16. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen utrede innføring av rett til dagpenger eller attføringspenger i inntil ett år for selvstendig næringsdrivende etter en skilsmisse, dersom næringsgrunnlaget bortfaller, og fremme et slikt forslag.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen endre regelverket for EPES, slik at det blir mulighet for uttak av førtidspensjon på samme tidspunkt som i dagens AFP-ordning.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen vurdere mulighet for å utarbeide et regelverk for offentlige, private og egne skattestimulerte pensjonsordninger, slik at det gis like muligheter for opptjening av pensjonsytelse.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag til egen lov for TPES- og EPES-ordninger i samsvar med fellesmerknadene fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet under kap. 12 og 13 i Innst.S.nr.180 (1995-1996).

Forslag fra Arbeiderpartiet:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at det innføres en overgangsordning på inntil 6 måneder som gjør det mulig for enslige forsørgere å motta stønad etter særskilt vurdering utover 3 (+2) år der forsørgeren f.eks. må vente på skolestart, arbeid eller tilsyn til barna.

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag om at overgangsstønad gis i inntil ett år til enslige forsørgere i tilfeller hvor samlivsbrudd skjer etter at yngste barn er begynt på skolen, men før det er fylt 10 år.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å øke støtten til barnetilsyn for enslige forsørgere slik at den utgjør inntil kr 2.300 for ett barn, kr 3.000 for to barn og kr 3.400 for tre eller flere barn.

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 8

       Regelverket om arvede tilleggspensjonsrettigheter beholdes uendret, slik at ektefelle fortsatt arver 55 % av ektefellenes samlede pensjonsrettigheter.

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget om å endre folketrygdloven slik at fedre får selvstendig opptjeningsrett til fødselspermisjon. Dette må gjelde både for arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendringer som kan rette opp de utilsiktede virkningene av innstrammingene i folketrygdens lov- og regelverk de siste årene, spesielt når det gjelder de medisinske kriteriene for uførepensjon.

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen evaluere reformen med overføring av ansvaret for yrkesrettet attføring til arbeidsmarkedsetaten.

Forslag 12

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at personer som har utført tyngende omsorgsarbeid over lang tid, gis rett til attføringspenger når omsorgsmottakeren faller fra.

Forslag 13

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige endringer i velferdsordningene for enslige forsørgere basert på følgende prinsipper:

- Rett til uavkortet overgangsstønad i 6 år til barnet er fylt 10 år.
- Rett til mulig forlengelse av overgangsstønaden i ytterligere 4 år ved utdanning, som arbeidssøkende eller i kombinasjon med arbeidsinntekt.
- Heving av nivået på overgangsstønaden med 10.000 kroner utover Regjeringens forslag i Velferdsmeldingen.
- Rett til 100 % refusjon av dokumenterte utgifter til barnetilsyn begrenset oppad til 3 500 kroner for ett barn, 5.000 kroner for to barn og 6.000 kroner for tre barn.
- En bedre trinnvis avkorting av stønaden til barnetilsyn i forhold til arbeidsinntekt.
- Rett til forsørgertillegg fra Statens lånekasse.
- Nedkomststønaden opprettholdes.

Forslag 14

       Stortinget ber Regjeringen sette i gang forsøk med såkalte «Brukerkontor» i ett eller to fylker. Resultatet av forsøket forelegges Stortinget.

Forslag 15

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om lovfesting av råd for funksjonshemmede i kommuner og fylkeskommuner.

Forslag 16

       Stortinget ber Regjeringen opprettholde dagens ordning uten avkorting av grunnbeløpet for pensjonist med yrkesaktiv ektefelle.

Forslag 17

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at personer som mottar pensjonspoeng for omsorgsarbeid, får medregnet mulige fremtidige pensjonspoeng fram til pensjonsalder dersom uførhet inntreffer i omsorgsperioden.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 18

       Stortinget ber Regjeringen gi en årlig redegjørelse, der forholdet mellom arbeid, attføring, rehabilitering, uføretrygd og sosial stønad belyses grundig med sikte på å oppnå et mer treffsikkert samfunnstjenlig system, som er tilpasset brukerne.

Forslag 19

       Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning med at funksjonshemmede gis rett til fullstipendiert studiestøtte i inntil ett år utover den ordinære ordning som gjelder for studiefinansiering, når merforbruket av studietid skyldes funksjonhemning.

Forslag 20

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til en offentlig godkjenningsordning for institusjoner som tilbyr behandling av rusmiddelmisbrukere.

