Vedlegg 3: Brev av 10. februar 2000 fra finansminister Gudmund Restad til stortingsrepresentant Terje Johansen

Ot.prp. nr. 19 (1999-2000) om endringer i regnskapsloven - regnskapsføring i finansinstitusjoner

Jeg viser til Deres brev 8. februar 2 000 der De ber bekreftet at forslaget i Ot.prp. nr. 19 (1999-2000) om utsatt ikrafttredelse av plikt til å anvende egenkapitalmetoden også omfatter regnskapsføring i finansinstitusjoner.

Forslaget i Ot.prp. nr. 19 (1999-2000) om utsatt ikrafttredelse av plikt til å anvende egenkapitalmetoden omfatter alle regnskapspliktige som etter regnskapsloven § 5-17 annet ledd har plikt til å anvende egenkapitalmetoden. Regjeringen har ikke foreslått noe unntak for finansinstitusjoner i loven.

Finansdepartementet sendte 14. januar 2000 på høring et forslag til forskriftsendring fra Kredittilsynet ved brev 21. desember 1999 til Finansdepartementet om at krav til bruk av egenkapitalmetoden opprettholdes for vurdering av investering i datterselskap som konsolideres for banker, finansieringsforetak og forsikringsselskaper. Etter regnskapsloven § 9-1 tredje ledd kan departementet for finansinstitusjoner og enkelte andre regnskapspliktige gi forskrift som utfyller eller fraviker regnskapsloven kapittel 3 til 7. I medhold av denne bestemmelsen kan det bl.a. fastsettes særskilte vurderingsregler for finansinstitusjoner, jf. regnskapsloven kapittel 5. Kredittilsynet har i brevet 21. desember 1999 opplyst at de ser et sterkt behov for fortsatt å stille krav til bruk av egenkapitalmetoden for banker, finansieringsforetak og forsikringsselskaper på bakgrunn av at valg av ulike regnskapsprinsipper generelt sett synes å medføre betydelige forskjeller i regnskapstallene. Kredittilsynet legger vekt på at regnskapene blant annet blir benyttet som grunnlag for kvartalsvise analyser av balanseutvikling, og at valgfrihet vil vanskeliggjøre disse analysene. Kredittilsynet legger videre vekt på at spesielle hensyn innen livsforsikring tilsier at egenkapitalmetoden bør gjøres pliktig for livsforsikringsselskaper. Det siktes her til at årsresultatet i livsforsikringsselskaper danner grunnlag for tildeling av overskudd til forsikringskundene.

Ved høringsfristens utløp 7. februar, har Finansdepartementet mottatt merknader fra Finansnæringens Hovedorganisasjon, Storebrand, Den norske Revisorforening, Norsk RegnskapsStiftelse og Norges Bank. Norges Bank støtter forslaget, de øvrige instansene går mot. Jeg legger vekt på de innvendinger som har kommet mot Kredittilsynets forslag, og legger etter en foreløpig vurdering opp til at unntak i regnskapsloven fra plikt til å anvende egenkapitalmetoden også skal gjelde for finansinstitusjoner. Jeg tar her forbehold om en nærmere vurdering av om egenkapitalmetoden likevel bør være obligatorisk for livsforsikringsselskaper ut fra hensynet til tildelingen til kundene, som er omtalt ovenfor. Finansdepartementet vil bl.a. konsultere Kredittilsynet før det tar stilling til dette.