Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 20. mai 2009

Spørsmål i forbindelse med Ot prp.nr. 69 (2008-2009)

Jeg viser til brev mottatt 14. mai 2009 fra Stortingets Familie- og kulturkomité i forbindelse med behandlingen av Ot. prp. nr. 69 (2008–2009) om endringer i barnevernloven.

Komiteen har følgende spørsmål:

"Komiteen er kjent med at Norge har underskrevet Europarådets adopsjonskonvensjon, men merker seg at proposisjonen ikke viser til konvensjonen. Komiteen ber derfor om departementets vurdering av hvorvidt forslagene i proposisjonen kommer i strid med konvensjonen."

Jeg forutsetter at spørsmålet retter seg mot forslaget i proposisjonens punkt 4 om økt bruk av adopsjon som barneverntiltak, siden det er dette punktet i proposisjonen der den europeiske adopsjonskonvensjonen kan være relevant.

Europeisk konvensjon om adopsjon av barn er datert 24. april 1967. Denne konvensjonen er nå revidert, og den reviderte konvensjonen ble vedtatt av Ministerkomiteen i Europarådet 7. mai 2008. Norge undertegnet den reviderte konvensjonen i 28. november 2008 og sa opp 1967-konvensjonen med virkning fra mai i år.

Det er riktig som komiteen påpeker at det i vår Ot.prp. nr. 69 ikke er vist til den reviderte europeiske adopsjonskonvensjonen i forhold til spørsmålet om økt bruk av adopsjon som barneverntiltak. Grunnen er at konvensjonen ikke direkte regulerer dette spørsmålet.

Det konvensjonen regulerer er at landene i sitt regelverk kan ha bestemmelser som gir adgang til å gjennomføre adopsjon uten foreldrenes samtykke når foreldrene er fratatt foreldreansvaret for barnet. Konvensjonen forutsetter videre at adopsjon bare kan finne sted når dette er til barnets beste. Ut over dette regulerer ikke konvensjonen nærmere vilkårene for adopsjon uten foreldrenes samtykke. Den reviderte konvensjonens bestemmelser er for øvrig en videreføring av 1967-konvensjonen på dette punkt.

Siden departementets forslag i proposisjonene ikke dreier seg om spørsmålet om det skal åpnes adgang for adopsjon uten foreldrenes samtykke, men gjelder et spørsmål om å endre praksis innenfor gjeldende barnevernlov, anså departementet det ikke nødvendig å vise til denne konvensjonen i proposisjonen. Forslaget vil imidlertid uansett ikke komme i strid med den reviderte europeiske konvensjonen om adopsjon av barn.