Forslag 21

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om adgang til førtidspensjon for langtidsledige over 60 år.

Forslag fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 22

       Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 1997 foreslå en ordning der staten dekker 50 % av kommunenes utgifter til omsorgslønn.

Forslag 23

       Stortinget ber Regjeringen vurdere en ordning der gjenlevende fraskilt ektefelle får en viss andel av etterlattepensjon etter tidligere ektefelle, når ekteskapet har vart et visst antall år og gjenlevende har vært hjemmearbeidende størstedelen av ekteskapet.

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:

Forslag 24

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om generell tillatelse til privat arbeidsformidling.

Forslag 25

       Statens Petroleumsfond omdannes til Folketrygdens Støttefond.

Forslag 26

       Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med budsjettet fremlegge et tallgrunnlag som viser hvor store avsetninger man årlig burde foretatt til fond, dersom forsikringsmessige prinsipper ble lagt til grunn for fondsdekning av de fremtidige forpliktelser folketrygden i dag tar på seg.

Forslag 27

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til regelverk for innskuddsbaserte tjenestepensjonsordninger i forbindelse med den bebudede proposisjon om regelverk for de private tjenestepensjonsordningene.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 28

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av et statlig eldreombud med nødvendig sekretariat.

Forslag fra Senterpartiet:

Forslag 29

       Stortinget ber Regjeringen medvirke til et nært samarbeid mellom psykiatrien, rusomsorgen og barnevernet bl.a. ved at kompetansesentrene for disse faggruppene blir samlokalisert.

Forslag 30

       Stortinget ber Regjeringen tilpasse barnevernloven og lov om sosiale tjenester slik at praktiseringen av regelverket med hensyn til behandling av narkomane under og over 18 år blir samkjørt.

Forslag 31

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide veiledende retningslinjer for økonomisk sosialhjelp i kommunene som utgangspunkt for kommunale standarder tilpasset lokale levevilkår og kostnader.

Forslag 32

       Stortinget ber Regjeringen utrede ordning med samfunnslønn.

Forslag 33

       Stortinget ber Regjeringen om å fremme forslag om å heve satsen for gravferdshjelp til 10.000 kroner i forbindelse med statsbudsjettet for 1997.

Forslag 34

       Stortinget ber Regjeringen oppnevne en kommisjon som skal utrede et framtidig pensjonssystem som sikrer en bedre økonomisk grunntrygghet for alle.

Forslag 35

       Stortinget ber Regjeringen utrede mulighet for fleksibel pensjonsalder mellom 60 og 70 år innrettet slik at det utbetales høyere pensjon jo senere avgangsalder.

Forslag 36

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at det gis samme rett til sykepenger og fødselspenger for selvstendig næringsdrivende som for arbeidstakere.

Forslag fra Høyre:

Forslag 37

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag for Stortinget om å endre folketrygdloven slik at fedre får fulle fødselspenger uavhengig av mors stillingsbrøk.

Forslag 38

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av sykelønnsordningen som innebærer én eller flere karensdager og deretter 90 % godtgjørelse etter siste karensdag. Arbeidsgiver dekker hele arbeidstakers krav på lønn fra siste karensdag til dag 14, deretter 20 % av full lønnskompensasjon. Fødselspermisjon skal ikke berøres av ordningen. Ved fravær under barns sykdom dekkes 90 % i hele perioden.

Forslag 39

       Retten til overgangsstønad for eneforsørgere beholdes til barnet fyller 8 år.

Forslag 40

       Stortinget ber Regjeringen oppfordre kommunene til å konkurranseutsette omsorgs- og pleietjenester slik at eldre og funksjonshemmede får større innflytelse over hvem som skal yte dem tjenester, og hvordan tilbudet skal innrettes.

Forslag 41

       Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre krav om egenerklæring om at man er enslig som grunnlag for å få utbetalt full grunnpensjon slik at det blir likebehandling av gifte og samboende pensjonister med hensyn til pensjon.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 42

       Stortinget ber Regjeringen vurdere konsekvensene av å samle de økonomiske stønads- og trygdeordningene til trygdeetaten ut fra ønske om en bedre inntektssikring, reduserte administrasjonsutgifter og bedre kontroll.

Forslag 43

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide nasjonale minstenormer for økonomisk sosialhjelp.

Forslag 44

       Stortinget ber Regjeringen utrede en tidskonto for eldre arbeidstakere som gjør det mulig å kombinere arbeid og trygd fra 60 år og oppover.

