2. Nærmere om forslagene

2.1 En likestilling av AFP 64 år og alders-/uførepensjon i forhold til oppsatt pensjon

       Departementet mener det bør presiseres i lovverket at AFP 64 år skal likestilles med utbetalt alders-/uførepensjon i forhold til reglene om oppsatt pensjon i lov om pensjonsordning for apoteketaten § 7 nr. 2. En slik presisering finnes i lov om Statens Pensjonskasse § 24 første ledd første punktum, og departementet foreslår at det samme skal gjelde i lov om pensjonsordning for apoteketaten. En viser videre til at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten støtter forslaget.

2.2 En likestilling av AFP 64 år og alderspensjon i forhold til pensjon til en gjenlevende ektefelle

       Departementet mener det bør presiseres at en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker som mottok AFP 64 år, har rett til en måneds alderspensjon. På den måten bringes reglene i samsvar med den ordning som gjelder i statlig sektor. En viser videre til at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten ønsker en slik presisering. På denne bakgrunn vil departementet foreslå at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 9 tredje ledd bringes i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 26 andre ledd andre punktum, slik at det klart går fram at en gjenlevende ektefelle etter en arbeidstaker som mottok AFP 64 år, har rett til en måneds alderspensjon.

2.3 Rett til enke-/enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist

       Departementet mener reglene om enke- og enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist, bør være de samme som for enke- og enkemannspensjon etter en person som mottok AFP 62 år SPK. En legger videre vekt på at styret i Pensjonsordningen for apoteketaten ønsker en slik presisering, og vil på denne bakgrunn foreslå at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 15 første ledd bringes i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 32 første ledd på dette punktet.

2.4 Beregning av enke-/enkemannspensjon etter en AFP 64 år-pensjonist

       Departementet finner det uheldig at det ikke fins noen regler som positivt sier hvordan enke- eller enkemannspensjonen skal beregnes når den avdøde mottok AFP 64 år. En ønsker å rette på dette forholdet, og foreslår at de beregningsreglene som i dag blir lagt til grunn, blir lovfestet. Det vil si at lov om pensjonsordning for apoteketaten § 17 nr. 1 endres, slik at den blir i samsvar med lov om Statens Pensjonskasse § 32 andre ledd. En viser videre til at forslaget støttes av styret i Pensjonsordningen for apoteketaten.

2.5 Økonomiske og administrative konsekvenser

       Lovendringene vil ikke ha økonomiske og administrative konsekvenser.