18. Økonomiske og administrative konsekvenser

18.1 Sammendrag

       Det uttales at forslagene i proposisjonen ikke innebærer betydelige endringer av økonomisk eller administrativ karakter for kommunene eller staten. Innføringen av skjerpede og mer omfattende krav til bevillingssøkerne representerer den vesentligste endringen, og vil innebære mer omfattende saksbehandling for bevillingsmyndighetene. Den opplysnings- og meldeplikt som vil gjelde for skatte- og avgiftsmyndighetene, betyr en økt arbeidsmessig belastning. Innføringen av begrenset klageadgang over kommunale vedtak om salgs- og skjenkebevillinger vil i tillegg til å belaste kommunene, kunne bety en relativt stor administrativ og økonomisk merbelastning på fylkesmennene og departementet.

       Gjennomføring av forslaget om å utvide rammen for taket på antall vinmonopolutsalg med ca 50 vil medføre at investeringsbehovet i A/S Vinmonopolet vil øke betydelig i årene som kommer. Forslaget om å forbedre A/S Vinmonopolets ordning med forsendelsessalg i samarbeid med Postverket, vil medføre en økt administrativ og økonomisk belastning for selskapet, men det er vanskelig å fastslå omfanget før en forbedret ordning er utviklet og tatt i bruk.

       Det uttales at departementets forslag om økt satsing på forebyggende rusmiddelarbeid vil bli fulgt opp gjennom de årlige budsjettbehandlingene.