14. Særlige krav til revisor ved revisjon av foretak av allmenn interesse

14.1 Sammendrag

I proposisjonens kapittel 14 behandles direktivets særlige krav til revisorer og revisjonsselskaper som reviderer foretak av allmenn interesse. I samsvar med direktivet foreslås det krav til at slike revisorer skal ha særlig kontakt med foretakets revisjonsutvalg, og til at det årlig skal utarbeides en åpenhetsberetning, hvor sentrale forhold knyttet til virksomheten skal offentliggjøres. Det foreslås dessuten krav til revisorrotasjon minst hvert syvende år, samt karenstid på to år for revisor når det gjelder å tiltre i ledende stilling hos revisjonsklienten.

14.2 Komiteens merknader

Etter lovforslaget gjelder krav om rotasjon av revisor i foretak av allmenn interesse også for vesentlige datterselskaper. Komiteen har her merket seg av omtalen i proposisjonen pkt. 16.1 at et utgangspunkt for å anse et datterselskap for vesentlig er at det foreligger konsolideringsplikt, og at dette kan synes å innebære at rotasjonskravet i praksis vil gjelde alle datterselskaper. Dette skyldes etter det komiteen har forstått at det ved en inkurie er inntatt en henvisning til regnskapsloven § 3-6 i spesialmerknaden til forslaget til ny § 5a-4 i revisorloven.

Komiteen vil presisere at utgangspunktet er at definisjonen av vesentlige datterselskaper ikke vil omfatte datterselskaper som skal utelates fra konsolideringen, jf. regnskapsloven § 3-8, og at det utover dette må vurderes konkret om andre datterselskaper har tilstrekkelig betydning for konsernregnskapet til at det må gjennomføres rotasjon.