5. Ikrafttredelse

       Denne lov trer i kraft 1. januar 1995.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, viser til at Regjeringen ennå ikke har utarbeidet forskrifter til loven. Flertallet forutsetter at loven ikke trer i kraft før utkast til slike forskrifter har vært på høring til berørte parter og endelige forskrifter er utarbeidet. Flertallet antar at dette ikke vil kunne skje innen 1. januar 1995, men først noe senere i 1995. Flertallet mener derfor at loven skal tre i kraft fra den tid Kongen bestemmer og fremmer følgende forslag:

« § 7 skal lyde:

       Denne lov trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. »

       Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og representanten Stephen Bråthen støtter Regjeringens forslag om ikrafttreden 1. januar 1995, som er i samsvar med de ønsker komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse, sterkt ga uttrykk for i Innst.S.nr.94 (1993-1994). Disse medlemmer kan ikke se at det er forbundet med store praktiske problemer å la kommunene opparbeide rett til momsrefusjon etter loven allerede fra førstkommende årsskifte.

       Disse medlemmer vil bemerke at departementet gjennom arbeidet med proposisjonen har tilrettelagt innføringen av ordningen, og at Regjeringen har foreslått at momsrefusjonsordningen skal tre i kraft 1. januar 1995. Disse medlemmer har merket seg at departementet i brev til komiteen av 16. desember 1994 har bedt om bedre tid til å forberede forskrifter dersom det innføres en generell ordning som går lenger enn departementets forslag. Disse medlemmer vil på denne bakgrunn gi Kongen fullmakt til å bestemme når en generell ordning skal tre i kraft, men forutsetter at også det skjer så raskt som mulig, mens ikrafttreden for de bransjer som omfattes av Regjeringens forslag bør gjennomføres 1. januar 1995, i samsvar med proposisjonen.

       Disse medlemmer tar opp følgende forslag:

« § 7 skal lyde:

       Denne lov, hva gjelder sektorene renhold, vask og rens av tekstiler samt bygg og anlegg, trer i kraft fra 1. januar 1995.

       Loven trer for øvrig i kraft fra den tid Kongen bestemmer. »

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til sin merknad foran under pkt. 2.2.1.