Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Vidar Bjørnstad, Astrid Marie Nistad, Jan Petter Rasmussen og Ane Sofie Tømmerås, fra Fremskrittspartiet, Jan Simonsen og Jørn L. Stang, fra Kristelig Folkeparti, Finn Kristian Marthinsen og åse Wisløff Nilssen, fra Høyre, lederen Kristin Krohn Devold og Magnhild Afseth Olrud og fra Senterpartiet, Tor Nymo, vil innledningsvis peke på at forslaget griper fatt i en sentral og sammensatt problemstilling, nemlig spørsmålet om hvilken betydning reguleringsplaner skal ha når det fastsettes erstatning for ekspropriasjon. Etter Grunnloven § 105 har den det eksproprieres fra krav på full erstatning. Prinsipper for ekspropriasjonserstatningen er nedfelt i lov av 6. april 1984 nr. 17 om vederlag ved oregning av fast eigedom og nærmere utformet gjennom rettspraksis.

Komiteen har merket seg at forslaget som fremmes av representantene Gabrielsen og Hernæs er identisk med forslaget som ble fremmet i Dokument nr. 8:87 (1995-1996).

Komiteen mener at det er behov for en juridisk avklaring før en tar endelig stilling til det framlagte lovforslaget. Komiteen viser i denne sammenheng til kommentarene fra justisminister Odd Einar Dørum til behandling av Dokument nr. 8:66 (1998-1999) i brev til komiteen av 2. desember 1999, jf. vedlegg 1.

Komiteen vil videre peke på at rettstilstanden når det gjelder forholdet mellom reguleringsplan og ekspropriasjonserstatning er et vanskelig og kontroversielt spørsmål. Gode grunner tilsier at det kan være behov for å trekke opp en klarere grense som bidrar til å fjerne de mulige uklarheter som i dag eksisterer. Komiteen er blant annet kjent med at det i den svenske ekspropriasjonsloven på en klarere måte knesettes hvilke prinsipper man skal avgjøre erstatningen etter.

Komiteen ber departementet opprette et eget utvalg som får i oppgave å se nærmere på de problemstillinger som reiser seg i forbindelse med forholdet mellom reguleringsplan og ekspropriasjonsertatning, og at saken deretter forelegges Stortinget i egnet form.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, er enig i intensjonen bak forslaget.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet vil avvente resultatet av den juridiske utredning som skal foretas, før en konklusjon trekkes.

Disse medlemmer viser for øvrig til sine merknader i Innst. O. nr. 65 (1997-1998).