Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Carl I Hagen og Jan Simonsen til lov om behandling av arbeidstvisten mellom samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens Landslag (SPL) og staten i forbindelse med tariffrevisjonen 1994, i særskilt nemnd.

1. Innledning

       Til Odelstinget.

       Forslagsstillerne foreslår at lønnsoppgjøret for 1994 mellom samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens Landslag (SPL) og staten, henvises til en særskilt nemnd. Det foreslås at den særskilte nemnden skal oppnevnes av Høyesterett.

       Forslagsstillerne foreslår også at det skal gis visse hovedretningslinjer som den særskilte lønnsnemnden skal legge til grunn for sitt arbeid, jf. forslagets § 3.

       Forslagsstillerne presiserer at forslaget tar sikte på å finne en løsning for lønnsoppgjøret i 1994. Når det gjelder en langsiktig løsning viser forslagsstillerne til Dok.nr.8:80 (1993-1994) om en fast permanent lønnsnemnd for politiet og til Dok.nr.8:79 (1993-1994) om å oppheve politiets streikeforbud, som begge er til behandling i Stortinget.

2. Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet og representanten Geir Thoresen, har merket seg at det foreslås at Stortinget skal vedta en lov som griper inn i pågående lønnsforhandlinger mellom polititjenestemenn og staten.

       Flertallet viser til Dok.nr.8:80 (1993-1994) om en fast permanent lønnsnemnd for politiet og til Dok.nr.8:79 (1993-1994) om å oppheve politiets streikeforbud. Begge disse er til behandling i Stortingets justiskomité.

       Flertallet viser til at det i Stortinget er lang tradisjon for ikke å blande seg inn i pågående lønnsforhandlinger.

       Flertallet vil på denne bakgrunn avvise forslaget.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet peker på at Stortinget ikke i enhver tenkelig situasjon kan fraskrive seg muligheten til å ta stilling i en pågående lønnskonflikt. Disse medlemmer vil imidlertid understreke at hovedregelen fortsatt må være at Stortinget ikke tar stilling i slike konflikter.

       Disse medlemmer vil understreke at når det gjelder den pågående konflikt mellom SPL og staten, har Regjeringen hovedansvaret for å takle denne på en ryddig måte.

       Disse medlemmer viser til Dok.nr.8:80 (1993-1994) om en fast permanent lønnsnemnd for politiet og til Dok.nr.8:79 (1993-1994) om å oppheve politiets streikeforbud. Begge disse er til behandling i Stortingets justiskomité.

       Disse medlemmer vil på denne bakgrunn be om at denne saken vedlegges protokollen.

       Komiteens medlem Geir Thoresen mener primært politiet må få streikerett på like linje med andre arbeidstakergrupper i samfunnet, og viser til at dette spørsmålet om kort tid vil komme opp for Stortinget. Dette medlem mener Stortinget må skjære raskt gjennom for å sikre en rettferdig avklaring på lønnskonflikten mellom samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens Landslag og staten ved Administrasjonsdepartementet. På denne bakgrunn vil dette medlem støtte forslaget fra stortingsrepresentantene Carl I Hagen og Jan Simonsen i Dok.nr.8:02 (1994-1995).

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 1

       Dok.nr.8:02 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen og Jan Simonsen til lov om behandling av arbeidstvisten mellom Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens landslag (SPL) og staten i forbindelse med tariffrevisjonen i 1994, i særskilt nemnd - vedlegges protokollen.

Forslag fra representanten Geir Thoresen:

Forslag 2

Vedtak til lov
om behandling av arbeidstvisten mellom Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens landslag (SPL) og staten i forbindelse med tariffrevisjonen 1994 i særskilt nemnd.

§ 1.

       Arbeidstvisten mellom Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens landslag og staten vedrørende tariffrevisjonen for 1994 skal avgjøres av en særskilt nemnd.

§ 2.

       Den særskilte nemnd består av en formann og seks andre medlemmer, med personlige varamenn, oppnevnt av Høyesterett. Formannen og to andre medlemmer må ikke ha slik stilling at de kan ansees som partsrepresentanter, og skal oppfylle de krav som er foreskrevet for høyesterettsdommere. Vedkommende departement og polititjenestemannsorganisasjoner kan hver for seg fremsette forslag til to medlemmer med varamenn. De som foreslås må ha erklært seg villig til å motta vervet. Er konkurrerende forslag kommet fra forskjellige organisasjoner for tjenestemennene, oppnevnes fortrinnsvis en representant fra hver av de største organisasjonene. Er forslag ikke innkommet innen den frist som er fastsatt, skjer oppnevnelsen uten innstilling.

       Nemnden avgjør lønnstvisten for 1994 med bindende virkning for partene. Reglene i lov om offentlige tjenestetvister § 27 tredje ledd får tilsvarende anvendelse.

§ 3.

       Ved sin behandling skal den særskilte nemnd legge følgende retningslinjer til grunn:

1. En oppfølging av de lønnsnivåforutsetninger som lå til grunn da Stortinget i 1959 fjernet streikeretten.
2. Hensyntagen til endrede finanseringsvilkår ved politiutdanningen som må kompenseres.
3. En refleksjon i lønnsnivået av endrede forhold i arbeidssituasjonen hva angår risiko og endringer i krimininalitetsbildet og kriminelles oppførsel i forhold til situasjonen i 1959.

§ 4.

       Loven trer i kraft straks.

4. Komiteens tilrådning

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til forslaget og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:02 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen og Jan Simonsen til lov om behandling av arbeidstvisten mellom Samarbeidsorganisasjonen Norsk Politiforbund/Lensmannsetatens landslag (SPL) og staten i forbindelse med tariffrevisjonen i 1994, i særskilt nemnd - avvises.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 25. oktober 1994.

Grethe G Fossum, Eli Sollied Øveraas,

leder og ordfører. sekretær.