5. Kap. 7. Forsvarsdepartementet

5.1  Forsering av utbetaling ved årsslutt på enkelte bygge- og anleggsprosjekter

       Riksrevisjonen har kontrollert posteringer på enkelte bygge- og anleggsprosjekter i Forsvarets bygningstjeneste, og denne undersøkelsen viste bl.a. at

- avdragsfakturaer utstedes og betales oftere enn det som er angitt i NS 3430 om at avdrag kan kreves på grunnlag av det som er tilført byggeplassen, men at faktura for avdrag ikke skal sendes oftere enn hver fjerde uke
- fakturarer utstedes før utstyr er levert eller arbeider utført
- utbetalinger og posteringer er foretatt på grunnlag av telefaksoverført faktura
- det forekommer feil og mangler knyttet til forskuddsutbetalinger

       Forseringen i tidspunkt for betaling medfører at regnskapet for 1992 er belastet for 25 mill. kroner som først skulle vært betalt i 1993, og det er i tillegg avdekket flere tilfeller hvor innkjøp av inventar og utstyr er belastet prosjektkonti. Riksrevisjonen anfører at siden denne undersøkelsen bare gjelder et begrenset utvalg av det totale antall prosjekter for 1992, antas at forholdene også kan gjelde andre prosjekter og derved også større beløp.

       Forsvarets Bygningstjeneste (FBT) innrømmer at det er grunn til å kritisere visse forhold vedrørende forsert utbetaling, feil og mangler ved kontrahering og bestilling, samt postering av utgifter til inventar og utstyr på prosjektkonti. FBT uttaler videre at regelverket vil bli innskjerpet på bakgrunn av Riksrevisjonens merknader.

       Forsvarsdepartementet har uttalt at det vil innskjerpe at fireukersregelen for betaling av avdrag skal overholdes. De tilfeller der fakturering har skjedd før arbeidet er utført eller varen levert, vil bli gjennomgått, og departementet vil innskjerpe rutiner for beregning av rente ved forskuddsutbetaling. Departementet har i sitt svar behandlet de konkrete feil og mangler som er tatt opp og viser til at de vil gjennomgå, innskjerpe eller rette på enkelte av de forhold Riksrevisjonen har bemerket. Forsvarsdepartementet har ikke kommentert at påviste feil og mangler har resultert i en forsert utbetaling i slutten av året.

       Riksrevisjonen bemerker at kontraktsfestede regler for fakturerings- og betalingsrutiner ikke skal fravikes i desember måned for at utbetaling skal skje før årsskiftet. Videre må utbetaling skje på grunnlag av originalfaktura og ikke med basis i telefaksoverført faktura. Når det i anbudsinnbydelsen er forutsatt forskuddsutbetaling, må vilkårene være i samsvar med Regelverk for Statens anskaffelsesvirksomhet. Riksrevisjonen uttaler videre at dokumentasjon som spesifiserer kjøp av inventar og utstyr ikke fremgår av byggeprogrammet for Forsvarets Overkommando/ Etterretningstjenesten ved Lutvann leir. Riksrevisjonen uttaler derfor at det ikke foreligger hjemmel for å belaste prosjektbevilgningene for disse utgiftene.

       Forsvarsdepartementet har til antegnelsen svart at departementet tar til etterretning at Riksrevisjonen påpeker at påviste feil og mangler har resultert i en forsert utbetaling i slutten av året, og departementet vil innskjerpe at betaling med grunnlag i telefaksoverført faktura ikke skal forekomme.

       Riksrevisjonen foreslår antegnelsen: « Til observasjon ».

5.1.1  Komiteens merknader

       Komiteen vil understreke at alle enheter også innen Forsvaret må ivareta den største grad av nøyaktighet for å ivareta statens økonomiske interesser. Investeringer og innkjøp må ikke foregå ut fra at det er midler igjen på konto, men ut fra et reelt behov.

       Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens bemerkning om at kontraktsfestede regler for fakturerings- og betalingsrutiner ikke skal fravikes i desember måned for at utbetaling skal skje før årsskiftet. Det er heller ikke akseptabelt at fakturaer utstedes før utstyr er levert eller arbeider utført. Komiteen vil understreke at utbetalinger må foregå mot reelle/originale fakturarer. Komiteen vil også understreke at det må være en kvalitativt god kontroll, slik at mangler og feil knyttet til forskuddsbetalinger unngås.

       Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon.