2. Endring av avskrivningssatsen for nis-skip

2.1 Sammendrag

       Departementet foreslår at skattemessig avskrivning for skip registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) skal kunne skje med inntil 23 % i henhold til forskrift om dette. For andre skip og driftsmidler for øvrig som inngår i saldogruppe e, jf. skatteloven § 44 A-2, forutsettes det at avskrivningssatsen fremdeles skal være 20 % som angitt i skatteloven § 44 A-5. Forslaget tar hensyn til at internasjonal skipsfartsvirksomhet til en viss grad står i en særstilling når det gjelder skattemessige rammebetingelser som konkurransefaktor. Registrering i NIS krever reell tilknytning til Norge, og økningen vil derfor være en viss stimulans til rederidrift i Norge.

       Den forhøyede avskrivningssatsen skal bare gjelde for skip som er registrert i NIS og som følger de retningslinjer m.v. som er gitt i lov av 12. juni 1987 nr. 48 om Norsk internasjonalt skipsregister (NIS-loven), blant annet om begrensning av fartsområde. Videre er forslaget om forhøyet avskrivningssats begrenset til å gjelde skip, i motsetning til andre flyttbare innretninger som også kan registreres i NIS. Det fremstår etter departementets vurdering som hensiktsmessig å følge den avgrensning lov av 20. juli 1893 nr. 1 om sjøfarten (sjøloven) legger opp til, jf. sjøloven § 371. Det legges her til grunn at boreplattformer og lignende flyttbare innretninger ikke er å anse som skip. Departementet foreslår heller ikke at innretninger som i utgangspunktet er å anse som skip, men som i det vesentlige er utstyrt for å fylle de samme formål som boreplattformer og lignende innretninger, skal omfattes av den forhøyede avskrivningssatsen. Departementet legger til grunn at det ikke kan være aktuelt å gjennomføre ytterligere økninger i avskrivningssatsen for NIS-skip enn det forslaget på 23 % innebærer. Dette vil i så fall kunne aktualisere tiltak som sikrer at skattemessige underskudd i rederinæringen, på grunn av høye fradrag, ikke gir seg utslag i reduserte skatteinntekter fra annen virksomhet skattyter driver.

       Lovteknisk foreslås endringen gjennomført ved at det i skatteloven § 44 A-5 inntas en bestemmelse om at kongen gis hjemmel til å gi forskrift om at skip registrert i norsk internasjonalt skipsregister kan avskrives med inntil 23 %. Den nærmere avgrensning av ordningens anvendelsesområde skal fremgå av forskriften. Utkast til forskrift følger som vedlegg til proposisjonen.

       En økning i avskrivningssatsen på 15 % (fra 20 til 23 %) vil ut fra 1994-tall innebære en økning i de samlede avskrivninger på snaut 700 mill. kroner for NIS-skip. Forutsatt at alle selskaper er i skatteposisjon vil dette innebære en reduksjon i skatteprovenyet på om lag 200 mill. kroner. Det er vanskelig å få brakt på det rene hvor stor andel av de samlede avskrivningene knyttet til NIS-flåten som skjer i bedrifter som ikke er i skatteposisjon. Endrede skatteregler vil først få skattemessig betydning når de kommer i skatteposisjon. Departementet legger til grunn at normalsituasjonen er at rederiene er i skatteposisjon. I den grad den beregnede provenyvirkningen av å endre avskrivningssatsen er overvurdert i forhold til dagens situasjon, illustrerer det at skipsfartsnæringen i dag betaler lite skatt. Provenyanslaget kan illustreres nærmere ved å ta utgangspunkt i børsnoterte selskaper i utenriks skipsfart. I 1994 var omlag 3,5 mrd. kroner, som tilsvarer drøyt 80 % av de samlede ordinære avskrivningene til børsnoterte skipsaksjeselskaper, knyttet til selskaper i skatteposisjon. For børsnoterte skipsaksjeselskaper i skatteposisjon vil det beregnede provenytapet ligge på anslagsvis 90 mill. kroner.

2.2 Komiteens merknader

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og representanten Stephen Bråthen viser til merknader under avsnitt 1.2 og avviser Regjeringens forslag.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til merknader under avsnitt 1.2 og slutter seg til Regjeringens forslag. Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Vedtak til lov om endring i lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven).

I.

       I lov av 18. august 1911 nr. 8 om skatt av formue og inntekt (skatteloven) gjøres følgende endring:

§ 44 A-5 annet ledd skal lyde:

       Kongen kan gi forskrift om at forretningsbygg i distriktene og bygg med kort levetid kan avskrives med inntil dobbel prosentsats, og om at skip registrert i Norsk internasjonalt skipsregister kan avskrives med inntil 23 %.

II.

       Endringen under I trer i kraft med virkning fra og med inntektsåret 1996. »

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til sine merknader under avsnitt 1.2 og avviser Regjeringens forslag.