8. Forslag fra mindretall

Forslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og representanten Stephen Bråthen:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 1998 legge til grunn at inntektsskatt på bolig (den såkalte fordelsskatten) avvikles fra 1. januar 1998.

Forslag fra Høyre og representanten Stephen Bråthen:

Forslag 2

       Stortinget avviser Regjeringens forslag til boligtakstsystem og ber Regjeringen legge følgende prinsipper til grunn for et videre arbeid med boligbeskatning og takseringssystem:

a) Inntektsbeskatningen av fordel ved å bo i egen bolig og fritidshjem skal opphøre fra 1. januar 1998.
b) Formuesskatten skal reduseres årlig - slik at hele formuesskatten er fjernet innen utgangen av neste stortingsperiode.
c) Basert på at eiendomsskatt i kommunene skal være et reelt frivillig valg, bes Regjeringen utforme enkle prinsipper for kommunenes eiendomstaksering i forbindelse med den videre behandling av eiendomsskatten.
d) Stortinget ber Regjeringen instruere ligningskontorene om å legge til grunn at klager på dagens ligningstakster - hvor ligningstakst overgår 30 % av husets tekniske verdi eller 30 % av observerbar markedspris skal innvilges ved at takst maksimalt skal settes til 30 %. Ligningskontorene bes videre instrueres om å ikke justere opp ligningstakster på bolig i avviklingsperioden for formuesskatten.

Forslag fra Kristelig Folkeparti og Venstre:

Forslag 3

       Stortinget avviser Regjeringens forslag til takseringssystem for boliger og ber Regjeringen legge følgende prinsipper til grunn for det videre arbeid med boligbeskatning og takseringssystem:

a) Inntektsbeskatningen av fordel ved å bo i egen bolig og fritidshjem skal opphøre fra 1. januar 1998.
b) Taksering av bolig- og fritidseiendommer tar utgangspunkt i brannforsikringstakst/fullverdiforsikringstakster. En andel av denne takst gir skattetakst som grunnlag for videreføring av kommunal eiendomskatt og formueskatt. Skattetakst settes til 20 % av forsikringstakst.
c) Bunnfradrag for den kommunale eiendomsskatten fastsettes kommunalt.
d) Bunnfradrag i formuesskatten fastsettes tilsvarende boligformue som representerer forsikringstakst lik 1.050.000 kroner.