7. Ikrafttredelse

       I høringsnotatet om innføring av korreksjonsskatt fremgikk det at departementet vurderte å foreslå at korreksjonsskatteordningen skulle settes i kraft for utdelinger fra selskapene i 1994, samt for utbytteavsetninger i årsoppgjøret for 1993. Utbytte som det ble avsatt til i årsoppgjøret for 1993, og som utdeles i 1994, skulle omfattes på linje med andre utdelinger i 1994, dvs. ved ligningen av inntektsåret 1994.

       Ikrafttredelse til de tidspunkter som er nevnt ovenfor, baserte seg på en forutsetning om at departementet fremmet proposisjon om korreksjonsskatt så tidlig at Stortinget ville rekke å behandle den før selskapenes årsoppgjør for 1993. På bakgrunn av tidspunktet for fremleggelsen av denne proposisjonen foreslår departementet at ikrafttredelsen utskytes i forhold til det som var varslet i høringsnotatet. Departementet foreslår derfor at ordningen settes i kraft for utdelinger fra selskapene i 1994 utover det som det er avsatt til i årsoppgjøret for 1993, samt for utbytteavsetninger i årsoppgjøret for 1994.

       Begrunnelsen for å utsette ikrafttredelsen for utbytte avsatt ved årsoppgjøret for 1993 slår bare til for utbytteavsetninger som allerede er foretatt før proposisjon om innføring av korreksjonsskatt er fremmet. Departementet foreslår derfor at utbytteavsetninger i årsoppgjøret for 1993 ikke skal utløse korreksjonsbeskatning når avsetningen er foretatt før 3. juni 1994.

       Forslaget til ikrafttredelsesregel innebærer at underdekning som skyldes avsatt utbytte i 1993 ikke vil medføre korreksjonsskatt for selskapet allerede for inntektsåret 1994. Underdekning som følge av avsetning til utbytte i 1993 vil imidlertid føre til at det ikke kan utdeles utbytte i senere år uten at det utløser korreksjonsskatt, med mindre underdekningen ikke lenger er til stede. Dette likestiller avsatt utbytte i 1993 med utdelinger som er skjedd i 1992 eller 1993.

       For nærmere om departementets merknader til lovutkastet, vises det til proposisjonen.

Merknader frå komiteen

       Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemmene frå Høgre, Venstre og representanten Stephen Bråthen, sluttar seg til proposisjonen.

       Komiteens medlemmer fra Høyre, Venstre og representanten Stephen Bråthen viser til sine merknader under pkt. 3.1.