1. Innledning

Til Stortinget.

       Det vises i forslaget til at dette fundamentalistiske muslimske iranske regimet har opprettholdt dødsdommen overfor forfatteren Salman Rushdie og forleggere og oversettere av boken « Sataniske Vers », og derved har utfordret det internasjonale samfunns respekt for den viktige menneskerettighet som ytringsfriheten er og må være. Saken blir enda alvorligere ved at dødsdommen også forutsettes eksekvert i stater som Iran har diplomatisk forbindelse med, heter det i forslaget.

       Det vises videre til at passivitet eller en forsiktig og moderat protest fra det internasjonale samfunn overfor Iran i en slik situasjon vil kunne skape inntrykk av unnfallenhet, og at regimet i Iran har vist at dødsdommen er alvorlig ment gjennom de mord som er begått på andre lands territorium. Mye tyder også på en klar sammenheng mellom dødsdommen og mordforsøket på forlagsdirektør William Nygaard, Norge er dermed blitt et sterkt berørt land, heter det i forslaget.

       Det fremholdes i forslaget at tiden nå er moden for en gjennomgang av Norges forhold til Iran og en vurdering av eventuelle initiativ Norge bør ta i forskjellige internasjonale organisasjoner for å øke presset på Iran med sikte på å få regimet til å oppheve dødsdommen.

       Det fremmes derfor forslag om at Stortinget skal be Regjeringen fremme en stortingsmelding om Norges forhold til Iran. I meldingen forutsettes det gitt en oversikt over Norges totale kontakt med og forhold til Iran, herunder handel, kulturell og diplomatisk kontakt og avtaler, deltagelse i internasjonale organisasjoner og institusjoner, m.m. Det bør videre drøftes hvilke tiltak Norge vil kunne gjennomføre for å trappe opp kampen for ytringsfriheten. En vurdering av de diplomatiske forbindelser mellom Norge og Iran, samt mulig utestenging av Iran fra internasjonale organisasjoner og institusjoner bør inngå i en slik melding, heter det i forslaget som lyder:

       « Stortinget ber Regjeringen legge frem en melding om Norges forhold til Iran i lys av den opprettholdte dødsdom overfor Salman Rushdie og hans forleggere og oversettere av boken « Sataniske Vers ». »