4. Komiteens tilrådning

       Komiteen viser til det som står foran og til meldingen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

       Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med omtale og tiltak til hvordan en i større grad kan oppnå likeverdighet mellom utenlandske studenter i Norge og norske studenter i utlandet i statsbudsjettet for 1998.

II.

       Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre spesielle støtteordninger for å bidra til utradisjonelle kombinasjoner av språkfag og annen yrkesutdanning.

III.

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide objektive indekser for støtte til levekostnader ved studier i alle land utenfor Norden som i størst mulig grad reflekterer prisnivået i det respektive land. Det skal videre tas hensyn til at det for enkelte byer kan være behov for høyere indeks enn for landet for øvrig. Støtten justeres halvårlig med bakgrunn i valuta- og inflasjonssvingninger.

IV.

       Reisestøtten for utenlandsstudenter omlegges til 2 tur/returreiser pr. år til studentpris fra studiested i utlandet til registrert bopel i Norge, og blir utbetalt som stipend.

V.

       Regjeringen gis fullmakt til raskt å iverksette tiltak for økt legeutdanning i utlandet av norske studenter i samsvar med merknader i Innst.S.nr.173 (1996-1997).

VI.

       Stortinget ber Regjeringen iverksette nødvendige tiltak som sikrer tilbud om turnus og autorisasjon for arbeid i Norge for kandidater med helsefagutdanninger fra utlandet.

VII.

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av et stimuleringsfond for utdanningsinstitusjoner til å utvikle gjensidige utvekslingsavtaler med institusjoner utenfor Vest-Europa. Stimuleringsmidlene knyttes til oppretting av studietilbud og tilrettelegging for studentutveksling i samsvar med merknader i Innst.S.nr.173 (1996-1997).

VIII.

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at det innføres et stipend på inntil 15.000 kroner til forberedende språkkurs til studier i ikke-engelskspråklige land.

IX.

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag, senest våren 1998, om et nasjonalt organ for tilrettelegging for internasjonalisering. Et slikt organ bør også ha ansvaret for godkjenning av utdanning for å bli autorisert for et yrke og godkjenning av nordmenns utdanning i utlandet.

X.

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å øke bevilgningen til NAIC tilsvarende 2  engasjementstillinger.

XI.

       Stortinget ber Regjeringen innføre en avgrenset forsøksordning med støtte fra Lånekassen til elever som deltar i utvekslingsopphold til medlemsbaserte, frivillige organisasjoner som AFS og YFU som ledd i videregående opplæring, og fremme forslag med sikte på igangsetting fra skoleåret 1998/99.

XII.

       Stortinget ber Regjeringen utarbeide overgangsordninger for de studenter som er inne i et utdanningsløp i utlandet, slik at den økonomiske forutsigbarheten for studentene blir slik at ingen av disse studentene skal komme dårligere ut enn i dag.

XIII.

       St.meld. nr. 19 (1996-1997) - om studier i utlandet - vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 24. april 1997.

Jon Lilletun, Øystein Djupedal, Siri Frost Sterri,
leder. ordfører. sekretær.