Forslag fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 45

       Funksjonshemmede som på grunn av funksjonshemning trenger mer tid for å sluttføre sin universitets- eller høyskoleutdannelse, må få rimelig tilleggstid finansiert ved stipend.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 46

       Stortinget ber Regjeringen utrede hvilke konsekvenser det vil få å gi en generell rett til arbeidsledighetstrygd til ungdom mellom 18 og 25 år som aktivt søker arbeid, men som innenfor dagens system ikke har rett til dagpenger.

Forslag 47

       Stortinget ber Regjeringen øke den generelle gravferdshjelpen med 1.000 kroner til 5.000 kroner i forbindelse med statsbudsjettet for 1997, og utarbeide forslag til en rettighetsfestet tilleggsstøtte til gravferd på 10.000 kroner når avdøde er:

- Foreldre/forsørger til barn under 18 år.
- Barn under 18 år.

       Eller når nærmeste pårørende er:

- Minstepensjonist/eventuelt pensjonist med liten tilleggspensjon uten vesentlig formue utover egen bolig, etter eventuell arv.
- Andre trygdede uten vesentlig formue utover egen bolig, etter eventuell arv.

Forslag fra Kristelig Folkeparti:

Forslag 48

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av sykelønnsordningen som innebærer at det innføres en karensdag og 90 % lønnsdekning resten av sykeperioden. Det forutsettes at ordningen skal gjelde likt for både timelønte og månedslønte. Kronisk syke, fravær ved barns/barnepassers sykdom og svangerskapspermisjon holdes utenfor innstrammingen.

Forslag 49

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til en sykelønnsordning for hjemmearbeidende som har omsorg for barn under 10 år og/eller pleietrengende familiemedlemmer.

Forslag 50

       Stortinget ber Regjeringen om å fremme forslag om å heve satsen for gravferdshjelp til 8.000 kroner i forbindelse med statsbudsjettet for 1997.

Forslag 51

       Stortinget ber Regjeringen nedsette et offentlig utvalg som skal gjennomgå og drøfte fordeler, ulemper og risikomomenter ved ulike fondskonstruksjoner for hele eller deler av folketrygden. Utvalget bør berøre alle relevante områder, herunder forholdet mellom Statens petroleumsfond, Folketrygdfondet og folketrygdens framtidige forpliktelser og en vurdering av ulike mulige fondskonstruksjoner, både i offentlig og privat sektor, som kan anses å ha vesentlig interesse for trygdefinansiering. Utvalget må spesielt redegjøre for fordelingsvirkninger knyttet til fondskonstruksjoner, herunder forholdet mellom generasjonene. Utvalget skal bygge på folketrygdens nåværende hovedinnretning når det gjelder rettighetsreglene.

Forslag 52

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til lovendring som vil gi hver ektefelle en grunnpensjon på 85 % av grunnbeløpet i folketrygden.

Forslag 53

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring av folketrygdloven som gir rett til 3 pensjonspoeng årlig for omsorg for egne barn fram til og med det år barnet fyller 9 år.

Forslag 54

       Stortinget ber Regjeringen utrede måter å bedre pensjonen for hjemmearbeidende som har hatt omsorgsarbeid også før 1992, og som blir pensjonister de nærmeste årene.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 55

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en endring av sykelønnsordningen med innføring av 2 karensdager og derpå følgende 80 % sykelønnsutbetaling. Innsparingen med de 2 karensdagene og 80 % sykelønn tilfaller i sin helhet folketrygden.

Forslag 56

       Stortinget ber Regjeringen utrede spørsmålet om å overføre ansvaret for sykelønnsutbetalingene til partene i arbeidslivet slik man eksempelvis har gjort i Nederland.

Forslag 57

       Tilskudd til barnetilsyn for reelle enslige forsørgere i arbeid eller utdanning økes opp til 2.000 kroner for ett barn, 2.500 kroner for to barn og 3.000 kroner for tre eller flere barn, for dokumenterte utgifter.

Forslag 58

       Stortinget ber Regjeringen utrede spørsmålet om et statlig enhetlig finansieringsansvar for eldreomsorgen.

Forslag 59

       Stortinget ber Regjeringen utrede spørsmålet om statlig overtagelse av sosialhjelpen administrert av trygdeetaten.

Forslag 60

       Full likestilling mellom gifte og samboende pensjonister oppnås over 2 år ved å øke grunnbeløpet til 87,5 % av G og særtillegget til 58,6 % av G i 1996 og tilsvarende opp til 100 % og fullt særtillegg fra 1997.