4. Gasskraftverk i Norge

      Departementet viser til at norske myndigheter er positivt innstilt til leveranser av gass til våre naboland. Det har gjennom mange år vært forhandlet med mulige kjøpere av gass i Sverige, men det finnes ikke kjøpere som kan påta seg så store forpliktelser at det gir grunnlag for bygging av en rørledning for eksport av gass til Sverige og Finland.

       Departementet viser videre til at kraftbalansen i Norden vil bli strammere i årene fremover, og at et gasskraftverk i Norge dermed fremstår som et alternativ for å dekke den økende kraftetterspørselen i Norden. Et gasskraftverk i Norge - i stedet for kullkraftverk i et annet land - vil redusere de samlede utslippene til luft. Dersom gasskraft erstatter tilsvarende energimengder fra kullkraft, vil CO2-utslippet reduseres med mer enn 50 % av utslippet fra kullkraftverket.

       Departementet viser til at et alternativ i de andre nordiske land er bygging av kraftvarmeverk tilknyttet fjernvarmeanlegg. Kraftvarmeverk vil imidlertid ikke være tilstrekkelig for å møte etterspørselen i Norden i årene fremover.

       Naturkraft A/S, med Statkraft, Statoil og Norsk Hydro som eiere, er opprettet for å vurdere mulighetene for eksport av norsk gasskraft. Naturkraft forhandler om salg av gasskraft til finske og svenske kjøpere om kjøp av gass til gasskraftformål. Departementet viser til at Naturkraft har sendt ut forhåndsmelding om bygging av gasskraftverk på henholdsvis 350 og/eller eventuelt 700 MW, hvor alle de tre ilandføringsstedene (Kårstø, Kollsnes og Tjeldbergodden) er satt opp som alternativer. Departementet viser til at forutsatt konsesjon i 1997, kan gasskraftverk startes opp i 1999. Departementet viser videre til at som en del av konsekvensutredningene av gasskraftverket, må behovet for nye kraftledninger tas med. Det er energimyndighetene som skal motta og koordinere behandlingen av en konsesjonssøknad for gasskraftverk og gi konsesjon.

       Det understrekes i meldingen at Regjeringen bare vil kunne gi sin tilslutning til gasskraftverk dersom det er lønnsomt og bidrar til et renere miljø. Stortinget vil få anledning til å drøfte spørsmålet før konsesjon gis.