2. Kap. 520 Utlendingsdirektoratet

       Post 21 Spesielle driftsutgifter, statlige mottak foreslås nedsatt med 80 mill kroner.

       Departementet begrunner dette med at behovet for mottaksplasser for asylsøkere og flyktninger har blitt mindre enn forutsatt i budsjettet, og at det ble overført kr 11.750.000 på denne posten fra 1995 til 1996.

       På bakgrunn av en anmodning fra International Organization for Migration (IOM) ber Regjeringen om fullmakt til å benytte midler avsatt på post 70 Medisinsk evaluering, kan overføres, til gjenoppbygging av helsetjenester i Bosnia-Hercegovina.

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Roger Gudmundseth, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Høyre, Tore A Liltved og Arild Lund, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen, og fra Kristelig Folkeparti, Ola T Lånke, viser til sine merknader i B.innst.S.nr.5 (1995-1996) hvor det ble uttalt at de faktiske prognoser måtte legges til grunn for budsjetteringen, uavhengig av hva årsakene til den reduserte tilstrømningen er. Komiteen understreket videre at det var behov for å opprettholde en viss beredskap innen mottaksapparatet i tilfelle situasjonen skulle endre seg. På denne bakgrunn støtter komiteen Regjeringens forslag.

       Komiteen viser videre til Innst.S.nr.103 (1994-1995) angående opprettelse av ny overførbar post 70 til mottak av personer fra det tidligere Jugoslavia for medisinsk behandling i Norge. Komiteen slutter seg til at ubrukte midler på post 70 benyttes til gjenoppbygging av helsetjenester i Bosnia-Hercegovina.