1. Sammendrag

     De store bankenes aksjeverdi i 1992 og 1993 ble av myndighetene feilaktig vurdert til null, slik at aksjonærene led et tap som ikke bare skyldtes bankenes forretningsdrift, men i større grad offentlige lover og vedtak.

       Det er nå på det rene at de regnskapsregler som gjaldt fra 1960 til 1986 ville ha ført til et helt annet resultat enn de regler som ble innført i 1987.

       Det er videre på det rene at avsetningene til beregnede tap ble holdt skjult fra 1987 til og med 1991 slik at aksjonærene ble holdt uvitende om banktapets størrelse.

       Det er også på det rene at det heftet svakheter ved den vurderingsmetode som revisorene benyttet i sin verdiberegning pr. 31. desember 1992. De tok bare i betraktning markedsverdien av aktivaposter (med fokus på utlån), mens de latente verdier på passivasiden - særlig innskuddsmassen - ble satt ut av betraktning. Heller ikke bankenes goodwill ble tatt med i verdivurderingen.

       Det hører med i bildet at nedskrivningen av DnBs aksjekapital med 90 % ble besluttet av generalforsamlingen 8. april 1992, før staten var blitt aksjonær, men at nedskrivingen til null ble besluttet av generalforsamlingen 30. mars 1993 med staten som majoritetsaksjonær og etter at stemmerettsbegrensningen var opphevet av staten. Bakgrunnen for dette er at bankene i Norge fra 1987 av Kredittilsynet ble pålagt en regnskapsskikk som innebar at bankene skulle avsette penger til forventede tap og utgiftsføre dem som tapt med en gang.

       På bakgrunn av overstående og særlig at f.eks. DnBs aksjekapital pr. 31. desember 1991, som var 3,273 mill. kroner, og som ble nedskrevet til null på grunn av tapene, som altså ikke var tap, men tapsavsetninger, er det rimelig at aksjonærene nå blir tildelt en form for kompensasjon. Det er urimelig at staten, slik som her har skjedd, tilegner seg oppsamlede ikke konstaterte tapsavsetninger på de tidligere aksjonærenes bekostning.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen foreta en utredning med sikte på at tidligere bankaksjonærer som fikk sine aksjer vurdert til null kan få en rimelig kompensasjon for sine tap. »