1. Innledning

      Til Stortinget.

       I Dok.nr.8:95 (1994-1995) foreslår 5 stortingsrepresentanter fra 5 forskjellige partier at et parti utrangerte Mauserrifler blir solgt fremfor at partiet destrueres i samsvar med hovedregelen i Tjenestereglement for Forsvaret. I samme reglement er det imidlertid gitt adgang for Forsvarsdepartementet til å gi dispensasjon fra hovedregelen og godkjenne salg.

       Forslagsstillerne anfører at en forutsetning for salg av riflene vil være at vanlige salgsbetingelser legges til grunn, at en kvalifisert kjøper overtar hele partiet og at kjøper har kompetanse til å sikre at våpnene etter gjennomgang har en høy kvalitet når det gjelder sikkerhet.

       En slik anvendelse vil kunne gi inntekter for staten og vedlikeholde kompetanse hos kjøperen, samtidig med at en unngår å bruke midler på destruksjon.

       På dette grunnlag fremmer forslagsstillerne følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen om at unntaksadgangen i Tjenestereglement for Forsvaret punkt 763 - Avhending - gjøres gjeldende slik at utrangerte Mauserrifler selges etter de regler som gjelder, fremfor å destruere våpnene. »

       I Dok.nr.8:101 (1994-1995) foreslår 5 andre stortingsrepresentanter fra 5 forskjellige partier at hoveddelen av de utrangerte Mauserrifler destrueres i tråd med Tjenestereglement for Forsvaret punkt 763 - Avhending.

       Disse stortingsrepresentanter viser til at det er en svært stor mengde skytevåpen i norske hjem og at undersøkelser tyder på at våpentettheten er høyere enn i de fleste europeiske land. Antallet uregistrerte våpen er også svært høyt.

       Disse stortingsrepresentanter viser dessuten til at det er en klar tendens til økt bruk av skytevåpen i forbindelse med voldskriminalitet i Norge, i likhet med i flere andre land, og at ved salg av 25.000 skytevåpen vil den totale våpenmengden øke. Dette vil derfor kunne bidra til å øke utryggheten og omfanget av grov og farlig voldskriminalitet.

       Disse stortingsrepresentanter anfører videre at siden våpnene er fra den annen verdenskrig kan det være et visst samlermarked for disse. En liten andel av partiet bør derfor kunne frigis for salg til samlere.

       På denne bakgrunn fremmer disse stortingsrepresentanter følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen om å sørge for at hoveddelen av de utrangerte Mauserrifler destrueres, i tråd med Tjenestereglement for Forsvaret punkt 763 - Avhending. »