5. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, mener det er riktig at loven utvides til også å gjelde smittestoffer og fremmedstoffer hos dyr. Dette vil ytterligere være med på å understreke at norsk mat skal være fri for skadelige smittestoffer og fremmedstoffer som kan medføre risiko for helseskade hos mennesker.

Komiteen merker seg at lovendringsforslaget skal gi mulighet for å fastsette gebyr for tjenester som utføres i medhold av loven. Dette vil føre til administrative forenklinger, men kan føre til økte kostnader for husdyrbrukerne.

Komiteen merker seg videre at lovforslaget skal gi hjemmel for å få etablert rutiner for internkontroll i virksomhetene. Komiteen forutsetter at dette ikke er rutiner som går utover det allerede eksisterende kvalitetssikringsprogrammet mange dyreeiere allerede i dag er med på frivillig, men at det er for å få med alle i et enkelt system for gode rutiner. Dette vil i så fall igjen være med på å understreke viktigheten av at norsk mat produseres på en sikker måte.

Komiteen ser det også som en fordel at en får innført standardsatser for erstatning av dyr. Det er i år innført et system med maksimalsatser, og komiteen regner med at standardsatsene vil følge nåværende maksimalsatser. Komiteen er tilfreds med at dette systemet vil føre til mindre byråkrati og mindre utgifter idet skjønn og tvister stort sett vil falle bort.

Komiteen har også merket seg at lovendringen også vil føre til at Norge vil oppfylle sine forpliktelser i henhold til EØS- og WTO-avtalene, når erstatning for innførte og utførte dyr blir likestilt.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, mener det er riktig at innkreving av avgift på fôr ikke bare skal gjelde hund og katt, men utvides til å omfatte selskapsdyr generelt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til forslaget om å utvide avgiftsgrunnlaget til å omfatte avgift på fôr til andre selskapsdyr enn hund og katt. Disse medlemmer vil minne om Fremskrittspartiets og Høyres merknader om dette i Innst. S. nr. 235 (1999-2000). Disse medlemmer vil på denne bakgrunn motsette seg forslaget.