2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, leiaren Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, frå Framstegspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Morten Ørsal Johansen, frå Høgre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og frå Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til den fremlagte proposisjonen fra Regjeringen og de forslag som der fremmes. Komiteen slutter seg til Regjeringens målsetting om raskere saksbehandling og viser til at det er et tema det har vært fokusert på lenge. Det vises også til at Riksrevisjonen har påpekt ulike utfordringer mht. saksbehandlingen ved norske domstoler, både med hensyn til fremdrift og kvalitet.

Komiteen vil understreke at der hvor det fremsettes forslag til raskere saksbehandling, må ikke dette skje på bekostning av rettssikkerheten til de berørte, det være seg siktede eller offer. Noe av det viktigste domstolen gjør er å ha et balansert og objektivt syn uten at noen av partene favoriseres.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at den endring som her foreslås i straffeprosessloven kan oppfattes å redusere legmannsaspektet. For noen vil dette kunne oppfattes som et inngrep i et av de bærende prinsippene innen norsk rettstradisjon.

Disse medlemmer har registrert de bekymringer som er fremsatt, men er likevel positiv til effektiviseringen Regjeringens forslag medfører. Disse medlemmer er imidlertid usikker på om den enkelte siktedes rettssikkerhet ivaretas godt nok dersom dette forslaget innføres. Da det er store forskjeller mellom de ulike foreleggssaker, er det en fare for at rettssikkerheten blir svekket ved å sette rett med én dommer i noen saker selv om retten finner dette ubetenkelig. Disse medlemmer er derfor av den oppfatning at siktede må samtykke til at en foreleggssak skal dømmes for kun én fagdommer. Man sikrer da at siktede får velge om han vil la sin sak pådømmes av likemenn eller gjennom en forenklet prosess.

På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

"Straffeprosessloven § 276 første ledd andre punktum skal lyde:

I saker etter § 268 om forhold som kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år, eller med bot og fengsel inntil ett år, kan retten settes uten meddommere dersom siktede samtykker."

Disse medlemmer vil i tillegg vise til at siktede fortsatt kan stille med forsvarer. Man har fortsatt ankeadgang og alle øvrige rettsregler skal overholdes.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, mener det bør være et rimelig forhold mellom sakenes alvor, omfang og kompleksitet på den ene side og ressursbruken på den annen. At legmannselementet er et bærende prinsipp i strafferettspleien, utelukker ikke etter flertallets syn at det kan gjøres unntak på begrensede områder. Flertallet slutter seg derfor til Regjeringens forslag til endringer i straffeprosessloven.

Komiteen understreker at det viktigste ikke er økonomiske prosesshensyn, men hensynet til offer og mulig gjerningsperson.

Komiteen viser til Regjeringens vurdering av endringer i straffeprosessloven. Komiteen er tilfreds med at Regjeringen ikke foreslår endringer i straffeprosessloven § 296 og 297, sett i lys av de betenkeligheter som er innkommet fra høringsinstansene. En slik endring ville kunnet påvirket rettsprosessen vesentlig og siktedes rettigheter ville blitt redusert. Komiteen mener derfor at Regjeringens konklusjon er svært fornuftig.

Komiteen slutter seg videre til forslaget om endringer i forvaltnings- og offentlighetsloven, hvor formålet er å sikre at forskningsideer eller forskningsprosjekter ikke misbrukes. Komiteen er noe usikker på hvor omfattende dette problemet har vært, men støtter likevel Regjeringens forslag for å hindre at slikt kan skje.

Komiteen har utover dette ingen øvrige merknader.