3. Hærens krigsstruktur

Hærens strukturmålsetting er, som det fremgår av St.meld. nr. 16 (1992-1993), 1 divisjon bestående av 3 divisjonsbrigader og 1 selvstendig brigade, 2 selvstendige brigader samt 18 selvstendige feltbataljoner. Av disse styrkene utgangsgrupperes det i Sør-Norge 2 selvstendige brigader, henholdsvis i Trøndelag og på Østlandet. Videre vil 8 av de selvstendige feltbataljonene bli utgangsgruppert i Sør-Norge slik:

Innen Distriktskommando Trøndelag

- 2 feltbataljoner

Innen Distriktskommando Sør- og Vestlandet

- 2 feltbataljoner

Innen Distriktskommando Østlandet

- 4 feltbataljoner

       Hærens krigsstruktur vil tallmessig bli bortimot halvert i forhold til dagens organisasjon med en reduksjon fra 13 til 6 brigader og en bemanningsreduksjon fra ca 180.000 til ca 100.000. Dette innebærer imidlertid ikke at Hærens stridsevne halveres. Dagens organisasjon har betydelige mangler av viktig materiell. Ved den forutsatte reduksjon av antall brigader kan materiell fra disse omfordeles til de bestående. Sett i sammenheng med målsettingene om å øke materiellinvesteringene vil brigadene i den nye strukturen få et bedre kvalitativt nivå enn i dag.

       Nedleggelsen av brigadene som skal fases ut starter i 1994 med 4 brigader og de resterende 3 brigader i 1995. Etter omfordelingen av materiellet til de bestående brigader, vil materiell som har en viss stridsverdi bli lagret som et regenereringspotensiale så lenge den operative verdi står i forhold til lagringskostnadene.

KOMITEENS MERKNADER

       Komiteen har merket seg departementets redegjørelse i St.meld. nr. 16 (1992-1993) for Hærens fremtidige krigsstruktur, der det i hovedstrukturen inngår en divisjon med 3 divisjonsbrigader og 1 selvstendig brigade som vil være utgangsgruppert i Nord-Norge, samt 2 selvstendige brigader i Sør-Norge som vil være utgangsgruppert hhv. i Trøndelag og på Østlandet.

       Komiteen har videre merket seg at Hærens framtidige krigsstruktur innebærer en reduksjon fra 13 til 6 brigader og en bemanningsreduksjon fra ca 180.000 til 100.000. Komiteen har videre merket seg at Hærens krigsstruktur tallmessig vil bli bortimot halvert i forhold til dagens organisasjon, men at dette ikke innebærer at Hærens stridsevne halveres.

       Komiteen har merket seg at de brigader som det fortsatt satses på i den nye strukturen vil få et kvalitativt høyere nivå ved en øket satsing på materiellinvesteringer og en omfordeling av materiell fra de brigader som legges ned.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til partiets alternative forsvarsmodell, slik den bl.a. framkommer i Innst.S.nr.150 (1992-1993). Denne modellen med overgang fra et invasjonsforsvar i Nord-Norge til et territorialforsvar med tilstedeværelse i alle landsdeler, krever store endringer i hærstrukturen. Dette medlem går inn for å forlate divisjonskonseptet i Hærens krigsorganisasjon, til fordel for et større antall selvstendige enheter av høy kvalitet på brigade- og bataljonsnivå.

       Dette medlem går inn for følgende struktur for Hæren:

Avdeling/enhet Status 1994 Struktur 2000
Divisjonskommando 1 0
Divisjon med div. tropper 0 0
Infanteribrigade 10 0
Motorisert infanteribrigade 0 4
Mekanisert brigade 3 0
Panserbrigade 0 0
Feltbataljon, lett 21 9
Feltbataljon, luftvern 0 11
Jegerbataljon, selvstendig 0 4


       Dette medlem går inn for en motorisert infanteribrigade i hver landsdel: Nord-Norge, Trøndelag, Vestlandet og Østlandet. Dette medlem støtter reduksjonen fra 13 til 6 brigader, men går altså inn for ytterligere reduksjon.

       Dette medlem er enig i behovet for kvalitetsheving på brigadenivå. Det må innebære å satse på luftvernutstyr og personlig utrustning på materiellinvesteringssiden, slik at målet om et fleksibelt og mobilt territorialforsvar ivaretas.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet, lederen, vil peke på at ved behandlingen av St.meld. nr. 16 (1992-1993) gikk Fremskrittspartiet inn for en større forsvarsstruktur enn det flertallet gikk inn for. Det erkjennes at gjennom stortingsbehandlingen av Innst.S.nr.150 (1992-1993) fikk Fremskrittspartiets strukturforslag, noe som hadde betydd en styrking av Forsvaret på Sør-Vestlandet, ikke flertall.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, vil peke på at den sterkt reduserte hærstruktur som fremstår på Sør-Vestlandet sammen med den foreslåtte regimentsstruktur aktualiserer spørsmålet om Hæren på Vestlandet bør styrkes.

       Et annet flertall, medlemmene fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, vil derfor fremme forslag om at Hærens krigsstruktur vurderes økt med to selvstendige feltbataljoner slik at det totale antall slike i troppelistene blir 20. Disse to forutsettes utgangsgruppert innenfor DKSV's ansvarsområde. Det forutsettes at disse to bataljoner inngår i troppelistene og at utstyrs- og økonomiske konsekvenser legges frem for Stortinget når omfordeling av utstyr fra de nedlagte brigader er klarlagt.

       Dette flertall vil derfor fremme forslag til ny vedtakspost X.

       Komiteens medlemmer fra Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har merket seg at gjennom den av flertallet vedtatte struktur vil brigadene V, 1, 7 og 14 bli nedlagt i 1994, mens brigadene 3, 8 og 13 og vil bli tatt ut av troppelistene i 1995. Disse medlemmer har merket seg at avdelingsmateriell fra de nevnte brigader skal omfordeles til de brigader som skal beholdes og at materiell utover dette skal lagres som regenereringspotensiale.

       Disse medlemmer vil understreke at en tilstrekkelig kadre av velutdannet befal på lavere og middels nivå er en forutsetning for at det skal la seg gjøre på kort tid å bygge opp Forsvaret dersom en utvikling skulle tilsi dette. Grunnet den lange utdanningstid for befal vil mange på sikt ikke gi noen troverdighet til planer om en regenereringsevne. Dette forhold bør legges til grunn for den utdanningspolitikk for befal som skal føres både når det gjelder kvalitet og ikke minst kvantitet.

       Disse medlemmer har merket seg at det fra NROF er fremmet et forslag som innebærer spesielle tiltak for å ivareta personellressurser i de tre sistnevnte brigader. Disse medlemmer anser at et slikt forslag sett i sammenheng med den analyse av bruk av reservebefal som gjøres av FAFO bør danne et grunnlag for videre vurdering av prosjektet. Disse medlemmer vil fremme følgende forslag i tråd med dette:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram for Stortinget en vurdering av bruk av reservebefalet i framtidig struktur basert på NROF's studie om brigadene 3, 8 og 13 og den analyse som utføres av FAFO. »

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til Innst.S.nr.150 (1992-1993), og vil påpeke at Sosialistisk Venstreparti i sin alternative forsvarsmodell har disponert følgende til forsvar av Vestlandet: Øvingsavdeling for Infanteriet opprettet på Voss, hvor mannskapene ble forutsatt fordelt til stående bataljon på Voss. Mannskapene er forutsatt mobilisert i ny luftvernforsterket og motorisert brigade Vest.