Vedlegg 2: Brev fra landbruksminister Lars Sponheim til næringskomiteen, datert 27. oktober 2003

Ot.prp. nr. 94 (2002-2003) Om lov om regulering av svine- og fjørfeproduksjon

Viser til næringskomiteens henvendelse av 24. oktober 2003.

For det første vil jeg gjøre oppmerksom på at Lov om regulering av svine- og fjørfeproduksjon ikke har som formål å regulere produksjonen i forhold til markedet. Loven skal i likhet med tidligere, være et lovmessig grunnlag for å regulere strukturen. Dette bidrar til at produksjonen spres på flere enheter, og til å opprettholde en differensiert bruksstruktur med basis i familiejordbruket. Dette er da også bakgrunnen for at en har valgt å nedfelle bestemmelsene om konsesjonsgrenser i forskrift og ikke i lov.

Når Regjeringen har valgt å heve konsesjonsgrensene i gjeldende forskrift med om lag 50 %, henger dette sammen med at en ser behov for å legge til rette for større enheter og gjennom det lavere enhetskostnader. Vi mener at dette er en forsvarlig og formålstjenlig økning, samtidig som ordningen ivaretar de strukturmessige hensyn.

Når det gjelder produksjonen av svinekjøtt i forhold til etterspørselen i markedet, viser den siste markedsprognosen for 2004 at dette tilnærmet vil komme i balanse. Norsvin har for øvrig registrert en betydelig økning i inseminasjonstallene for svin høsten 2003, og det er etter departementets syn ikke noe som taler for at det vil bli mangel på svinekjøtt. Tvert imot viser tall og utvikling at det ligger an til god balanse både i 2003 og 2004.