiske land og hindre at nye oppstår har i noen år vært høyt prioritert i Nordisk Råd og av delegasjonen. Nye direktiver fra EU gjennomføres forskjellig i de nordiske land og kan være med og skape nye hindringer for innbyggere og bedrifter, samtidig som de nordiske land gjennom egne vedtak også kan være med å skape nye hindringer. Grensehinderforumet som er nedsatt av de nordiske statsministrer, gjør et viktig arbeid for å få hindringer fjernet. Erfaringene viser at dette er et tungt og tidkrevende arbeid. Delegasjonen vil nøye følge regjeringens og forumets arbeid.

Nordisk Råds presidium har nedsatt en arbeidsgruppe som utarbeidet en rapport om mer effektive arbeidsformer i Nordisk Råd, og mellom rådet og Nordisk ministerråd. Delegasjonen stiller seg positiv til rapportens forslag, og spesielt til en raskere saksgang mellom rådet og ministerrådet. Et godt eksempel er de jevnlige kontakter som delegasjonen og nordisk samarbeidsminister har hatt gjennom året. Dette bringer resultater.

I år er det 40 år siden etableringen av Nordisk Ministerråd og av en rekke nordiske institusjoner innen kultur, finans og forskning. Dette styrket det nordiske samarbeidet. Innholdet og formene for samarbeidet har endret seg over tid, men erfaringene viser også at de nordiske land trenger hverandre og støtter hverandre i vanskelige situasjoner. I 2012 har den norske regjering formannskapet i Nordisk Ministerråd. Delegasjonen vil gjøre sitt for å løfte frem nordiske saker og bidra til en konstruktiv debatt.

I 2012 er det 50 år siden undertegning av Helsingforsavtalen, som er samarbeidsavtalen mellom de nordiske land. Bakteppet for opprettelsen av denne avtalen var den utenrikspolitiske situasjonen Norden var i på den tiden. Den la grunnlaget for et formelt, forpliktende samarbeid mellom de nordiske land. Et samarbeid som over tid har vist sin verdi. Veien fremover er et mer nettverksbasert samarbeid, basert på ulike konstellasjoner av interesse blant de nordiske land. Et godt eksempel på denne type samarbeid er det som trekkes opp i Stoltenberg-rapporten og som nå er i ferd med å gjennomføres. Delegasjonen vil følge dette arbeidet videre.

Oslo, 15. september 2011

Bendiks H. Arnesen

delegasjonsleder