Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 28. november 2007

St. prp.nr. 1 (2007-2008) Spørsmål fra Familie- og kulturkomiteen om pressestøtte til samiske aviser

Jeg viser til brev av 22. november 2007 fra Familie- og kulturkomiteen vedrørende følgende spørsmål i forbindelse med statsbudsjettet 2008:

Det fremgår av budsjettproposisjonen at departementet vil foreta en ny vurdering av innretningen av presstøtten til de samiske avisene. Spørsmål vil bli nærmere omtalt i den kommende stortingsmeldingen om samepolitikk.

Stortingsmeldingen om samepolitikk er foreløpig ikke lagt fram. I den forbindelse ønsker Familie- og kulturkomiteen svar på følgende spørsmål:

Hva vil være hovedinnretningen av pressestøtten til de samiske avisene?

I St.prp. nr. 1 (2007-2008) foreslår Kultur- og kirkedepartementet å øke bevilgningen på Kap 335 Pressestøtte, post 75 "Tilskudd ta samiske aviser" med 5 mill. kroner for å bidra til økt utgivelseshyppighet i de samiske avisene.

Budsjettforslaget gjør det nødvendig å revidere regelverket for ordningen med virkning for tildeling av pressestøtte til samiske aviser for 2008. Ifølge gjeldende forskrifter utbetales pressestøtten kvartalsvis. Første utbetaling skjer normalt rundt 20. januar.

I henhold til St.prp. nr. 1 (2007-2008) fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil stortingsmeldingen om samepolitikken først bli lagt fram våren 2008. Dette innebærer at et revidert regelverk for tilskuddsordningen bør være på plass før Stortinget får behandlet stortingsmeldingen om samepolitikk.

I arbeidet med å revidere regelverket for tilskuddsordningen vil departementet legge til grunn følgende:

  • – Hoveddelen av tilskuddet bør fremdeles gå til avisproduksjon på samisk. Bl.a. er det mer kostnadskrevende å produsere aviser på samisk enn på norsk, noe innretningen av tilskuddet bør reflektere. Departementet legger også stor vekt på at aviser på samisk spiller en viktig rolle i bevaring og utvikling av de samiske språkene, bl.a. som læremiddel i skolen.

  • – Departementet er samtidig bevisst på at en relativt stor del av den samiske befolkningen ikke behersker samisk skriftspråk, og mener derfor at det er nødvendig å opprettholde muligheten for at også norskspråklige aviser rettet mot den samiske befolkningen kan motta tilskudd gjennom ordningen.

  • – I dag åpner forskriften for tilskudd til produksjon av avissider på lulesamisk, begrenset oppad til 1 prosent av årets bevilgning på post 75. Departementet vil vurdere om en tilsvarende ordning kan etableres for produksjon av avissider på sørsamisk.

Kultur- og kirkedepartementet vil konsultere Sametinget i saken, i henhold til gjeldende avtale om prosedyre for konsultasjoner mellom statlige myndigheter og Sametinget.