11. Økonomiske og administrative konsekvenser

11.1 Sammendrag

       Departementet viser til at ved å gi partene i arbeidslivet adgang til å avtale bruk av midlertidig tilsetting innenfor kunstnerisk sektor, forskningsarbeid og arbeid i forbindelse med idrett, vil virksomhetene kunne gis noe større fleksibilitet i forhold til behov for kreativitet og fornyelse innen de aktuelle sektorer. Bruk av avtaleadgangen forutsetter at arbeidstakerorganisasjonene er villige til å inngå slike avtaler. Basert på de uttalelser departementet har mottatt i høringsrunden fra berørte arbeidstakerorganisasjoner er det grunn til å tro at avtalemuligheten vil bli benyttet. Det er imidlertid vanskelig å anslå den totale bruken av midlertidig tilsetting i disse tilfellene. De tre sektorene utgjør en relativt liten gruppe av det totale antall sysselsatte. Departementet peker på at forslaget neppe antas å ha noen sysselsettingsmessig effekt. Forslaget kan føre til noe merarbeid for partene i arbeidslivet i forbindelse med bistand ved eventuell inngåelse av avtalene. Samlet sett må dette merarbeidet antas å være lite.

       Departementet viser til at en klarere regulering av når det vil være adgang til midlertidig tilsetting i de forskjellige arbeidsmarkedstiltakene i mange tilfeller vil gjøre det lettere å få arbeidsgiverne til å ta inn yrkeshemmede og arbeidsledige på arbeidsmarkedstiltak. Dette vil kunne bedre mulighetene for å gjennomføre arbeidsmarkedspolitikken

       Departementet viser videre til at muligheten til å fastsette en kortere oppsigelsesfrist for deltakere i arbeidsmarkedstiltak sikrer at arbeidssøkere som deltar på tiltak raskt kan besette ledige jobber. Dette øker deres muligheter til å komme i ordinært arbeid og kan bidra til lavere arbeidsledighet.

       Departementet antar at de øvrige forslag til lovendringer ikke vil ha nevneverdige økonomiske eller administrative konsekvenser.

11.2 Komiteens merknader

       Komiteen har ingen merknader til departementets vurdering av de økonomiske og administrative konsekvensene av de foreslåtte lovendringene.