25. Uttalelse fra næringskomiteen

Energi- og miljøkomiteen har forelagt et utkast til innstilling for næringskomiteen til uttalelse. Denne komiteen uttaler:

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Høyre, Kristin Krohn Devold, Svein Ludvigsen og Dag C. Weberg, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, vil understreke petroleumsvirsomhetens næringspolitiske betydning. Siden midt på 70-tallet har petroleumsvirksomheten vært den sektor i norsk næringsliv som har trukket til seg den største andelen av landets kapital og kompetanse. Den tradisjonelle industris andel av investering og verdiskapningen har falt sterkt de siste tiår, sett i forhold til resten av Europa. Imidlertid har økningen av leveranser til aktiviteten på norsk sokkel bidratt til å sikre opprettholdelsen av en nødvendig industriell base i Norge.

       Flertallet understreker behovet for å se ulike næringer i sammenheng. Norsk næringsliv er tettere integrert enn noen gang, og rammevilkårene for petroleumsvirksomheten påvirker aktivitet og lønnsomhet for en rekke andre næringer, herunder såvel leverandørindustrien som norsk fiskeri og skipsfart.

       Flertallet er oppmerksom på at dagens produksjonsnivå for norsk olje om få år vil kunne være sterkt nedadgående. Hvis det ikke stimuleres til en tilstrekkelig leteaktivitet vil det kunne begrense iverksetting av nye feltutbygginger og en planmessig utnyttelse av våre ressurser. Dette igjen vil være med å begrense investeringsnivået i petroleumssektoren som vil kunne bli mer en halvert i en toårsperiode. Av 79.000 ansatte i petroleumsvirksomheten arbeider hele 53.000 i leverandørindustrien. Utviklingen i årene fremover vil dermed kunne gi betydelige negative utslag for norsk verkstedsindustri og leverandørindustri for øvrig. De samfunnsmessige virkningene kan bli en drastisk reduksjon av sysselsettingen innen petroleumsvirksomheten som uten tilsvarende vekst i annen næringsvirksomhet kan bli meget alvorlig for et stort antall kystkommuner i Norge.

       Flertallet viser til at produksjonen i fremtiden også ventes å komme fra relativt små felt. Det betyr en strukturendring for hele den petroleumsrelaterte delen av næringslivet som myndighetene må forholde seg aktivt til, for å motvirke betydelige sysselsettingssvikt i berørte næringer.

       Flertallet viser i denne sammenheng til disse respektive partiers merknader om skattebetingelser og glideskala i energi- og miljøkomiteens innstilling.

       Flertallet viser ellers til at leverandørindustrien utgjør et høyt utviklet petroleumsfaglig miljø både nasjonalt og ikke minst internasjonalt. Det er derfor av stor betydning for industrien å ha en god markedsposisjon i hjemmemarkedet, for å kunne hevde seg internasjonalt.

       Flertallet viser til petroleumsvirksomhetens betydning for deler av norsk skipsfart i form av boreskip, supplyskip, flytende plattformer m.v. Flertallet ser det som viktig at Regjeringen foretar en vurdering av flåtefornyelsen og den betydning dette kan ha for å avhjelpe virkningene av et eventuelt investeringsbortfall på norsk sokkel. Vurderingen bør også omhandle hvordan norsk skipsfartsnæring kan bidra som døråpnere internasjonalt for den offshorerettede leverandørindustrien.

       Flertallet vil også understreke betydningen av den teknologiutviklingen som har funnet sted i den norske leverandørindustrien som følge av oppdrag på norsk sokkel og at industrien nå er meget konkurransedyktig internasjonalt. Flertallet vil understreke betydningen av at denne teknologien forblir i bedriftene, for å styrke deres konkurranseposisjon på såvel norsk som utenlandsk sokkel.

       Flertallet er tilfreds med at det nå skal legges frem en tilleggsmelding som utreder mulighetene og omfanget av norsk innenlands utnytting av gass, så vel til industriell anvendelse som til effektivisering av vannkraftproduksjonssystemet. Dette er viktig med tanke på optimal økonomisk utnyttelse innenlands og for eksport.

       Foruten de store inntekter petroleumssektoren gir landet vil flertallet fremheve behovet for å sette denne sektoren inn i et industristrategisk perspektiv. I denne sammenhengen vil flertallet vise til den omfattende konkurranseevne studien (det norske Porter-prosjektet) som fremhevet den strategiske betydningen av petroleumssektoren som et av landets viktigste industrielle miljøer (cluster).

       Flertallet ser det derfor som viktig at de næringspolitiske og industrielle aspekter så vel som de langsiktige samfunnsøkonomiske hensyn tillegges betydelig vekt når rammebetingelsene for norsk sokkel utformes. Dette vil være særlig viktig i den nært forestående diskusjonen om hvilke felt som skal utbygges for å sikre norsk gassalg til Europa. Flertallet viser for øvrig til merknadene i energi- og miljøkomiteens innstilling.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, viser til sine respektive partiers merknader i energi- og miljøkomiteens innstilling til St.meld. nr. 26 (1993-1994) Om petroleumsvirksomheten, og har for øvrig ingen merknader.