1. Innledning

       I proposisjonen fremmes forslag til lov om kompensasjon for merverdiavgift til kommuner og fylkeskommuner ved kjøp av visse tjenester fra private. Formålet er å etablere en ordning som kan nøytralisere konkurransevridning som kan oppstå som følge av merverdiavgiftssystemet mellom kommunal egenregivirksomhet og kommunens kjøp av nærmere angitte tjenester fra privat sektor.

       Denne formen for konkurransevridning kan oppstå i de tilfeller hvor kommunale og fylkeskommunale institusjoners egen fremstilling av en vare eller tjeneste skjer uten plikt til å beregne merverdiavgift, mens anskaffelse av en tilsvarende vare eller tjeneste fra private blir avgiftsbelagt. Kommunale og fylkeskommunale institusjoner kan bl.a. på denne bakgrunn i enkelte tilfeller ha en økonomisk fordel av at tjenestene blir utført med egne ansatte i stedet for å kjøpe tjenestene fra registrerte næringsdrivende.

       Det er et grunnleggende prinsipp i merverdiavgiftssystemet at avgiftsbestemmelsene skal virke mest mulig konkurransemessig nøytrale, dvs. at avgiften ikke bør føre til annen tilpasning enn den som hadde funnet sted uten avgift. Merverdiavgiftsloven har på denne bakgrunn bl.a. bestemmelser om at prinsipielle spørsmål om konkurransevridning etter merverdiavgiftsloven kan forelegges for et rådgivende utvalg for uttalelse.

       Alle virksomheter som ikke er merverdiavgiftspliktige vil komme i en annen stilling i forhold til merverdiavgiften når tjenestene utføres i egenregi i stedet for ved kjøp fra andre. Problemstillingen knyttet til konkurransevridning er som sådan ikke spesiell for offentlig sektor. Finansdepartementet ser det likevel, særlig ut fra omfanget av kommunal egenregivirksomhet, som spesielt relevant å gjøre noe med konkurransevridningen i forhold til kommunal sektor innenfor sektorer der slike virkninger kan antas å være av betydning. Det fremmes derfor forslag om begrenset kompensasjon for merverdiavgift til kommuner og fylkeskommuner ved kjøp av visse tjenester fra registrerte næringsdrivende.

1.1 Bakgrunn

       Konkurransevridning mellom offentlig og privat virksomhet som følge av merverdiavgiftssystemet, har vært vurdert flere ganger siden merverdiavgiften ble innført i 1970. Problemstillingen ble sist lagt fram for Stortinget i St.meld. nr. 21 (1993-1994), jf. Innst.S.nr.94 (1993-1994).

       I St.prp. nr. 1 (1994-1995) om skatter og avgifter til statskassen fremgår det under pkt. 4.2.2 at Regjeringen vil gå inn for en begrenset kompensasjonsordning innen kommunal sektor for å redusere konkurransevridningen. Bakgrunnen for Regjeringens standpunkt er omfanget av egenregivirksomhet innen kommunal sektor, spesielt innenfor sektorene renhold, vaskeri og renseri, samt bygg og anlegg. Regjeringen varslet at den ville komme tilbake til den konkrete utformingen av ordningen med sikte på eventuell ikrafttredelse fra 1. januar 1995. I B.innst.S.nr.1 (1994-1995) støttet komiteens flertall Regjeringens forslag. Flertallet ville ta endelig standpunkt til hvilke bransjer som burde omfattes av ordningen når endelig forslag foreligger.