1. Innledning

Til Stortinget.

       Den 18. januar 1994 fremmet stortingsrepresentantene Siri Frost Sterri, Jan Tore Sanner og Ingvald Godal et Dok.nr.8-forslag, som lyder som følger:

       « Stortinget ber Regjeringen endre forskrift om opptak til regionale høyskoler slik at søkere som har gjennomført militær førstegangstjeneste får ett tilleggspoeng, uansett om førstegangstjenesten er lovpålagt eller frivillig. »

       Forslagsstillerne begrunner forslaget med ønske om likebehandling slik at alle som har avtjent militær førstegangstjeneste, får tilleggspoeng ved opptak til regionale høyskoler.

       Komiteen har på spørsmål mottatt følgende svar fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet datert 27. januar 1994:

       « Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har bestemt at også kvinner skal få ett tilleggspoeng for avtjent militærtjeneste når de søker om opptak til regionale høgskoler. Dette gjelder kvinner som underskriver villighetserklæring etter tre måneders tjenestetid og fullfører militærtjenesten. Villighetserklæringen innebærer at kvinnene avtjener militærtjeneste på lik linje med menn, og har de samme plikter og rettigheter som de vernepliktige. Dette innebærer bl.a. at de får utstedt tjenestebevis på lik linje med menn som avtjener lovpålagt militærtjeneste.
       Departementet har innhentet opplysninger fra Forsvarsdepartementet som viser at det i 1992 var 319 kvinner som søkte førstegangstjeneste. Av disse fullførte 263 kvinner den frivillige tjenesten. Videre har jeg fått opplyst at det i 1993 var ca 308 kvinner som fullførte frivillig førstegangstjeneste. Fullstendig oversikt for 1993 vil først foreligge i februar, d.å. »

       Videre har komiteen mottatt brev fra departementet datert 11. mars 1994 hvor det understrekes at undertegning av villighetserklæring er en forutsetning for å kunne gjennomføre førstegangstjenesten og at den følgelig er undertegnet av alle som har fullført. Komiteen konstaterer derfor at fullført verneplikt for kvinner er ensbetydende med at villighetserklæring er undertegnet.

       Komiteen er enig med departementet i at kvinner og menn skal likebehandles så langt det er mulig også når det gjelder tildeling av tilleggspoeng for fullført førstegangstjeneste. Komiteen legger til grunn at dette tilleggspoenget ikke gis på bakgrunn av den erfaringen førstegangstjenesten gir, men ut fra den oppgaven som pålegges gjennom verneplikten og det faktum at de det gjelder er en del av mobiliseringsforsvaret frem til fylte 44 år. Dette er, slik komiteen ser det, viktig å vektlegge nettopp for å kunne forsvare at andre som velger å arbeide et år ikke har samme mulighet til å få tilleggspoeng.

       Komiteen er videre kjent med at ordningen med tilleggspoeng for militær eller sivil tjeneste gjelder fra og med opptaket til studieåret 1994-95.

       Komiteen mener i henhold til ovenstående at de hensyn forslagsstillerne ønsker å ivareta med sitt forslag, nå er ivaretatt.

       Komiteen vil peke på at den omleggingen som tidligere er gjennomført med en sanering av systemet med tilleggspoeng var positiv, og slutter seg til intensjonen bak denne. Komiteen mener at en ordning med tilleggspoeng for dem som avtjener verneplikt, må anses som et enkeltstående tilfelle.