1. Sammendrag

       Departementet legger fram forslag om etablering av et nytt Norgesnettråd som egen sak for Stortinget, jf. B.innst.S.nr.12 (1996-1997). Norgesnettrådet er ment å være rådgivende for departementet når det gjelder den langsiktige utviklingen av høyere utdanning i Norge, særlig når det gjelder sektorovergripende og nasjonale forhold. Norgesnettrådet skal gi tilråding om problemstillinger knyttet til Norgesnettet, basert på samordning på tvers av institusjonsgrenser, og der lov om universiteter og høgskoler og privathøyskoleloven legger styringsansvaret til departementet. Rådet skal trekke opp retningslinjer for kvalitetssikringsarbeidet innenfor høyere utdanning.

       Departementet legger vekt på at det vil ha behov for rådgivning på et nasjonalt nivå når det gjelder utfordringer og oppgaver som går på tvers av institusjonsgrensene eller som er sektorovergripende. En rekke spørsmål vil gjelde arbeidsdelingen i Norgesnettet, bl.a. den framtidige fagprofilen ved institusjonene og det samlede utbyggingsmønsteret i Norgesnettet. Avgjørelsen om nasjonal utbygging av fag og kapasitet på landsbasis ligger i departementet.

       Departementet forutsetter at Det norske universitetsråd og Det Norske Høgskolerådet fortsetter som frivillige samarbeidsorganer for institusjonene. Disse to rådene og deres underorganer blir viktige premissgivere for arbeidet i det nye rådet. I forslaget til mandat for Norgesnettrådet heter det at institusjonene i Norgesnettet har et selvstendig ansvar for å samarbeide og utfylle hverandre i sine faglige aktiviteter, og at Norgesnettrådet, Universitetsrådet og Høgskolerådet i fellesskap må utvikle arbeidsformer som sikrer en formålstjenlig arbeidsdeling.

       Blant aktuelle arbeidsområder for Norgesnettrådet nevner departementet råd om opptaksregler og regulering av opptaket, samt råd om arbeidsdeling, spesialisering og dimensjonering på nasjonalt nivå, herunder utbygging av knutepunktfunksjoner og vedlikehold av disse. Videre nevnes retningslinjer for godskriving og godkjenning av utdanning fra annen institusjon eller fra utlandet. Departementet ønsker at rådet kan organisere en tjenlig framgangsmåte for å forberede departementets avgjørelser om eksamensrett etter privathøyskoleloven. Departementet mener det er nødvendig at søknader om eksamensrett for private høgskoler og de generelle reglene for godkjenning av grad eller utdanning blir sett under ett. Hensikten er både å sikre at søkere kommer likt ut, og at man unngår unødvendig dobbeltarbeid. Norgesnettrådet kan etter vedtak i departementet få ansvar for fellesoppgaver og informasjonsoppgaver innenfor høyere utdanning, nasjonalt og internasjonalt.

       Departementet legger til grunn at Lærerutdanningsrådet fortsetter til ny opplæringslov er behandlet i Stortinget og nye rammeplaner for lærerutdanningen er fastsatt. Det er ønskelig at det faglige samarbeidet for ingeniørutdanning og for helse- og sosialutdanning blir organisert i organer under Høgskolerådet som del av institusjonssamarbeidet. Den virksomheten som Statens lærerkurs skal drive, vil bli administrert av Norgesnettrådet.

       Departementet foreslår at Norgesnettrådet skal ha 13 medlemmer, oppnevnt for tre år av gangen (studentrepresentantene for ett år). Departementet utpeker selv fire medlemmer av Norgesnettrådet og velger leder. To rådsmedlemmer oppnevnes etter forslag fra hhv. Universitetsrådet, Høgskolerådet og Forskningsrådet, og en representant etter forslag fra hhv. de private høgskolene med eksamensrett, fra Norsk studentunion og fra studentorganisasjonene for statlige høgskoler.

       Departementet legger til grunn at kompetansen i Norgesnettsrådets sekretariat må bygges ut. Ledelsen vil omfatte en direktør og tre avdelingsdirektører. Disse stillingene, og en statistikkmedarbeider, kommer i tillegg til de stillingene som i dag er knyttet til sakkyndige råd. Departementet vil i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett våren 1997 komme tilbake med forslag i samsvar med det opprinnelige forslaget i St.prp. nr. 1 (1996-1997) om å overføre midler og stillinger til drift av Norgesnettrådet fra kap. 274 til kap. 281 med virkning fra høsten 1997.